A fájdalommentes futás receptje

A sípcsontban jelentkező fájdalom egészen széles skálájú lehet: van amikor csak idegesítő, de egy bizonyos határon túl nagyon vissza tudja vetni a teljesítményed. Alábbi tanácsaink megfogadásával azonban nem tarthat vissza semmi a futástól!

Biztosak vagyunk benne, hogy közületek is már sokan tapasztalták a lábszárban jelentkező szörnyű fájdalmat, ami leginkább a futás vége fele kezdi el felütni a fejét, és sok esetben olyan kínzó sípcsont fájdalomba torkollik, ami akár teljesen ellehetetlenítheti a következő futóedzést. Sőt, néha még a járás is intenzív fájdalommal jár.

Ez a gyötrő érzés a lábszárban általában csonthártyagyulladásra utal, ami az alsó lábszár (tibia) közepétől és az attól felfelé terjedő szakasz belső részében jelentkező fájdalommal jár együtt. Orvosi nevén medialis tibia-syndroma az elnevezése, és lényegében a lábszár izmainak krónikus állapotát jelenti.

Kialakulása leginkább az izmok túlerőltetésének köszönhető, amikor a lábszár hirtelen túl hosszú ideig túl nagy terhelést kap, pedig még nincs felkészülve rá. Léteznek továbbá olyan tényezők, amik tovább növelhetik a rizikófaktort, ezek közé tartozik a lábfej formája, a gyenge izomzat, a túl merev izomszövetek, valamint az alacsony csontsűrűség. Nagyon oda kell tehát figyelni arra, hogy milyen talajon futunk, hiszen a leggyakoribb kiváltó ok, a túl kemény, egyáltalán nem kipárnázott felszín. Ilyenkor ugyanis a lábfejünket ért összes terhelést a lábszár izmai és az ott található inak szenvedik meg.

Amikor úgy érzed, hogy fennáll a veszélye a medialis tibia-syndroma-nak, akkor legjobb ha egy időre a szögre akasztod a futócipődet és fájó szívvel, de visszaveszel az edzésből. Bölcs döntés ilyenkor visszagondolni rá, hogy nem-e tetted ki magad túl hirtelen túl nagy terhelésnek. Ha már mindennapi fájdalmaid vannak, és nehezen mozogsz, akkor az aktív pihenést javasoljuk, egy kis cross-training beiktatásával (úszás, biciklizés, jóga, súlyzózás könnyű súlyokkal), amíg meg nem szűnik az állandó fájdalom. Addig is finoman, de dolgoztathatod a törzs és a felsőtest izmait.

Érdemes azon is elgondolkodnod, hogy vajon helyes szempontok alapján választottál-e magadnak futócipőt. Ha úgy érzed, hogy gyenge a lábszárad, akkor mindenképp olyan cipőre ruházz be, ami eléggé stabilan tartja a bokát, a sarokrésze pedig kellőképp ki van párnázva. Amennyiben még ennél is specifikusabb védelemre van szükséged, bármilyen orvosi szakboltban be tudsz szerezni olyan talpbetéteket, vagy lábszárvédőt, amik akár éjszaka alvás közben is nyújtják az izmokat és megvédik a lábszáradat a bajtól. Természetesen a leghasznosabbnak egy szakember segítségével végzett fizioterápiás kezelés bizonyulhat, de otthon is sokat tudsz tenni lábad egészségéért. Végezz rendszeresen nyújtó gyakorlatokat, különösen a vádlit nyújtsd át alaposan. Ehhez elég, ha szembe állsz egy fallal haránt terpeszben, és a falnak támaszkodva előredőlsz, úgy hogy a hátsó sarkad és talpad szorosan a talajon marad. Ezen kívül egy kellemes masszázs is sokat segíthet, ne sajnáld rá az időt és a pénzt!

Jegeld: Amint kezded érezni a  jelentkező fájdalmat, pihentesd és jegeld a lábszáradat, ez ugyanis segít levinni a gyulladást.