13 dolog, amit soha ne kövess el egy edzőteremben!

Arról már biztos hallottál, hogy nem illik a kitörésekre kijelölt helyen kuporogni, de hogy igazán alaposan elsajátítsd az edzőtermi etikettet, kerüld el a következő kevésbé köztudatban lévő bakikat.

Amikor szóba kerül az edzőtermi etikett, azt már remélhetőleg a fejünkbe véstük, hogy tartózkodnunk kell a telefonos csevegésektől, pakoljuk vissza magunk után a súlyokat a helyükre, és hogy ne a kitörésekre kijelölt helyen nyújtsunk. Ám ezeken kívül is számtalan baklövés létezik, aminek elkövetésével bizony alaposan megzavarhatjuk és felidegesíthetjük a többieket. Sőt, olyan hibák is akadnak, amik még az egészségünkre is veszélyt jelentenek.

Légy tehát te is elővigyázatos és tanuljuk meg elkerülni az alábbi edzőtermi bakikat! Hidd el, jóval kevesebb ellenséged lesz a teremben!

Soha ne használjuk a szőnyeget vagy a padot úgy, hogy nem takarítottuk le!

A nyújtáshoz használt koszos matracok, vagy edzőtermi padok bizony sok vírusnak, baktériumnak és gombáknak adhatnak otthont. Ez azért is veszélyes, mert ha egy horzsolásod vagy vágásnyomod hozzáér a kórokozókkal teli felülethez, a seb könnyen elfertőződhet.

Minden magára valamit adó edzőteremben találsz tisztítószereket, papírtörlőt és fertőtlenítőt, amivel letisztíthatod az általad használt eszközt. Fontos, hogy használat előtt és utána is töröld át a felületet!

Ne zuhanyozz papucs nélkül!

Régebben jártam egy igényesen kinéző edzőterembe, ahol havonta legalább egyszer valaki egyszerűen belekakilt a zuhanyzóba (ez nem vicc!)

Ez bizony tényleg előfordulhat – és még ki tudja milyen gusztustalanságok-  így hát muszáj megóvnod magad a zuhanykabinokban előforduló baktériumoktól, bármilyen tisztának is tűnik az általad látogatott terem.

Ha edzés után lezuhanyzol, mindenképp vegyél valamilyen olcsóbb papucsot, amit mindig magaddal viszel. Megjegyzés: Edzés közben viszont még mindig gáz ha papucsban nyomod.

 

Ne adj senkinek kéretlen tanácsokat!

Óvakodj attól, hogy bárkinek is kéretlen tanácsokat osztogass, méghozzá két okból. Először is, nagy az esélye, hogy elutasítóan reagálnak majd, és nem fogadják el a kritikád. Másodszor pedig, lehet, hogy az általad adott tanács szimplán rossz.

Hacsak a technikájuk nem veszélyezteti önmagukat és másokat is, ne próbálj meg segíteni. Ha pedig tényleg jót akarsz nekik, először haverkodj velük össze!

A gyakorlatokat ne zsúfolt területeken végezd!

Az olyan területek, mint például a bejárati rész vagy a folyosók nem arra valók, hogy ott végezz sétáló kitöréseket, kettlebell gyakorlatokat, vagy hogy ott ugrókötelezz. Magadnak és az arra járóknak is sérülést okozhatsz.

Mindig az adott gyakorlatra megfelelő területen tartózkodj, távol az épp arra járóktól.

 

A gépeket mindig rendeltetésszerűen használd!

A vállizomgépet használd a vállizmaid erősítésére, ne a faizmokat próbáld vele edzeni!

Először is, ezzel elveszed a lehetőséget attól, aki rendeltetésszerűen használná az adott gépet, plusz meg is rongálhatod a gépet és sérülésveszélynek teheted ki magad (és ezért nem a gyártó lesz a felelős).

Rögzítsd a súlyokat!

Egyszer láttam egy fickót, aki épp a fekve nyomó padon dolgozott rúddal. Hirtelen a rögzítetlen tárcsák a rúd egyik végére csúsztak. Mielőtt odaérhettem volna, a tárcsák a földre estek, a rúd felrepült, és minden a másik oldalon landolt. Szerencsére neki – a sérült egójától eltekintve- semmi baja nem esett.

„Talán nem ártana használnod egy ilyet”- szólítottam meg, és mutattam neki egy rögzítőt.

