Edzőtermi tízparancsolat - Add tovább!

Amit minden terembe járónak tudnia kell az edzés közbeni helyes viselkedésről.

Ha tetszik, ha nem, a terem egy fontos közösségi tér, amin több ember osztozik egyszerre, ennek minden előnyével és hátrányával, függetlenül attól, hogy hajlandó vagy-e tudomást venni róla. Egy működő, figyelmes és segítőkész közösségtől mindenki sokat kaphat, de ehhez szükséges betartani néhány íratlan szabályt, amelyek ugyan nincsenek kiakasztva a falra, bár néha azért nem ártana… Útjelzőként álljon itt ez a 10 irányelv, amelyek betartásával megteremtheted biztonságos és hatékony edzésed alapfeltételeit, anélkül, hogy másokat zavarnál. Hiszen a kiindulópont mégis az, hogy ne csinálj olyasmit, ami ellenkező esetben téged is zavarna. Ha szerinted is ideje, hogy kellemesebbé tegyük a termek légkörét, olvasd el az alábbi terem-etikettet. Te mivel tudnád még kiegészíteni?

Giant-Set-Weight-Rack.jpg

NE SAJÁTÍTSD KI AZ ESZKÖZÖKET!

Bármennyire is magától értetődik, sokan egyszerűen képtelenek betartani. A terem egy nyilvános tér, és a súlyzó mindenkié, ahogyan a gépek is. Ha a terem majdnem üres, annyi köredzést végezhetsz, amennyit csak akarsz, de ha látod, hogy tömeg van (amire szinte minden hétköznap este lehet számítani a munka utáni órákban), ne sajátítsd ki magadnak az eszközöket. Ha mégis úgy érzed, semmiképp nem tudod nélkülözni azt a pár súlyzót arra az óriásszettre, készülj fel, hogy időnként másoknak is szükségük lesz rájuk.

 

dumbbell-gym.jpg

 

HAGYJ RENDET MAGAD UTÁN!

Igen, mint a mosdónál. Ne hagyd a súlyokat sem a gépen vagy a rúdon, hiszen te sem szeretnél hosszú perceket tölteni azzal, hogy az előtted lévő tárcsáit szedegeted a rúdról, úgyhogy te se hagyd fenn őket, miután végeztél! A kétkezes súlyzóknak általában megvan a maguk kijelölt helye, úgyhogy ne hagyd őket szanaszét. Ezzel egy csomó időt is megspórolhatsz… magadnak és másoknak is.

Gym-Etiquette-Naked.jpg

NE PUCÉRKODJ! – A TEREM NEM NUDISTA STRAND

Semmi gond nincs azzal, ha szeretsz meztelenkedni, de nem biztos, hogy mindenki mindenre kíváncsi… Tiszteld meg a többieket, és tegyél egy szívességet: körülbelül 5 másodpercet vesz igénybe egy mozdulattal magad köré tekerni egy törölközőt, és nem Ádám-kosztümben célba venni a zuhanyzót.

cell-phone.jpg

 

SZÁLLJ KI A TELEFONODBÓL!

Talán nincs is idegesítőbb, mint mikor egy-egy szett közben azt kell hallgatnod, ahogy valaki naphosszat a barátnőjével enyeleg, vagy az anyjával veszekszik, esetleg a haverjának dicsekszik, hogy éppen mennyivel (nem)nyom fekve. Egyszóval szétpofázza az edzésed, és tapintatlansága elvonja a figyelmedet. Na de az vesse az első követ, akivel még sosem fordult elő. Nézz mélyen a lelkedbe, és legalább ilyen mélyre süllyeszd el a telefonod, mert hidd el, semmi életbevágó nem történik a facebookon, ha 10 percre elfelejted! Ha nem hiszel nekünk, higgy a nagyoknak!

offer-to-spot.jpg

LÉGY SEGÍTŐKÉSZ!

Edzés közben mindannyiunkat szorít az idő, de ha valaki edzőtárs nélkül kénytelen edzeni, sanszos, hogy előbb-utóbb szüksége lesz egy jó szpotterre. És könnyen lehet, hogy egyszer majd rád kerül a sor, és az bizony amilyen megtisztelő, olyan felelősségteljes feladat is. A padon ez azt jelenti, hogy a kezed éppen 1-2 centivel a súly alatt követi a mozdulatot, teljes készenlétben, hogy besegíthess, ha baj van. Mielőtt elkezdenétek, érdemes megegyeznetek egy jelben, amely azt jelzi, hogy segítséget kér. Egyébként természetesen ne segíts, csak ha valóban jelt ad!  

Gym-Etiquette-Set.jpg

NE MÁSSZ A MÁSIK ARCÁBA!

A biztonságos emelés 100%-os koncentrációt, és kellően nagy helyet kíván, és te sem szeretnéd, ha mások a te köreidet zavarnák. Hagyj egy szép tágas hatósugarat – megint csak saját és a szomszédod érdekében – hogy ne zavard a másikat, és te se sérülhess meg, ha például valaki elejti a súlyt. Ez tehát nem csak a személyes térről szól, de valójában biztonsági előírás is lehetne. Ennek mintájára a „Te hány szettet csinálsz ezzel?” kérdés is nyugodtan várhat, amíg a másik befejezi az adott sorozatot.

Gym-Etiquette-iPod.jpg

NE DUDORÁSSZ! – A TEREM NEM A MEGASZTÁR

Ha lehet, ne a teremben gyakorold az énektudományod, mert egyáltalán nem biztos, hogy mindenki ugyanazt a zenét szeretné hallani, pláne nem biztos, hogy épp a te előadásodban. Tudományosan is bizonyított tény, hogy a zene edzés közben motivál, de lehetőleg ezt az élményt is tartsd meg magadnak!

Gym-Etiquette-New-Guy.jpg

TISZTELD AZ ÚJONCOKAT!

Ha nem te vagy „az új srác”, akkor emlékezz azokra az időkre, ha pedig éppenséggel te vagy, megnyugtatunk, hogy ez az állapot is elmúlik egyszer, hiszen mindenki így kezdte. Egy kis kezdeti segítség, de néha csak egy köszönés felbecsülhetetlen, de legalábbis elég a támogató légkör megteremtéséhez. Ne feledd: csak amit magadnak is kívánnál.

gym-equipment-dumbbell.jpg

TISZTELD A FELSZERELÉST!

Az eszközök javítása vagy pótlása igen költséges, és sok közülük egyenesen  hiánycikk, úgyhogy tényleg vigyázni kell arra, ami van! Ne tedd a súlyt a padra (és semmilyen kárpitra), mert a műbőr szép lassan kiszakad, és te is káromkodnál, ha nyomná a hátsódat. Ne hajigáld a súlyokat, és – szintén munkavédelemből ismert szabály – ha sérült vagy törött felszerelést észlelsz (esetleg kárt tettél valamiben), mindenképp jelentsd a vezetőségnek. Ha a piszkos kis titkod megtartod magadnak, sosem lesz kijavítva a hiba.

water-fountain.jpg

NE FOGLALD BE A CSAPOT!

A víz edzéskor nagy kincs. Kevés frusztrálóbb dolog van, mint amikor többméteres sor torlódik fel a srác mögött, akinek épp ott jut eszébe feltölteni a literes shakerét, amikor a többiek csak egy korty gyors felfrissülésre vágynak... Szóval, ha nagyobb üveged van, és látod, hogy mögötted üres kézzel állnak, engedd előre azt, aki inni szeretne!