Tonhal vs lazac: melyiknek jobb a tápértéke?

Melyikben több a fehérje? Melyik hizlal jobban? Milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni? Íme néhány válasz.

 

Ha tiszta izomtömeget szeretnél építeni, a hal az egyik legjobb természetes fehérjeforrás. Közülük is a megfizethető kategóriában a legjobb tápértékekkel a lazac és a tonhal rendelkeznek. Mindkettő zöld utat nyit az azonnali és hatalmas mennyiségű jó minőségű fehérjéhez.  Hogy kiderüljön, a kettő közül mégis melyik a jobb választás, Karen Anselt, az amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia professzorát idézzük:

„Tény, hogy a lazacban több a kalória, de egy aktív életet élő ember számára ez nem feltétlenül jelent hátrányt. Adagonként plusz 12-15 kalóriáért cserébe szívbarát egészséges zsírokat, egy pohár tejével egyenértékű kalciummennyiséget kapunk, és szinte teljességgel fedezhetjük napi D-vitaminszükségletét. Legutóbbi a legtöbb élelmiszerről (beleértve a tonhalat is) nem mondható el."

Alább nagyjából összefoglaltuk egy-egy saját levében úszó halkonzerv tápértékeit, amelyek természetesen a termékek minőségétől függően hozzávetőlegesek. 

 

100 g tonhal (konzerv)

100 g lazac (konzerv)

kalória

125

138 g

fehérje

24 g

20 g

telített zsír

> 1g

> 2g

zsír

3 g

7 g

szénhidrát

0 g

0 g

vitaminok,ásványi anyagok

B12-vitamin, B6-vitamin, szelén

egészséges zsírok, D-vitamin, kalcium

*** EZT A MECCSET MOST A LAZAC NYERTE ***

Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól a tonhal = kuka! Igyekezz minél változatosabb formában bevinni. Ha táplálékkiegészítőt keresel, megbízható forrást válassz. Hogy hogyan? Hát így!

Tudtad, hogy lazacból fasírtot is készíthetsz? Íme egy jó recept!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary