Fehérje: Ne hagyd magad átverni!

A címkék olykor diszkréten hallgatnak, máskor ravaszul félrevezetnek, de megesik, hogy nyíltan hazudnak!

A mondás, hogy ne ítélj elsőre, fokozottan igaz a táplálékkiegészítőkre! Sok termék csomagolása ugyanis a trendi kinézet és és agresszív címszavak ellenére megtévesztő, és olyan fehérjeport rejt, amely inkább szolgálja a gyártó megélhetését, mint a te fitneszcéljaidat. Ha tényleg komolyan akarod venni, milyen anyagokat viszel a testedbe, egy kis matekozás elkerülhetetlen lesz! Ha éppen egy szigorú edzésterv betartásán munkálkodsz, tudomásul kell venned, hogy minden egyes makró lényeges, és hogy a bevitt fehérje értéke még annál is többet számít, mint hogy hány ismétlést tudtál elvégezni.

De az átlagos fogyasztó is ugyanúgy megérdemli, hogy pontos tájékoztatást kapjon egy-egy adag és adagolókanál tápanyagtartalmáról. És el is érkeztünk a legelső csapdához: az adag és az adagolókanál nem összekeverendő, és a két mértékegység sok esetben egyáltalán nem ugyanaz. Egyes termékek dobozán azt láthatod, hogy akár négy adagolókanálnyi cucc is belemehet egy adagba. Ha pedig már számolod a kalóriákat, bizonyára a kalóriák sem hagynak hidegen, úgyhogy a legjobb dolog, amit tehetsz, ha mindkét kérdésben igyekszel tisztán látni. Ehhez pedig az kell, hogy megértsd a P/Cal, azaz a fehérje/kalória érték fogalmát.

Kezdetnek tedd fel magadnak a kérdést, amit már annyiszor feltettél: köszi az infót, de akkor melyiket válasszam, és mi alapján? Azt, amelyik adagolókanalanként 32 g fehérjét ígér? De mi van, ha egy adagba két adagolókanál kell, és az már összesen 310 kalória? Vagy esetleg azt, amelyik csak 22 g fehérjét kínál kanalanként, de esetében egy adag egy adagolókanalat jelent, és csak 100 kalóriával? A legtöbben az első opciót választanák, de mire elolvasod a cikket, be fogod látni, hogy a második sokkal nyerőbb a céljaid elérése szempontjából, hiszen magasabb benne a P/Cal arány!

 

drinking-shake-MF.gif

MI IS AZ A P/Cal?

A P/Cal rövidítés a ténylegesen fehérjéből származó kalória százalékos arányát jelenti. Úgy is fogalmazhatunk, hogy a P/Cal arra a kérdésre válaszol, hogy az adott fehérjeporban lévő kalóriáknak mekkora része származik valóban fehérjéből, és mennyi a benne lévő zsírokból és szénhidrátokból? A fenti példában a 32 g fehérje csábítóan hangzik, de ha adagonként 310 kalóriával kell számolnod, az 41 %-os fehérje/kalória (P/cal) arányt ad ki. A második por esetében viszont, amelyben egy mérőkanál 22 g fehérjét tartalmaz, de a kanál mérete egyezik az egy adaghoz szükségesével, és mindez csak 100 kalóriát tesz ki, a fehérje/kalória arány 88 %, azaz több mint kétszerese az előzőnek! Érzed a különbséget? Az első termék tele van üres és értéktelen kalóriákkal, amelyek (kitaláltad már), rettentően hizlalnak. Az ilyen üres kalóriák leginkább a hozzáadott maltodextrinből származnak, amit általában az apróbetűs összetevők közé rejtenek, az „ízesítők” fedőnév jótékony homályába. A maltodextrin valójában szintetikus szénhidrát, tulajdonképpen egyfajta finomított cukorféle, amely meglöki az inzulinszintedet, kellemes édes ízt kölcsönöz a terméknek, ezen kívül olcsó ballasztanyag.

Most pedig gondolj a testedre úgy, mint egy autóra. Melyiket vezetnéd inkább: egy Lamborghini Diablot, vagy egy Twingót? A minőségi verdához minőségi üzemanyag kell, hogy optimális teljesítményt nyújtson. Az átlagos diéta a sima ólommentes benzin, ehhez képest egy ellenőrzött forrásból származó makrókat tartalmazó diéta prémium hajtóanyag.

Ha megbízható és minőségi fehérjeforrást keresel, kattints IDE!

Kövess minket Facebookon is!

https://facebook.com/muscleandfitnesshungary