Fekete László végleg visszavonul! De hiányozni is fog?

Úgy tűnik, tényleg elérkezett Toldi estéje. Az 57 éves erőember bejelentette, hogy búcsúzik a sportágtól.

„Magyarország Toldi Miklósa” harminc év után hagyja abba a versenyzést. Egy év hosszas gondolkodás után meghozott döntését a Bors magazinnak azzal indokolta, hogy bár most is 3-400 kilókat mozgat, az ízületei, kiváltképp a jobb térde, nehezen bírják. Utolsó versenyén  indul, teljesen azonban mégsem int búcsút a súlyoknak, hiszen fia kedvéért versenyeket fog szervezni.

Fekete László ugyan nem Nagyfaluban, hanem a Veszprém megyei Ősiben született 1958-ban. Sportpályafutását kézilabdázóként kezdte, majd először csak kíváncsiságból nevezett be erőversenyre, és valóban számos hazai és nemzetközi sikert ért el az elmúlt három évtizedben, és 1988-2012. között ő volt Magyarország, 1992-ben pedig Európa Legerősebb Embere. Szakmai szempontból azonban meg kell jegyeznünk, hogy a mostanság is gyakran hangoztatott nyolc világbajnoki cím valójában pontosításra szorul, hiszen ezek közül a legelőkelőbb az 1989-ben szerzett 5. helyezése a „Világ Legerősebb Embere” versenyen.

Szintén érdekes, hogy Fekete László személyisége mennyire megosztja a magyar közvéleményt. Sokak kedvence a joviális pocakos figura, akivel szívesen anekdotázgatnának egy pofa sör és egy jó szál sültkolbász mellett, másfelől viszont a hol kedélyes, hol kevésbé kedélyes túlzásokkal tűzdelt „egy legény van talpon a vidéken” hozzáállás szakmai körökben nem egyszer joggal kiverte a biztosítékot, és a Katona Ervinre tett doppingos megjegyzésekor Nagy Ákos Súlyemelő Junior Világbajnok és Kathi Béla is felszólalt, mert sértőnek érezték. A legtöbb vád az erősportszakmában Fekete Lászlót talán mégis azzal kapcsolatban érte, hogy ismertségét nem is annyira a versenyeredményeknek, mint inkább jól felépített sztárimidzsének köszönheti. Senki felett nem szeretnénk pálcát törni, azt gondoljuk csupán, hogy a két dolgot nem érdemes egymás ellen kijátszani. Amennyire idegen volna egy sportolótól, hogy a csirkemell-rizst kolbászra és szalonnára, a karnitint pedig sörre cserélje, legalább annyira illik a hős Toldi alakjához, akinek életét szintén számos, legendájának jelentőségét azonban igen kevés kétely övezi.

Szakmai szempontból szintén csak annyit szögezhetünk le, hogy mindenkinél más diéta válik be. Egyesek a paleóra, míg mások a teljes húsmegvonásra esküsznek, vannak, akik a többször kis adagokban való rendszeres étkezésben, megint mások az időszakos koplalásban hisznek. Nem beszélve arról, hogy a táplálékigény még az egyén életkorával és testi-lelki állapotával is változhat. A táplálékkiegészítőket doppingszernek nevezni azonban manapság valóban tájékozatlanságnak számít, hiszen mára evidencia például, hogy a rendszeres edzést végzők számára testsúlykilónként napi 2 g fehérjére van szükségük az egészséges izomnövekedéshez. Éppen erre találták ki a fehérjeporokat, mert ezt a mennyiséget viszonylag kevesen tudják naponta fél disznó és 40 tojás formájában elfogyasztani. Érdemes azt is megfontolni, hogy függetlenül attól, hogy igaz-e, amit a kolbász és szalonna rákkeltő hatásáról terjesztenek, a mértéktelen falásoknak számtalan egészségügyi kockázata van a hasűri zsírtól a magas vérnyomáson át a  szív- és érrendszeri betegségekig, mint amilyen a túl magas koleszterinszint. És akkor még nem szóltunk az elhízás veszélyeiről...

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary

kép: http://www.feketelaszlo.hu/