Egészséges receptek
Tonhal vs lazac: melyiknek jobb a tápértéke?
Melyikben több a fehérje? Melyik hizlal jobban? Milyen szempontokat érdemes még figyelembe venni? Íme néhány válasz.
Ha tiszta izomtömeget szeretnél építeni, a hal az egyik legjobb természetes fehérjeforrás. Közülük is a megfizethető kategóriában a legjobb tápértékekkel a lazac és a tonhal rendelkeznek. Mindkettő zöld utat nyit az azonnali és hatalmas mennyiségű jó minőségű fehérjéhez. Hogy kiderüljön, a kettő közül mégis melyik a jobb választás, Karen Anselt, az amerikai Táplálkozástudományi és Dietetikai Akadémia professzorát idézzük:
„Tény, hogy a lazacban több a kalória, de egy aktív életet élő ember számára ez nem feltétlenül jelent hátrányt. Adagonként plusz 12-15 kalóriáért cserébe szívbarát egészséges zsírokat, egy pohár tejével egyenértékű kalciummennyiséget kapunk, és szinte teljességgel fedezhetjük napi D-vitaminszükségletét. Legutóbbi a legtöbb élelmiszerről (beleértve a tonhalat is) nem mondható el."
Alább nagyjából összefoglaltuk egy-egy saját levében úszó halkonzerv tápértékeit, amelyek természetesen a termékek minőségétől függően hozzávetőlegesek.
|
100 g tonhal (konzerv) |
100 g lazac (konzerv) |
kalória |
125 |
138 g |
fehérje |
24 g |
20 g |
telített zsír |
> 1g |
> 2g |
zsír |
3 g |
7 g |
szénhidrát |
0 g |
0 g |
vitaminok,ásványi anyagok |
B12-vitamin, B6-vitamin, szelén |
egészséges zsírok, D-vitamin, kalcium |
*** EZT A MECCSET MOST A LAZAC NYERTE ***
Ez persze nem jelenti azt, hogy mostantól a tonhal = kuka! Igyekezz minél változatosabb formában bevinni. Ha táplálékkiegészítőt keresel, megbízható forrást válassz. Hogy hogyan? Hát így!
Tudtad, hogy lazacból fasírtot is készíthetsz? Íme egy jó recept!
Kövess minket Facebookon is!
https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary