2024. május 16.

piros 2021 03

Hol kezdődik az egészség? - Móricz Dental

Hol kezdődik az egészség és mi köze van ehhez fogaink egészségének?

Az egészséges táplálkozás természetes része a tudatos életmódunknak. A táplálékban gazdag ételek és a tudatosan kiválasztott táplálékkiegészítők mind hozzájárulnak ahhoz, hogy fittebbek legyünk és a vitalitásunk is egyensúlyban legyen.

Mindez azonban nehezen képzelhető el egészséges fogak nélkül. Fogaink problémái nem csak életminőségünket rontják jelentősen, de a rágási folyamat elégtelen mivolta az emésztésünkre is káros hatást gyakorol.

Ennek kockázatát akkor tudjuk egyértelműen csökkenteni, ha pontos képet kapunk fogaink aktuális állapotáról.  Ennek legkiválóbb módszere a rendszeres részvétel fogászati szűrővizsgálaton egy személyes konzultáció formájában . Egy rövid és fájdalommentes vizsgálat keretében a korszerű és kíméletes digitális diagnosztikai eszközöknek köszönhetően egyértelmű és érthető képet kapunk arról, hogy fogaink milyen állapotban vannak és van-e szükségünk bármilyen megelőző vagy problémamegoldó kezelésre.

fogaszat budapest konzultacio 003 3

Néhány fogászati probléma, amely akadályozza az egészéges táplálkozást:

  1. Fogfájás – ha fáj a fogunk, akkor ösztönszerűen kímélni fogjuk az adott fogat étkezés közben, ami egyértelműen a táplálék megrágásának hatékonyságát csökkenti. Ebben az esetben érdemes a lehető legrövidebb időn belül utána járni annak, hogy mi az oka a fájdalomnak és mihamarabb megszüntetni a probléma forrását
  2. Fogérzékenység – a fogak érzékenysége jelentkezhet meleg vagy hideg, édes vagy savanyú ételek hatására, ami azt jelenti, hogy az érzékenység elkerülése érdekében kerülni fogjuk az ilyen ételeket, amitől táplálkozásunk kiegyensúlyozatlan lesz.  Az érzékenység megszüntetése egyik leggyakoribb kezelési módja a gyökérkezelés, ami a mai csúcstechnológiát képviselő fogászati mikroszkópoknak köszönhetően már egy kíméletes eljárás. 
  3. Foghiány – a tartósan hiányzó fogak káros hatást gyakorolnak a foghiány melletti és az azzal szemben álló fogakra. Az aránytalan terhelés miatt a szemben és a mellette álló fogak elmozdulnak a pozíciójukból, elvándorolnak a helyükről, ezzel komoly hosszú távú problémát okozva nekünk. Éppen ezért érdemes időben gondoskodni a hiányzó fogak implantációs fogpótlásáról, hogy védjük és óvjuk egészséges fogainkat.  A ma ismert korszerű, számítógéppel navigált implantációs eljárásoknak ezek a beavatkozások még egy foghúzásnál is kíméletesebbek. 
  4. Fogínyvérzés - egy olyan intő jel, amire oda kell figyelnünk, mert baj lehet belőle. A fogínyvérzés egy olyan gyulladásos állapotra utal, amely időben történő kezelése nélkül akár csontvesztéshez, fogaink elvesztéséhez is vezethet. Azonban, ha időben fordulunk parodontológus szakorvoshoz, akkor a káros folyamatok visszafordíthatók. 

fogaszat szajsebesz implantatum budapest 02 1

Tudatosan odafigyelni fogaink egészségére tehát egy remek hosszú távú befektetés, amely szervezetünk, egészségünkre több szempontból is pozitív hatást gyakorol. 

Legyen egészséges életmódunk része az, hogy rendszeresen részt veszünk fogászati szűrővizsgálatokon és ezzel megelőzzük a komolyabb fogászati problémák kialakulását.

mdf 39 of 46 uj meret

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.