7 erőnövelő tipp – Igazi erőemelőktől

Lássuk, hogy fokozzuk izmaink erejét ezekkel az amerikai katonaság által is használt erőemelő trükkökkel.

Ha napi szinten képes vagy a súlyzókkal küzdeni, valószínűleg komolyan gondolod, amit csinálsz. Azonban be kell ismernünk azt a tényt, hogy számtalanszor egyszerűen „csak” kitartóan, elszántan erőltetünk egy edzéstervet adott sorozatokkal és ismétlésekkel, de egyszerűen nem látjuk és nem is értjük a dolgok miértjeit és hogyanjait. Ezzel ellentétben a legjobb megoldás, és talán leglényegesebb első lépés, hogy célzottak legyünk, mert csak így tudunk továbbfejlődni. Ezután jön, hogy aktívan keressük a tanulási lehetőségeket – nyújtsuk ki a kezünket (és az agyunkat) a hiteles források fele, ahol tényleg hasznos információkat lelhetünk. Így, az erő játékában az eszünkkel kilókat nyerhetünk.

James Simmons, az Amerikai Légierő tisztje – egyben rutinos erőemelő. A tiszti edzőteremben pedig sorra dobálják be a megoldási igényeket, hogy erősebbek akarnak lenni – bárhogy… és persze azonnal.

Mély guggolás 

Mennyire mész le? Ha őrületesen erős akarsz lenni, akkor itt az ideje, hogy kitaláld. „A mély guggolás egy nagyon hatékony forma, ha izomtömeget, vagy erőt akarsz növelni”, mondja Simmons. „A teljes tartományt átmozgató, „segget a földre” típusú mozdulat keményebb feladat elé állítja a far-, és combizmok rostjait. Habár még az erőemelő szövetségek is eltérő véleményen lehetnek, mi számít szabályos guggolásnak, de általában kimondhatjuk, hogy az vehetjük sikeres gyakorlatnak, ha a csípő a térd vonala alá süllyed. Igazából mindegy, hogy meg akarsz-e felelni bármilyen szabálynak, de az tény, hogy a guggoló állványban töltött idődet a szabályosan végrehajtott gyakorlatokkal teheted értékesebbé, nem pedig a „csaló” gyakorlatokkal, amiknél nagyobb súlyt raksz fel, mint amit igazából elbírsz. Itt az eredményért guggolsz, nem az egód miatt.

Felhúzás

„Az erőemelést talán egy gyakorlat sem jellemzi jobban a felhúzásnál”, mondja. „Talán ez az elképzelhető legéletszerűbb gyakorlat. Van előtted a földön egy nehéz dolog, és csak fel kell emelned.” De Simmons a szabályok embere. Ez a színtiszta erőről szól és a maximális „izommozgósításról” mindenek felett.” A helyesen végrehajtott felhúzás egy igazi teljes testes erőkifejtés, és az alapjai szinte ugyanazok, mint amikor egy súlyos kartont emelünk fel, majd kontrolláltan visszatesszük a földre. Tedd a felhúzást az edzésed alapelemévé – kezdj kisebb súllyal, figyelj oda a tartásodra és élvezd, ahogy az izmok sorra feszülnek meg a lábadtól egészen a hátad tetejéig. Később jöhet az 1RM, amit a szabályos, folyamatos felhúzásra építhetsz.

Piramis elv

Ha megérkezünk a sorozatok/ismétlések rendszeréhez, a nehézatléták tömegével mondják a jobbnál-jobb ötleteket. De mi a legjobb? 5x5? Tripla sorozatok nagy súllyal? Akkor most 10 sorozat, vagy 3?

„A piramis elv annyit jelent, hogy sorozatonként növeljük a súlyt és csökkentjük az ismétlések számát. Ez nem új keletű, de érdekes módon még mindig sok kezdő esik abba a hibába, hogy egyből rááll egy súlyra és azt bukásig erőlteti sorozatról sorozatra”, mondja Simmons. „Ehelyett igyekezz felépíteni egy csúcspontot a gyakorlatban - egy akkora súllyal, amiből szabályosan max 2-4 ismétlést tudsz csinálni. Az ismétléseket pedig sorozatonként így csökkentsd: 12, 10, 8, 6, 4, 2. A súlyt az ismétlések csökkenésével arányosan növeld sorozatonként. A sorozatonkénti emelés mértéke tulajdonképpen a végső gyakorlat súlyával legyen arányos. Gyakorlatilag ha a végén 220kg-al akarod csinálni a felhúzást, akkor nyilván sorozatonként nagyobb lépésekkel kell növelned a súlyt.

