A zene ereje

Frissítsd a playlisted! - Az inspiráló zene valódi változást hozhat az edzésbe

El tudod képzelni, amikor az esetlen cingár gyerek, akit egyáltalán nem érdekel a külseje, először meglátja Stallonét Rockyként a hűtőházban fagyasztott húsokat bokszolni, egykezes fekvőzni, és felrohanni a múzeumlépcsőn arra a zenére, ami most neked is tutira eszedbe jutott, és egyszerre minden megváltozik? Hirtelen nagynak, erősnek és fontosnak akarja érezni magát, és bosszút akar állni azokon, akik azelőtt az öltözőszekrénybe gyömöszölték. Letörhetetlen lelkesedéssel súlyokat ragad, és elhatározza, hogy vézna karjaiból pusztító fegyvert kovácsol.

Van, akinek Bill Conti Gonna Fly Now dallama ad erőt, másoknak meg más, a Metallica One-tól Beethoven V. szimfóniájáig. Aki valaha edzőterembe tette a lábát, az egyetérthet a kutatókkal abban, hogy az edzés közben hallgatott zene nem csak a futópadon és az aerobik órán, de a keményebb edzésnél is csodákra képes.

Ha besétálsz a terembe, azt látod, hogy a legtöbb embernek ott lóg a füléből az iPod, iPhone, az MP3 lejátszó, de legrosszabb esetben is ott a hangszóróból szóló rádió. Akármilyen formában is, de egy dolog biztos: a zene döbbenetes módon képes felfokozni a mentális és fizikai teljesítményt! Kevés hozzá fogható inspiráló erőt ismerünk.

Számos kutatás és kísérlet kimutatta már, hogy az edzés közben hallgatott zene nem csak ösztönzően hat, de növeli az erőt és a kitartást, és javítja a mozgáskoordinációt. Gyengébb napokon a megfelelő dallam segíthet, hogy ne add fel, mert képes elterelni a figyelmed a fáradtságról, feltöltve a szívet és az izmokat.

A test, az elme, és a zene kölcsönhatása rendkívül összetett. Edzés alatt nem pusztán a zene ad erőt, hanem valójában az a folyamat, ahogyan a tested átveszi a ritmust. Még mielőtt az elme működésbe lépne, a légzés és a szívverés felgyorsul, és több oxigént pumpál a dolgozó izmokhoz. Ezek a biokémiai reakciók aztán a zene lélekre gyakorolt inspiráló hatásával keveredve segítenek felvenni az iramot. Bár még mindig nem tudjuk pontosan, mi is játszódik az agyban zenehallgatás közben, a legtöbb szakértő meg van győződve arról, hogy a zene ereje az edzést könnyebbé és élvezetesebbé teszi.