2024. május 16.

piros 2021 03

Hogyan ússzunk helyesen és gyorsabban - úszóedző válaszol III. rész

A következő cikk egy háromrészes sorozat utolsó része, amelyben a Vasa-közösség sikeres edzőit kérdezzük fontos témákban. Az alábbiakban az ő válaszaikat olvashatjátok.

Mik a fő különbségek egy úszóedzés felépítésénél a triatlonosok/nyíltvízi úszók és a medencés versenyzők esetében?

Dan Daly, edző:

A triatlonosoknak és nyíltvízi úszóknak rengeteg kilométert kell gyűjteniük a felkészülés során, miközben a sporton kívüli életüket, a családjukat és a munkájukat is jól kell menedzselniük. Sokan közülük felnőtt korában tanult meg úszni, de olyanok is vannak, akik korábban végigversenyezték az utánpótlás éveiket. Mindkét csoportnál figyelembe kell venni a hatalmas edzéspenzumok öregedő testre gyakorolt hatását. Ezért is kulcsfontosságú, hogy az ő edzéseik az időhatékonyságra és technikára épüljenek, hiszen így lehet maximalizálni a fejlődésüket és minimalizálni a gyengébb időszakokat. A súlyzós és Vasa Traineres szárazföldi kondiedzéseket érdemesebb a „kisebb mennyiségek, nagyobb intenzitás” elve mentén felépíteni, mert az így megszerzett úszás specifikus állóképességet a vízben is kamatoztatni tudják majd, ráadásul a sérülésveszély is sokkal kisebb, mint az irdatlan nagy edzésadagok esetén.

Dan Daly

vasa trainer3

Eric Nielsen, edző:

Két dologra szeretném felhívni a figyelmet:

1. A triatlonosok viszonylag sok időt töltenek húzómozgással. A versenykörülményeket legjobban a lábbója használatával lehet reprodukálni. A tenyérellenállás is hasznos, mert az izomellenállás a húzásért felelős legnagyobb izmokat dolgoztatja meg. A csak tenyérellenállással történő úszás azoknak lehet hasznos, akik bizonyos terhelés mellett elsősorban a lábtempójuk időzítését szeretnék belőni.

2. Az alkalmazkodóképesség a kulcs, hiszen igazi kihívás a körülményeknek megfelelően (rajt, szél, hullámzás, nap, áramlat) változtatni és megtartani a csapásszámot. Például a rajt kavalkádjában fontos, hogy nagyobb csapásszámmal dolgozzon a versenyző. Vagy előzésnél és üldözésnél is meg kell nyomni, még mielőtt visszaállna egy egyenletesebb tempóba. A rázós külső körülmények jellemzően növelik a csapásszámot, míg a kedvesebb áramlatok hátán lehet „utazni” kicsit.

Eric Nielsen

Jack Fabian, edző:

Legyen szó akár medencés, akár nyíltvízi versenyzőkről, olyan edzésmunkát kell végezniük, ami a tüdőkapacitásukat és az izomerejüket egyszerre növeli. Ennek érdekében nem szabad egyenletes tempóban dolgoztatni őket, nagy hangsúlyt kapnak a különböző sebességen végzett gyakorlatok. A triatlonosoknak értelemszerűen nem kell olyan mennyiséget úszniuk a medencében, mint a medencés versenyzőknek. Utóbbiaknak elsősorban a hatékony fordulókat és a víz alatti mozdulatokat kell tökélyre fejleszteniük, de nyilván ezek nem olyan fontosak egy triatlonos vagy nyíltvízi úszó számára.

Jack Fabian

vasa trainer4

Ben Gathrecole, edző:

„A medencés úszók mindig az egy karcsapással megtett távolságot próbálják kitolni, míg a triatlonosoknak legalább ilyen fontos, hogy a bringával is nagy tempót tudjanak diktálni, vagy, hogy a futás végén is meg tudják nyújtani a lépéseiket. Persze, mindez lehetséges, de csak rövid ideig, és sok-sok évnyi gyakorlással és tapasztalattal. Szerintem a triatlonosoknak nagyobb alapsebességre, ha úgy tetszik, nagyobb fordulatszámra van szükségük a hatékony úszósprintekhez, és az azt követő biciklizéshez és futáshoz.”

Ben Gathrecole

A Vasa SwimErg segítségével maximalizálhatja a teljesítményt és az állóképességet, miközben javítja az úszás technikáját medencén kívül. Ajánlott úszók, triatlonosok, szörfösök, evezősök, más élsportolók és gyógytornászomk számára rehabilitációs célokra is.

BŐVEBBEN>>

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.