Az internet bugyraiban rengeteg ellentmondásos információba ütközhetünk a táplálkozás kapcsán, ugyanakkor van, amiben minden szakértő egyetért:
Étrend
Ha te is úgy érzed, hogy egész évben a nyarat vártad… hidd el, megértünk! Süt végre a nap, a fű zöld, és végre eljött az ideje a kellemes piknikeknek, a csodálatos túráknak, és a tökéletes medencés délutánoknak, amikről egész télen álmodtál. Fontos viszont, hogy a meleg idő mellett odafigyelj az egészséged egy nagyon fontos pontjára – ez pedig nem más, mint a megfelelő hidratáltság.
Mint ismert, a testsúlyunk 60-80%-át folyadék adja, így könnyen belátható, hogy a megfelelő hidratáltság elengedhetetlen. A bevitt vízmennyiség optimalizálja a vérnyomást, szabályozza a testhőmérsékletet, olajozza az ízületeket, kimossa a mérgeket, és segíti az emésztést.
A forró nyári napok és a kültéri sportok együtt megnövekedett vízveszteséget jelentenek – izzadáson és párolgáson keresztül, hiszen testünk így hűti magát.
Mi történik, ha nincs elég víz?
A legtöbbünk a dehidratációt – mikor több víz távozik a testből, mint amennyit pótlunk – izomgörcsökkel, ájulással, és extrém szomjúsággal párosítja. Valóban, ezek tényleg a dehidratáció félreérthetetlen tünetei. Viszont tudtad, hogy a vízhiány az agyunkat is befolyásolja?
Az agy 73%-ban folyadékból áll. Ha nem tartjuk fenn a vízbevitelt, kiváltképp a nyári napokon, vagy edzés közben, többek között az agyi funkcióink látják a kárát. Egy tanulmány 90 perc edzés után, dehidratált állapotban vizsgálta az alanyokat, akiknél kimutathatóan csökkent az agyszövet mérete - mint egy szivacs, ha hagyjuk kiszáradni.
Sőt, egy 2%-os folyadékveszteség (1.5 kg egy 70 kg-os embernél) már problémákat tud okozni a rövidtávú memóriában, a figyelemben, és a látásban is. Ha úgy tervezed, hogy használni fogod a szemeidet (még ha csak egy könyv elolvasására is) a nyáron, kulcsfontosságú, hogy megfelelő folyadék álljon rendelkezésre.
A dehidratációt jelző egyéb tünet lehet az étvágy elvesztése, szájszárazság, székrekedés, és átmeneti szédülés. A hidratáltságodat jól jelzi a vizelet színe. Az átlátszó, közel színtelen vizelet megfelelő hidratáltságot jelent, míg a sötétebb, sárgább vizelet egy vészjelzés is lehet, hogy a szervezetednek azonnal folyadékra van szüksége.
Izgalmas intelmek iváshoz
Azt mind tudjuk, hogy a hidratáció fontos, a kérdés inkább az: hogyan növeljük a vízbevitelt úgy, hogy ne érezzük magunk állandóan csurig teli, vagy ne kelljen ötpercenként a mosdóba sietni?
Íme a mi 10 legjobb tippünk, hogy probléma nélkül hidratált maradj a nyár folyamán:
1. Tudd, hogy mennyi az annyi.
Az ajánlások kissé eltérnek súlytól, kortól, és napi aktivitástól függően, de egy könnyen megjegyezhető dolog a 8 pohár szabálya – minden nap igyál meg 8 pohár vizet. Ha elosztod a testsúlyod 3-mal, azzal is hasznos számot kapsz: Például egy 70 kg-os nő ha 23 dl vizet iszik egy nap, akkor rendben lesz. Sok hozzáértő ennél is egyszerűbben fogalmaz: ha szomjas vagy, igyál.
2. Vegyél egy újratölthető palackot. Hagyd az eldobható palackokat, a környezet is jobban jár – ezek 20%-a szemétdombon köt ki. Ez segít majd hidratált maradni minden nap. Ha mindig magad mellett tartod, sokkal nagyobb valószínűséggel fogsz többet inni a nap folyamán.
3. Ízesítsd meg egy kicsit. Nem számít, hogy a citromot, narancsot, ribizlit, vagy az uborkát szereted jobban, gyümölcsöket keverve a vízbe egy frissítő, és minőségi üdítőt kapsz, bármiféle hozzáadott édesítő vagy tartósító nélkül.
4. Igyál, mielőtt ennél. Mindannyian ismerjük azt a késő délutáni „muszáj ennem valamit” éhséget. Viszont mielőtt a legközelebbi kalóriaforráshoz nyúlnál, igyál inkább vizet! Néha az agyunk összekeveri a szomjat az éhséggel, szóval ha legközelebb éhes leszel, elsőként hidratálj egyet, és lehet, hogy meg is oldod a gondot.
