Kidolgozott bicepszet szeretnél? Akkor ne csapd be magad!

A legtöbben hajlamosak kicsit csalni, miközben a bicepszüket dolgoztatják. Most lerántjuk a leplet ennek okáról, és arról, hogy ez mennyiben befolyásolja fejlődésünket.

„Figyelj a helyes tartásra, feszítsd meg az izmaidat amikor a legnagyobb mértékű az összehúzódás, mindig teljes mozgástartományban dolgozz!” Fogadjunk már annyiszor hallottad ezeket az utasításokat, hogy álmodból felkeltve is tudod őket, és persze mindig oda is figyelsz rájuk...vagy mégsem?

Bizony az edzőtermet látogatók 90% alapvető hibákat követ el bicepsz edzés közben, miközben ők azt gondolják, hogy a lehető legjobban dolgoztatják meg karizmaikat. Ezek a hibák pedig nem kívánatos eredményekhez vezetnek a tekintélyes bicepsz felé vezető úton. Mégpedig a következők miatt.

A legtöbb karhajlításos gyakorlatnál a kiindulóhelyzet során a könyököd a tested mellett van, miközben bicepszből emeled a súlyt. Igen ám, de ha a súlyt olyan magasra emeled, hogy az az állad alá, vagy vállmagasságba kerül, akkor már az elülső delta-izmokat dolgoztatod a bicepsz helyett, miközben a könyöködet akaratlanul is előretolod.

Óvakodj a trükközéstől!

Általában két egyszerű ok miatt visszük előre a könyökünket. Az egyik, hogy általában igyekszünk minél inkább megfeszíteni a bicepszet munka közben, a másik pedig szimplán büszkeségből és egy kis egoból fakad. Nagyobb súlyokkal tudunk dolgozni úgy, hogy nem izoláljuk a célizomzat mozgását, magyarán trükközünk egy kicsit. Néha persze belefér egy kis csalás, hogy felturbózzuk a fejlődést, azonban ha minden egyes ismétlésnél becsapjuk saját magunkat, az nagyban akadályozza a fejlődést.

Mikor hagyod, hogy a könyököd nagyon eltávolodjon a testedtől, a súly pont a könyököd fölé kerül, ami azt eredményezi, hogy a bicepsznek nem kell olyan keményen küzdenie a gravitáció ellen. Lehet azt hiszed, hogy ez így helyes, de így a bicepszre gyakorolt hatás sokkal kisebb mértékű, mintha azok szorosan a test mellett maradnának. Azok, akik igazán brutális, és bicepsz bedurrantós edzésre vágynak, próbálják szorosan a testük mellett tartani a könyöküket egy egész sorozat erejéig! Meglátod majd, mennyire meg tudja dolgoztatni a bicepszet, ha nem hagyod, hogy a vállak is bekapcsolódjanak az izommunkába.

Ha beletartozol abba a bizonyos 90%-ba, akik terjedelmes bicepszet szeretnének, de nem tudod odaszorítani a vállad a testedhez, akkor inkább kisebb súllyal végezd a karhajlítást. Ne feledd, hogy a bicepsz egy relatíve kicsi, kétfejű izomcsoport, a titok nyitja tehát az, hogy következetesen, okosan és több szögből dolgoztassuk meg.

Persze alkalmanként, amikor nagyobb súllyal dolgozol, bevonhatod a vállizmokat is a munkába, hogy segítsenek a gyakorlat helyes kivitelezésében.

Ne feledd, hogy bár néha könnyű szemet hunyni egy feleslegesnek tűnő edzés szabály felett, egy karhajlításhoz hasonló, egy izomcsoportra kitalált gyakorlatból több izomcsoportot megdolgoztatót csinálni sokszor többet árt a testünknek, mint használ.