Válj a tolódzkodás mesterévé!

Így fejleszd tricepszed és mellizmaid az átlagostól egészen a tökéletesig!

A tolódzkodás valljuk be, sokaknál bizony nem tartozik a kedvenc gyakorlatok közé, de el kell árulnunk, hogy ha kidolgozott mellkasról álmodozol és a tricepszeden, sőt a deltáidon is van mit fejleszteni, akkor nem fogod megúszni! Ez ugyanis az egyik leghatékonyabb felsőtest formáló gyakorlat, nem véletlenül nevezi a szakirodalom előszeretettel "felsőtest guggolásnak". Következő edzésnapodon, vagy akár rögtön cikkünk elolvasása után vegyél birtokba egy párhuzamos tolódzkodó rudat, és kezdj el rajta dolgozni, mint a gép! Lehet, hogy utálni fogod, de a hatása garantált!

Léteznek ugyanis olyan gyakorlatok, amikkel jelentősen növelheted az erőnléted és átléphetsz minden izomnövekedéssel kapcsolatos korlátot. Ezek közé tartozik a guggolás, és ami a felsőtestet illeti a tolódzkodás is. Az ideális stratégiát számodra is az jelentheti, ha először saját testsúllyal végzed el a gyakorlatot, amikor pedig már úgy érzed, hogy a kisujjadban van a helyes kivitelezés és könnyedén megy az előírt ismétlésszám is, akkor nehezítheted a feladatot plusz súly hozzáadásával.

Tolódzkodó edzésterv

Első lépésként végezz hetente kétszer összesen 3 sorozatot saját testsúllyal, és menj egészen hibahatárig, tehát annyi ismétlést csinálj, amennyit csak bírsz! Időzítsd az intenzív karmunkát a mell vagy a tricepsz napjaidra, amennyiben izomcsoportokra bontott edzéstervet követsz, vagy ha alsótest és felsőtest napokra osztod az edzésed, akkor a fekve nyomó gyakorlataid után végezd el. A fejlődés érdekében fontos, hogy minden héten próbáld meg túlszárnyalni előző heti teljesítményed, ha kell egy extra sorozat beiktatásával.

Amikor már legalább 70 ismétlésre is képes vagy 3-4 sorozat alatt, akkor itt az ideje, hogy egy 10 kilós tárcsát rögzíts a tolódzkodáshoz használt derékra csatolható övedre, és az ismétlésszám csökkentésével kezdd újra a folyamatot, amit először saját testsúllyal végeztél.