5. Ragaszkodj a vízhez. Igen, a gyümölcslevek, a tej, és a teák is mind segíthetnek a folyadékbevitelben – még a koffeines italok (csak módjával) is megadhatják a szükséges hidratációt. A testünk azonban vízre vágyik igazán, így érdemes azt adni neki. A vízhez ragaszkodva könnyen elkerülöd a szükségtelen cukrokat, édesítőket, és koffeint is, amik más italokban lehetnek.
6. Csinálj beosztást. Ha lehetetlennek tűnik 2 liter folyadékot inni naponta, hasznos lesz számodra egy hidratációs táblázat. Ébredés után egyből igyál meg egy nagy pohár vizet – az éjszakai böjt után a test hálás lesz a bevitt folyadékért. Utána oszd be a napot, hogy mikor kell meginnod egy pohárral (étkezések alatt, és edzések előtt, alatt és után), hogy a nap végére meglegyen a szükséges mennyiség – hidd el, ez segíteni fog.
7. Evéssel a folyadékbevitelért. Az a jó hír, hogy a napi folyadékbeviteled 70-80%-a kell csak, hogy víz legyen. A maradék 20-30% az étkezéssel kerül a szervezetbe. Minden friss gyümölcs és zöldség tartalmaz valamennyi vizet, de válogass belőlük a legjobb hatásért.
Zöldségek, gyümölcsök víztartalma:
97% víz: Uborka
96% víz: Zeller
95% víz: Paradicsom, retek
93% víz: Kaliforniai paprika
92% víz: Karfiol, dinnye
91% víz: Spenót, eper, brokkoli
90% víz: Grapefruit
8. Hidratálj chia-magok segítségével. A chia-mag igazi tápanyag-szuperhős - egy ősi étel, amit már az aztékok és a maják is fogyasztottak generációkon át. Ezek az apró magok hidrofilok, ami azt jelenti, hogy felszívják a vizet (a súlyuk 12-szeresét is). Ha vízzel teli chia-magokat eszel edzés előtt vagy egy meleg napon, az emésztés során a víz fokozatosan fog a test rendelkezésére állni, így fenntartva a hidratációt. Ezen kívül a chia-mag kiváló Omega-3 forrás, sok egyéb pozitívum mellett. Gondolj rájuk úgy, mint apró, időzített víztartókra.
9. Menj rá a kókuszra. Mármint, a kókuszvízre. A kókuszvíz egy tápanyagokban gazdag folyadék a kókusz belsejéből. A káliummal, magnéziummal, nátriummal, és kalciummal teli kókuszvíz jól pótolhatja az elvesztett folyadékot és az elektrolitokat egy edzés, vagy napozás után. Fagyaszd le őket jégkockának, és egy frissítő, hidratáló kiegészítőt kapsz a víz mellé.
10. Használj probiotikumokat. Ismert tény, hogy az egészséges gyomor sokat segít a hidratáció megtartásában. A gyomor hasznos baktériumai nemcsak a tápanyagok és elektrolitok emésztésében segítenek, hanem védelmet biztosítanak az ártalmas baktériumok ellen is, amelyek akár átmeneti bélproblémákat is tudnak okozni, így könnyen előidézhetnek kiszáradást is. Ha ez nem lenne elég, a probiotikumok a bőr hidratációjában is sokat segítenek. Több, mint 100 száraz, egészségtelen bőrű önkéntes kapott placebót vagy probiotikumot 12 hétig egy vizsgálatban. A probiotikumos csoportnál a bőr egészségének jelentős javulása mellett az arc és a kéz víztartalma is emelkedett.
A víz igazi életelixír. Fontos, hogy miközben átéled a nyár felejthetetlen élményeit, figyelj, hogy elég vizet igyál, és minél több folyadékban gazdag gyümölcsöt és zöldséget egyél – így egész nyáron erős maradhatsz. A tested (és a lelked is) meg fogja köszönni neked.
Sok testépítő követi azt a nagy hibát, hogy száműzi vagy minimálisra csökkenti étrendjéből a zsírforrásokat és kizárólag a fehérjékre és a szénhidrátokra alapozza a napi kalóriabevitelét.
OKOS ÉTEL
LejártEz a hét egészséges étel feltölti a testet és élesíti az elmét.
Minden maratonfutó, CrossFit atléta vagy Spartan versenyző elmondhatja neked, hogy a mentális egészség legalább olyan fontos dolog, mint a testi épség és a diéta. Szerencsére lehetséges olyan étrendet összeállítani, amivel egyszerre élesítheted az elmédet és építhetsz izmot. Kutatások bizonyítják, hogy a felsorolt hét étel javít a mentális állapoton, a kognitív képességeken. Ha felveszed őket a diétádba, segíthetnek tisztán tartani a fejed és az edzésre koncentrálni, mikor az izmaid már fáradtak. Ezen kívül finomak is, magas a tápanyagtartalmuk és könnyen beilleszthetőek a mindennapi étkezésbe.
