6 egyszerű, de hatékony tricepsz gyakorlat

Próbáld ki ezeket a gyakorlatokat, hogy behemót nagy tricepszed lehessen!

A tricepsz fontosságán sokan könnyedén túllépnek, mivel a bicepszükkel ellentétben nem látszik a tükörben. Pedig roppant fontos a karod hátsó része is – nem csupán a nagy nyomásokba száll be teljes erőbedobással, de nyilván esztétikailag is a karod teljes körméretének része. Erre az izomra is ugyanúgy érvényes az általános vasas szabály: a nagy tricepszek építése nem atomfizika, csupán egy jó edzésterv és kemény munka kell hozzá.

Alább felsoroltunk 6 nagyszerű gyakorlatot, amivel megindíthatod a tricepszed fejlődését.

Szűk nyomás

Szűk nyomás

Réges-régi gyakorlat, ami már rengetegszer bizonyított az évtizedek folyamán. Ha jobban meg akarod dolgoztatni a tricepszedet, próbáld ki minél szűkebb fogással. Ennél a fogásszélességnél a tricepszek nagyon komoly terhelést kapnak. Kezdetben próbálkozhatsz kevésbé szűk fogással (a két hüvelykujjad között kb. 15cm legyen), de folyamatosan szűkítsd akár 5-10 centire is, úgy még határozottaban fogod érezni a háromfejű karizmod feszülését. A normál fekvenyomáshoz képest jóval kisebb súllyal tudod majd végezni, főleg, hogy inkább szabályosan csináld, hogy hatékonyabb legyen és csökkenjen az ízületek sérülésének veszélye.

Koponyatörő

Koponyatörő

Ennek a gyakorlatnak több neve is ismert: például homlokraengedés, fekvő tricepsznyomás…  Mindegy, hogy hívod, a lényeg, hogy ki ne hagyd, mert nagyon hatékony!

Fogj meg egy franciarudat és feküdj egy sima egyenes padra úgy, hogy a kinyújtott kezedben felfele tartott franciarúd az állad fölött legyen. A felkarodat nagyon enyhén döntsd hátrafele, és onnan ne is mozdítsd el a sorozat alatt. Engedd le a rudat a homlokod fölé, ott tartsd meg egy másodpercre, majd nyomd vissza a felső pozícióba mozdulatlan felkarral, csak a tricepszedet megfeszítve. Azzal, hogy nagyon enyhén hátrafele dől a felkarod, folyamatosan feszültség alatt tartod a tricepszed izomrostjait, ez pedig még hatékonyabbá teszi a gyakorlatot és megóvja a könyököd ízületét, hogy teljesen kinyújtott karnál a súly az ízületen feküdjön fel.

JM Nyomás

JM Nyomás

Ez a gyakorlat a koponyatörő és a szűk nyomás kombinációja. A végrehajtásnál kiemelkedően fontos a kontrollált, lassú leengedés, és a dinamikus felnyomás. Ez a mozdulat az 1990-es évek nagysikerű fekvenyomójától, J.M. Blakely-től származik. Ez a gyakorlat nagyszerű izomépítő és erőfokozó, nem véletlenül használták az erőemelők is a fekvenyomás fejlesztéséhez. Ahogy megszoktad a gyakorlatot és biztonságosan begyakoroltad, egyre nagyobb súlyt tudsz felpakolni.

Nagyjából vállszélességben fogd meg a rudat. Engedd le a rudat először egyenes vonalban, majd a mellkasod felett nagyjából 10-15 centivel engedd ívesen a kulccsontod (és később, ha már biztonságosan végre tudod hajtani, akkor a nyakad) fölé, majd dinamikusan nyomd fel.

Dicks nyomás

Dicks nyomás

A világbajnok fekvenyomó, Paul Dicks terjesztette el ezt a gyakorlatot, ami közvetlenül a tricepszet terheli meg, de sokkal nagyobb súllyal lehet végezni, mint a hagyományos homlokraengedést.

A mozdulatsor a szűknyomás felső pozíciójából indul, onnan le kell engedni a mellkasig (mint egy szűk fogásos fekvenyomásnál), majd 5 centivel a mellkas fölé kell nyomni, és hátrabillenteni a súlyt az áll fölé és vissza, majd dinamikusan kinyomni.  

Kábeles tricepsznyomás

Kábeles tricepsznyomás

Ehhez a gyakorlathoz akaszd be a köteles fogantyút a felső csiga kábelébe. A dupla köteles fogantyú hatalmas előnye, hogy az alsó holtponton kifele feszítheted, így a nagyobb mozgástartomány miatt extra terhelést adhatsz a tricepszed belső és külső fejének fejének. Ebben az esetben hagyd az egódat a termen kívül és a nagy súly helyett a tökéletes végrehajtásra koncentrálj. A felkarodat szinte a törzsedhez kell szögezni, hogy ne mozogjon, a mozdulat végén pedig feszíts rá a tricepszedre, amennyire tudsz. Ha szabálytalanul csinálod, vagy rángatod, csak elpocsékolt idő lesz.

Tolódzkodás

Tolódzkodás

Mindannyian tudjuk, hogy a tolódzkodást elsősorban mell gyakorlatként tartják számon, de néhány apró módosítással egy remek tricepsz gyakorlat válik belőle. A tolódzkodás tricepszre koncentráló változatnál a törzsedet a lehető legegyenesebben kell tartani és lefele lógatni a lábakat (nem magad mögött összekulcsolni mint  a képen). Úgy engedd le magad, hogy az alkarod és a felkarod 90 fokos szöget zárjon be, a tested pedig maradjon függőlegesen. A felnyomásnál koncentrálj, hogy ne a mellizmodra támaszkodva, hanem tricepszből told fel magad.