Rögzítsd a súlyokat! Attól függetlenül, hogy mennyire nehezek, el fognak csúszni az egyik oldalra, amitől elveszted az egyensúlyod.

Ne menj közel egy éppen edző társadhoz!

Sose tartózkodj túl közel valakihez, aki épp egy gyakorlatsort teljesít! Benne van a pakliban ugyanis, hogy kiesik a ritmusból és elejti a súlyokat, vagy a gyakorlata nagyon széles mozdulatokat igényel.

Láttam például olyat, hogy valakinek a feje majdnem összepréselődött, amikor megpróbált elférni egy súlyemelést végző társa mellett. Rossz ötlet. Inkább várj pár másodpercet, amíg befejezik a gyakorlatot. Akkor is ez a legjobb megoldás, ha valaki épp nagy súlyokkal dolgozik (például kitöréseket, guggolásból kiemelést, fej fölé nyomást végez). Soha ne sétálj bele a látómezejébe, mert ez roppant zavaró és kissé bunkó viselkedés.

 

Ne nyomulj!

Az edzőterem egy remek hely arra, hogy olyan nőkkel találkozz, akik szintén fittek, és hasonló az érdeklődési körötök. Ennek ellenére, nem arra találták ki őket, hogy itt vesd be a legújabb csajozós dumádat, zaklasd a csajokat, hosszasan bámuld őket, vagy tanácsokkal traktáld őket.

A hírek bizony gyorsan terjednek, és (bár ez a terem méretétől is függ) könnyen az a pasi válhat belőled, akivel egy csaj sem hajlandó szóba állni – vagy ami még rosszabb, akár ki is tilthatnak.

Ne nyúld le más eszközét anélkül hogy megkérdeznéd!

A zsúfolt edzőtermekben bizony mindenkinek ugyanannyi joga van a gépekhez, előfordul, hogy minden pad foglalt, mindenki ugyanazt a súlyzót akarja használni, és mindenki megkérdezi, hogy : „még hány sorozatod van hátra?”

Mindig tartsd be az edzőtermi etikettet, különösen csúcsidőben. Ha látsz egy szabad padot, ám valaki áll mellette, mindig kérdezd meg, hogy foglalt-e a pad, vagy sem. Ha igen, akkor is valószínű, hogy megengedik majd hogy beszállj a gyakorlatba.

Ne köpj bele a mosdóba!

Sajnos ez nem mindenki számára egyértelmű. Senki sem kíváncsi egy köpetre, vagy egy rágóra a lefolyóban. Használd a szemetest!

 

Ne sms-ezz járkálás közben!

Könnyen megsérülhetsz, vagy megsérthetsz valaki mást, ha céltalanul lődörögsz egy zsúfolt teremben. Összeütközhetsz valakivel, aki éppen egy gyakorlat közben van, megzavarhatod valakinek a kitörését, vagy akár neki is mehetsz egy gépnek!

Ennek nyilvánvalónak kéne lennie, ilyen kis balesetek mégis előfordulnak. Csak akkor kezdj el sms-ezni ha már megálltál. Telefonod segítségedre is lehet edzéseid során, ha megfelelően használod.

Ne nyúld le a személyi edző gyakorlatait!

Néha egy személyi edző olyan szuper gyakorlatot mutat be vendégének, hogy az a te figyelmed is felkelti.

Soha ne figyeld ki őket és próbáld meg (általában rosszul) leutánozni a gyakorlatot. Sokkal jobb, ha megkérdezed tőlük, mit is csinálnak éppen- feltehetően boldogan megmutatják neked is, így legalább te is helyesen hajtod majd végre.

Ezzel szemben hallgatózni, hogy ellesd egy edző gyakorlatát (és hidd el, észreveszik) az megalázó mind az edző, mind pedig a vendége számára, annál is inkább, mert a vendég fizetett azért, hogy elsajátítson valamit, amit te ingyen lenyúlnál.


Ne vetkőzz a többiek előtt!

Ez, valamilyen különös oknál fogva egy elég gyakori jelenség. Kérünk, hogy tiszteld meg annyival a többieket, hogy magadon tartod a ruhát amíg edzel.

Azoknak a srácoknak, akik így próbálnak felvágni, üzenjük, hogy a póló levétele és a pózolás általában csak önbecsülési problémákat, és megfelelési kényszert sugall (persze ha nem épp pózt gyakoroltok az edződdel)