1. LAZAC
Köztudott, hogy a zsíros halak fogyasztása segíti az agyműködést – ilyen a lazac is. „A lazac az egyik legjobb forrása az omega-3 zsírsavaknak, amik segítik az agy egészséges működését.” - mondja Kristen Smith, okleveles dietetikus, az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője. Az USDA étkezési tanácsai szerint heti legalább kétszer érdemes lenne halat fogyasztani, és ezt sok amerikai nem tartja be. A mentális előnyökön kívül a hal nagyszerű fehérjeforrás is, szóval a halfogyasztás a fehérjeadagod bevitelét is elősegíti.
2. TOJÁS
A tojás kiváló fehérjeforrás, egyszerűen elkészíthető, és van még egy fontos összetevője is: a kolin. „A kolin segít az agynak előállítani az acetilkolint, amely sok agyi és központi idegrendszeri működésben fontos szerepet játszik.” - mondja Smith. Az amerikaiak csaknem 90%-a elmarad az ajánlott napi 550 milligramm kolin beviteltől, pedig egy tojás ennek az értéknek csaknem 20%-át fedezni tudná. A tojásban sok a B6- és B12-vitamin is, és ezek az összetevők is segítik az agy egészséges működését, teszi hozzá Mascha Davis dietetikus, a Nomadista Nutrition tulajdonosa és az Academy of Nutrition and Dietetics szóvivője.
3. ZÖLDLEVELES ZÖLDSÉGEK
Mindenkinek szükséges lenne zöldségeket fogyasztani, és ennek az egyik legfontosabb oka az agy egészsége. Már csak napi egy adag leveles zöldség elfogyasztása is lassíthatja a természetes, korral járó mentális egészségromlást akár 11 évvel egy kutatás szerint. „A leveles zöldségek motorjai, mint a lutein vagy a K-vitamin adhatnak magyarázatot arra, hogy miért ilyen hasznosak az agynak,” mondja Smith.
4. KURKUMA
A legtöbb kutatás a kurkuma egy aktív összetevőjének, a kurkuminnak az étrendbeli hatásait vizsgálja. „A kurkuma erős antioxidáns hatással bír, ami nagyon hasznos az agy számára, főleg, ha még feketeborssal is párosítják (ami erősíti a hatását).” - mondja Davis. Kurkumát fogyasztani naponta kétszer 18 hónapig sokat javíthat a memórián és a koncentrációs képességen, mutatta ki egy friss tanulmány.
5. MAGVAK
Valószínű már tudod, hogy hasznos a mandulavaj, de azért írunk még pár okot. Több olajos mag fogyasztása jobb kognitív képességekhez vezetett idősebb felnőtteknél egy kutatás szerint. Ezen kívül a dióknak olyan növényi összetevőik vannak, amik nagyban csökkenthetik a gyulladásokat az agyban.
6. AVOKÁDÓ
Látod a sormintát? A sok „jó” telítetlen zsírsavat tartalmazó ételek, mint az avokádó, jót tesznek az agynak. „Az avokádó sok hasznos zsírt és E-vitamint tartalmaz, amiket sokszor összekötöttek az agyműködés romlásának rizikójának csökkentésével.” - mondja Davis. Azok az emberek, akik naponta fogyasztottak avokádót hat hónapig, jelentős kognitív és memória javulásról számoltak be egy friss tanulmány szerint. Ezen kívül az avokádóban 20 fajta vitamin és ásványi anyag van.
7. KEFIR
Egy tanulmány szerint a probiotikumok a gyomorban nagyban segítik a kognitív romlás lassítását. Sőt, alzheimeres betegek vizsgálata kimutatta, hogy a probiotikumok fogyasztása javíthatja a kognitív funkciókat. Habár a kutatás még az elején tart, érdemes beépíteni a kefirt az étrendedbe. Nagyszerű fehérje- és kalciumforrás, ezek az anyagok pedig jót tesznek az ízületek egészségének is.
1 étel 5 módon - Spenót
LejártMegvan az oka annak, hogy Popeye olyan erős lett tőle – a spenót tele van vitaminnal, és ez csak egy ok, hogy miért egyél többet.
1 étel 5 módon - Csirke
LejártTöbb mint 40 gramm fehérje 170 gramm csirkében: megbízható és sokoldalú forrás az izomépítéshez.
Vajból építkezni
LejártPakolj be még több fehérjét az edzés utáni menüdbe ezekkel a dió- és mogyoróvajakkal.
A boltok polcain egyre gyakrabban találkozhatunk a burgonya helyett más, egészségesebb zöldségekből, alapanyagokból készült chipsekkel. Ezek közül a tudatos étrendbe legjobban a barnarizsből készült termékek illeszthetők. Lássuk, hogy miért!
A répa - 1 étel 5 módon
LejártA tápanyagokban és ízekben bővelkedő répa sokoldalúbb rágcsa, mint gondolnád!