Azért, hogy láthasd, hol jársz már az erőemelő világban, Simmons azt tanácsolja. „Időnként – mondjuk 4-6 hetente – próbáld ki az alábbi stratégiát, hogy kipróbáld az 1RM-edet (1 ismétléses maximum). Ha erőemelő irányba akarod stimulálni az izmaidat, akkor a piramist 3 egyismétléses gyakorlattal zárd – mindegyik a személyes csúcsodat fogja növelni. Ha például 225kg a maximumod, akkor ebben az esetben nagyjából így fest: 60kg/12 ismétlés, 100kg/9 ismétlés, 140kg/6 ismétlés, 180kg/3 ismétlés, 195kg/1 ismétlés, 210kg/1 ismétlés, 225kg/1 ismétlés.”  Nem tűnik bonyolultnak, nem?

Drop szett

Úgy gondolnád, hogy a drop szett (azaz vetkőző szett) csak a testépítők játékszere –a bukásig végzett ismétlések valóban kiválóak a definíció javítására is, de az izmaidat egyben nagyobb intenzitásra is képes serkenteni!

„A fent említett piramis példával kombinálva a három „nagy” gyakorlatnál (guggolás, fekvenyomás és felhúzás) szeretem magam kicsit tovább terhelni”, mondja Simmons. „Tehát ha a fenti példával élve 225kg-al guggolok, akkor az utolsó sorozatot egy drop szettel folytatom egészen a kezdő 60kg-os súlyig, de ebben az esetben pont fordítva: ahogy csökken a súly, úgy növelem az ismétlések számát. Tehát az arányokat tekintve így nézne ki: 225kg/1 ismétlés, 210kg/1 ismétlés, 180kg/2-4 ismétlés, 140kg/6-8 ismétlés, 100kg/10-12 ismétlés, 60kg/12 ismétlés. A drop szett esetében szem előtt kell tartani, hogy a pihenő időszak ne legyen hosszabb, mint az, amennyi idő alatt ledobálod a súlyokat, illetve itt is fontos a helyes testtartás. Ahogy elkezd égni a lábad és hátad izomzata, egyre nagyobb kihívást fog jelenteni még a csökkenő súlyokkal is – de hidd el, megéri!

Versengj

“Versengj,” mondja Simmons komolyan. “Az erőemelés arról szól, hogy mentálisan és fizikálisan is kipróbáld magad – viszonylag biztonságosan feszegethesd a határaidat. A legvonzóbb az, hogy még ha nem is feltétlenül nyertem meg a versenyt (bár az is vonzó, persze), de például akkor döntöttem meg a személyes csúcsomat a motiváció hatására. Ne riasszon el az erőemelés szélsőséges kultúrája, vagy atmoszférája – mindenki volt egyszer kezdő és mindenki indult valahonnan. A versenyszerű erőemelők kis közössége szinte családias, és ők is hobbi sportolókból fejlődtek ki, tehát bárkit szívesen látunk, aki komolyabban szeretné űzni ezt a sportágat.

Csak szabályosan

Ne higyj annak a tévhitnek, hogy az erőemelők agyatlan szörnyek, akik csak A-ból B-be mozgatnak nagy dolgokat. Azért erősek, mert nagyon aprólékosan összeállított rendszert követnek.

„Figyelj a tartásra! Első legyen a megfelelő testtartás, utána pedig a helyesen végrehajtott edzéstől megjön az erő is. Rakd ki az egódat az edzésről és emelkedj felül a büszkeségeden – inkább vedd vissza a súlyt és csináld szabályosan a gyakorlatokat!”

Pihenés és étrend

Az csak szájhagyomány, hogy azzal meg van oldva egy masszív erőemelő étrendje, ha egyik szelet pizzát tolja le a másik után. Tévhit. Nagy-nagy tévhit.

„Megfelelően kell pihenned és étkezned”, mondja Simmons. „Egy intenzív súlyemelő, vagy erőemelő program nagyon pontosan megtervezett tápanyagbevitelt és regenerációs időszakot igényel. Anélkül, hogy belemennénk az étrend részleteibe, az alappillére, hogy az étrendet a személyes célokhoz kell igazítani akkor is, ha tömeg-, és erőnövelés a cél, de akkor is, ha diétával be kell férni egy súlycsoportba. Úgyszintén javasolom az olyan táplálékkiegészítők használatát, amik koffeinmentesen növelik a teljesítményt, óvják a szalagokat és az izületeket, vagy támogatják a regenerációt.

James Simmons az Amerikai Légierő aktív tisztje. 90kg-os súlycsoportban versenyez és rengeteg állami, vagy helyi bajnokságot nyert már meg.

De ha igazi erőemelő nagyágyúkkal akarsz találkozni, nem kell egy másik kontinensre menni, hiszen a magyar erőemelők neve sok esetben egyet jelent a világ élvonalával! Érdemes kicsit jobban betekinteni ebbe a világba, mivel a magyar erőemelő sport olyan eredményeket termelt ki, hogy nem véletlenül van folyamatosan a nemzetközi szakma fókuszában! Bővebb információk a www.powerlifting.hu weboldalon és a Wpc-Wpo Hungary Facebook oldalán találhatóak!