Hogyan maradj télen is egészséges és motivált?

Ne hagyd, hogy a sötét hideg napok ledöntsenek a lábadról, vagy a kedvedet szegjék!

Hamarosan hivatalosan is beköszönt a tél, és ha egyelőre nem is lesznek csikorgó mínuszok, lassan véget érnek a napsütéses novemberi napok, és lehűlés várható (ha hihetünk még egyáltalán az előrejelzéseknek). Általában ilyenkor jönnek a nagy megfázások, és a legyengült immunrendszer miatt könnyen ágynak eshetsz, és a párnák közt viszonylag nehéz vasazni.

VISZLÁT, NAPFÉNY!

December közeledtével egyre rövidebbek a nappalok, és kevesebb az életadó napsütés. Akármennyi ajándékkal kecsegtet is a tél, az ünnepek meghittsége, a síelés izgalma,  a bejgli illata vagy éppen egy forró italt markolászva olvasott jó regény mellett igenis veszélyt jelenthet az egészségedre, és nem utolsósorban az edzésed menetére. Persze, mint mindig, némi odafigyeléssel most is megelőzheted a bajt. Íme néhány tipp, hogy ne ess áldozatul a sötétebb napoknak!

Olimp_Labs_Gold_VIT_D_Forte_vitamin.jpg

D-VITAMIN-KIEGÉSZÍTÉS

Az első és legfontosabb a napfényes órák csökkenésével előállt D-vitaminhiány megelőzése, amit megfelelő kiegészítőkkel pótolhatsz.

A D-vitamin a legtöbb vitaminhoz hasonlóan olyan létfontosságú vegyület, amit a testünk kellő mennyiségben nem mindig képes előállítani, ezért külső forrásokból szükséges fedeznünk. Viszonylag kevés élelmiszerből (máj, olajos halak, tojássárgája) juthatunk hozzá, kolekalciferol (D3) nevű fajtája viszont a napból érkező UV-B sugárzás hatására bőrünkben is képes szintetizálódni. A köznapi néven angolkórként ismert D-vitaminhiány is ezért kapta nevét az örök eső országáról, és ezért fontos a rövid téli napokban nekünk is pótolnunk. Ez a vitamin fontos szerepet játszik csontjaink és izmaink egészségében, az idegrendszer megfelelő működésében, valamint bizonyos rákfajták, a diabétesz és a szívroham megelőzésében is.

EDDZ A SZABADBAN! – LEGALÁBB HETI EGYSZER

Télen még a szokottnál is hajlamosabbak vagyunk az irodában, otthon, vagy forralt bort szürcsölgetve a bárokban kuksolni, pedig, ha hiszed, ha nem, ez is jelentősen hozzájárul a téli levertség vagy akár időszakos depresszió kialakulásához. A kedvetlenség pedig az edzésben sem jó motivációs tanácsadó. Mozdulj ki! Kösd össze a kellemeset a hasznossal: kardiózz a szabadban, kocogj, síelj, korcsolyázz, snowboardozz, kirándulj, vagy ami tetszik! Heti egy „kültéri izzadás” csak a javadra válhat, és testileg is, lelkileg is felfrissít, és feltölt energiával!

winter.jpg

AMIT A HÓBAN FUTÁSRÓL TUDNOD KELL

A hóban szaladgálásnál figyelembe kell venni, hogy több kalóriát égetsz el, mintha csak úgy szárazon futnál, mert nagyobb az ellenállás. A rugalmas tájfutócipő ilyenkor segítségedre lehet, ami azt is megakadályozza, hogy néhány perc elteltével a sáros lében kelljen csónakáznod. Hóban mindig érdemes kisebb lépésekben futni, hogy könnyebben megtarthasd a stabilitásod. Viszonylag egyenletes talajt válassz, és érthető okokból inkább a friss porhavat részesítsd előnyben a megkeményedett buckák és a latyak helyett.

ERŐSÍTS!

A tudat, hogy nem kell egyhamar strandizmokat villantanod, jó motiváció lehet arra, hogy zsírégetés helyett teljességgel a tömegnövelésre koncentrálhass. Ne aggódj, az erősítő edzéstől ugyanúgy szálkásodsz is, és közben masszív alapot építhetsz a tavaszi testszobrászathoz.

TERVEZD MEG A PROGRAMOD!

Ezzel együtt nem árt, ha előre megtervezett edzésprogramot követsz, mert az fegyelmezettségre nevel, és lépésről lépésre juttat el a kitűzött célhoz.

kefir.jpg

TÁMOGASD AZ IMMUNRENDSZERED!

Adj meg minden segítséget az immunrendszerednek, hogy képes legyen legyőzni a megfázást és az influenzát. Emésztőrendszered egészsége és ellenállóképességed megőrzése érdekében tárazz be olyan probiotikus ételekből, mint a kefír, joghurt, savanyúkáposzta és egyéb vitamindús savanyúságok! Napi egy bögre vírusölő hatású zöld vagy fekete tea pedig még jól is esik a zimankós időben.

A fehérjeporok amellett, hogy az izomépítés és növekedés alapját adják, és az izomregenerálódás mellett a fogyást is támogatják, az immunrendszerre is jó hatással vannak az immunrendszerre, és gyulladáscsökkentő hatású.

PRÓBÁLJ KI ÚJDONSÁGOKAT!

A téli depresszió fogalma immáron tudományos alátámasztást is nyert. Az óraátállítás, a sötétebb, rövidebb napok és borongós-búbánatos idő letargiát és elkeseredettséget okoznak, ami az általános közérzetre és a motivációra is hervasztó hatással van.

A téli levertségre jó ellenszer lehet, ha nyitott szemmel jársz, és bátran belevágsz az újdonságokba. Legyen az jóga, crossfit, kettlebell, tánc, akármi, amire kíváncsi várakozással tudsz tekinteni!

alarmclock.jpg

TEDD TÁVOLABB AZ ÉBRESZTŐÓRÁT! 

Kora reggel szoktál edzeni? A téli időszámítás hatására megborul az időérzékünk, és megváltoznak az alvási szokásaink is, azaz még nehezebben kászálódunk ki az ágyból.

Járj túl a saját eszeden! Ha az órát nem közvetlenül az ágyad mellé teszed, hanem pár méter távolságra az asztalra vagy polcra, nem tudod majd egy ösztönös jól irányzott mozdulattal lecsapni, vagy a telefont szundiztatni. Néhány napon belül szokásoddá válik, hogy odaslattyogsz a polchoz, és mire visszaérsz az ágyhoz az álom már messze jár.

FOGYASSZ EGÉSZSÉGES ÉTELEKET!

A hideg idő és a súlygyarapodás általában kéz a kézben járnak, amiért leginkább a megnövekedett energiaigényünk szolgálatában elfogyasztott nehezebb ételek, az ünnepi lakomák alkalmával elfogyasztott bődületes kajamennyiségek, sütemények és az alkohol is felelősek.  

Akadnak azonban olyan idényzöldségek és gyümölcsök, amelyek ebben az időszakban is segítenek a kiegyensúlyozott diéta megtartásában. Nézz körül, és aknázd ki a citrus- és tökfélékben rejlő lehetőségeket!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary