Terry Crews, a mániákus optimista

A feláldozhatók gyúrós sztárját sikerről, karrierről, táplálkozásról és edzésmódszerekről faggattuk, és megtudtunk, mi a titka örök ifjúságának.

Terry Crews ex-NFL-futballistát A feláldozhatók felejthetetlen sorozata mellett leginkább az Old Spice mellizmokat ugráltató, elmebeteg módon ordítozó reklámarcaként ismerhetjük, de találkozhattunk vele a Mindenki utálja Christ! tévésorozat apukájaként, csakúgy mint a Feketék fehéren c. vígjátékban vagy A hatodik napon c. sci-fiben, ahol egyébként Schwarzeneggert klónozzák.

Aki úgy érzi, rossz napja van, csak üsse be a keresőbe Josh Eldridge nevét, és garantáltan jó kedvre derül majd attól, ahogy Crews az amerikai Legyen Ön is milliomos show házigazdájaként hatalmas öleléssel fogadja a szimpatikus testes fickót, amin maga a játékos is meglepődik, mire mindketten hisztérikus kacajra fakadnak pusztán a ténytől, hogy együtt játszhatnak. Aki eddig nem hitt a nevetés erejében, mostantól fog.

A jelenet tökéletesen jellemzi a kedélyes ötgyerekes apuka Crewst. Akiknek volt szerencséjük együtt edzeni vele, mind megerősítik, hogy tényleg mindig felhívja magára a figyelmet, és fergeteges hangulatot kelt maga körül. Valódi humorzsák és energiabomba, akit nem lehet lelőni. Számos tévéshowban szerepel, és a mikrofon mindkét oldaláról képes mosolyt csalni az arcokra.

Crews története igazi felemelkedés: a szegény michigani művészfiú, aki ifjúkorában festőnek tanult, és szerény futballista évei során abból tartotta el magát, hogy csapattársairól portrékat rajzolt. Ez a fiú hét évnyi nem túl sikeres NFL-szereplése után sem adta fel, inkább megvalósította valódi álmát, hogy színész legyen: rövidesen Schwarzeneggerrel találta magát egy filmben, A feláldozhatókat pedig most már nem is tudnánk elképzelni nélküle!

FIGYELMEZTETÉS: Mielőtt tovább olvasol, javasoljuk, hogy készítsd elő az edzőfelszerelésed, mert olyan erős motivációs hatásnak leszel kitéve, hogy ha nem vigyázol, fejjel akarsz majd betörni egy téglafalat, vagy fekve kinyomni egy házat! Az is megeshet, hogy, megragadod az első idegent, aki az utadba kerül, és a képébe üvöltöd: „Hé, haver, bírom a búrád!”

M&F: Nemrég töltötted be a 47. éved. Azok közül, akik a címlapokon látnak, bizonyára sokan mondják, hogy könnyű neked, hisz genetikai csoda vagy, de legalábbis egy vagyont költesz magadra, de egyesek a szteroidok feltételezéséig is elmerészkednek. Mit kezdesz az ilyen megjegyzésekkel?

Terry Crews: Szerintem ezek mind csak kifogások, amelyekkel elhárítjuk a felelősséget.  Ez olyan, mint amikor a gazdagokra azt mondják, hogy „na tessék, biztosan örökölte valahonnan”. Amerikára különösen igaz, hogy nagyon kevesen örökölnek komoly vagyonokat, mégsem akarjuk elhinni, hogy a legtöbb gazdag és sikeres ember iszonyú keményen megdolgozott azért, akivé és amivé lett, és magának kaparta ki a gesztenyét. Nincs ebben trükk, csak rengeteg munka, tervezés, lemondás, és az, hogy mindent megteszek a célomért.

Ugyanez igaz a magánéletre. 25 éve vagyok házas, és mit mondanak az emberek? Könnyű nekik, ez egy ritka genetikai egybeesés, meg hogy egymásnak teremtette őket az ég. Dehogyis. Mint mindenkinek, nekünk is voltak nehéz időszakaink, amikor bármelyik nap fordulhatott volna a kocka. És most is bármikor fordulhat. Ha nem figyelünk oda, akár már jövő héten elválhatunk.

 

000001.jpgA boldogság nem jön magától, meg kell dolgozni érte.

A házasságon is dolgozni kell, a pénzért is dolgozni kell, miért épp a testünk volna a kivétel?  A munka nem állhat meg!

A dolgok mindig változnak. Jobbra vagy rosszabbra fordulnak, de a folyamat sosem áll meg. Soha. Ha bármit is változtatsz a szokásaidon, annak hosszú távú hatása lesz. Ha egyszer csak úgy döntesz, hogy mostantól életed hátralévő részében minden nap eszel egy jó desszertet,  akkor idővel annak is meglesz az eredménye. Ez tiszta matek, érted?

M&F: Azt is rebesgetik, hogy saját séfed van.

TC: 
Sosem volt, de ha így megy tovább, esküszöm, fel fogok venni egyet. Csak sajnos a lényegen ez sem változtat: a te felelősséged, hogy mit eszel, nem másé! Sok embert ismerek, akiknek van séfjük, és még sincsenek jó formában.

Ha mindig valakit fikáznod kell ahhoz, hogy saját magad jobb színben tüntesd fel, az szerintem sehová nem vezet, mert az élet nem így működik, és az emberek is pillanatok alatt átlátnak a szitán. Ez puszta gyűlölet és irigység.

Én abban hiszek, hogy mindenért felelős vagy, ami az életben történik veled. Ennyi. Ugyanígy minden egyes falatért is felelős vagy, amit megeszel. Senki nem kényszerít rá, hogy megedd, és – pláne itt nálunk, Amerikában – senki nem mondja azt sem, hogy tedd le. Viszont rengeteg a lehetőség. Még a mekiben is találsz egészséges alternatívát. Félreteszed a kenyeret, és csak a csirkét eszed meg, vagy bármi mást. A lényeg, hogy mindig van választásod!  Aki ennek az ellenkezőjét állítja, és a körülményekre hivatkozik, szerintem csak kifogásokat keres. Én Flintből jöttem, amit több ízben Amerika legszánalmasabb városának kiáltottak ki. Hatalmas mértékű a bűnözés és a munkanélküliség, és a nyakamat rá, hogy senkinek nincs séfje. A helyes táplálkozást mindenkinek magának kell kialakítania. Én is sok hibát elkövettem eleinte. Voltam vegetáriánus, és mégis meghíztam, ami hülyén hangzik, de igaz. Nem ettem elég fehérjét. Aztán mindenféle étrenddel kísérleteztem, amit csak el tudtok képzelni.

M&F: A harmadik dolog, amit fel szoktak hozni, a kemikáliák. Azt mondják, 47 évesen legalább valami tesztoszteronfokozót biztosan használsz…

TC: Soha nem használtam, de megtisztelésnek veszem, hogy így gondolják. Ha tényleg ezt a hatást keltem, akkor büszke vagyok magamra. Minden drognak ellensége vagyok, viszont nagyon is vitaminpárti! Komoly utánajárással megtaláltam a tesztoszteronszint növelésének természetes módjait.

De ismerek olyanokat, akik trükköznek és csalnak. Én sikeres vagyok, van 5 gyerekem, 25 éve élek házasságban, és nem szoktam becsapni sem magam, sem másokat, mert az úgyis visszaüt. Nem mondok neveket, de sok hírességet ismerek, akiknek csalásból és hazudozásból áll az életük, és higgyétek el, nem egyszer megszívták már. Tök mindegy, ki vagy, az erkölcsi hiányosságok mindig visszaütnek. Sztárként meg pláne nem lehet hazudozva élni, mert egy idő után úgysem lehet tovább rejtegetni, és napvilágra kerül, valaki pedig neveket is fog mondani. Elég, ha valaki azzal villog: „Hé, öcsém, az XY is tőlem veszi a cuccot.” Na erre mondom, hogy mutassatok valakit, akitől én valaha szteroidot vettem. Nem fog sikerülni. A Facebook és a Twitter korában mindenre azonnal fény derül. Ha csalnám a feleségem, arról is tudna mindenki. Nem kell nyomozónak lenni, hogy valaki lebuktasson.

Mindenki azt mond, ami neki jól esik. De ugyanez igaz a kifogáskeresőkre is. Kibúvóból sosincs hiány: aki keres, az mindig talál. De ha felelősségteljes életet szeretnél élni, akkor semmi sem fog megállítani!  

CrewsSitUp_0.jpg

M&F: Párszor már szóba került a diéta. Jelenleg milyen étrendet követsz?

TC: Nekem a szakaszos böjtölés az életelixír. Őszintén szólva a fiataloknak nem ajánlanám, mert szerintem a 20-as, 30-as éveiben is fejlődik a szervezet, és még nem egészen érett. Én már 46 vagyok, úgyhogy ez az életem leszálló ága. Azt tapasztalom egyébként, hogy egyre kevesebb étellel is beérem.

Mindig is a 6-7 kisebb, tiszta étkezés híve voltam. Ez nagyon sokáig működött is, de nehéz is volt, mert folyton csak ettem és gyúrtam, gyakran felpuffadtam, és szinte lefárasztott a sok kajálás, és az nagyon furcsa érzés. Olyan ördögi kör, amitől úgy éreztem, muszáj változtatnom.

Sokat olvastam a szakaszos böjtölésről, és megtudtam, hogy létezik az autofágia jelensége, ami arról szól, hogy amikor a tested már befejezte az emésztést, rögtön elkezd a sejtregeneráción dolgozni. Ez nagyon tetszett, és valójában Randy Couture (akivel együtt játszottam A feláldozhatókban) hozta meg hozzá a kedvem. Azt mondta, „Haver, nekem bejött ez a böjtölős dolog.” Mire én: „Miiii? Hogy nem eszel reggelit? Képtelenség!”

M&F: A szakaszos böjtölésnek is különböző formái vannak. Te melyiket követed?

TC: Minden nap csak délután 2 és este 10 között eszem.  Tisztán étkezem, de az Ezékiel kenyérről nem mondtam le. 10 órakor van a fő étkezésem, és a vasárnap a csalónap, amikor bármit ehetek, de akkor is csak ezen a nyolcórás időtartamon belül.

Amikor elkezdtem, hirtelen a bőröm is tisztább lett. Jobban érztem magam, és több lett az energiám is. Még a jónál is jobb formába kerültem, és esküszöm, 47 évesen sokkal jobban nézek ki, mint 25 évesen, és ez mondjuk kicsit ijesztő. Szóval nekem is bevált, és szerintem az elkövetkező 10-15 évben sem fogok rajta változtatni. Nem hízom, és az edzéseim is hatékonyak.

Ma reggel például 227 kilóval csináltam felhúzást. Sok küzdelmet kell megvívni fejben, de végül győznek a hormonok, és átlendülök. Olyan, mintha a testem azt mondaná: „Gyerünk, meglesz. Szükséged van erre, úgyhogy mindent bele!”

Furcsa, de ha azt teszed, amit a tested diktál, akkor nem fogsz célhoz érni. Neked kell diktálnod, hogy a tested mit csináljon, és hamar formába fogsz lendülni. A dolgok először a lélekben történnek meg, csak aztán fizikailag.

M&F: 227 kiló nem semmi. Hány ismétlést csináltál?

TC: Kettőt. Ez is évekbe telt. Szerintem 272 kilóval is menne, de ha mondjuk mégis megsérülnék, akkor már nem érte meg.  Szerintem 2 x 227 kiló is szép teljesítmény.

A felhúzás arra jó, hogy megtanít, hogy ha valamit szeretnél elérni az életben, akkor nagyon-nagyon kell akarni. Abban a pillanatban az életednél is fontosabbnak kell tartsd, hogy megemeld azt a súlyt!

Láttam Hugh Jackman videóját, ahol felhúzás közben meg akarják fogni a súlyt, és lekiabálja a fejüket: „Ne érjetek hozzá!” Esküszöm, felugrottam a székből, hogy drukkoljak neki! Na ő aztán érti a dörgést! Mert erről van szó: Ha nagyon akarsz valamit, akkor a tested előbb-utóbb úgyis megadja magát!  Én így élem az életem.

Amikor elkezdtük csinálni 175 részes Legyen Ön is milliomost, közben csináltam a Brooklyn 99 - Nemszázas körzetet, az emberek csak hüledeztek, hogy hogy csinálom. Ha kijelented, hogy igenis meg akarom csinálni, akkor a vágy olyan erős bennem, hogy mindennél jobban akarom. Döntés és cselekvés. Ez a csoda receptje, ami megváltoztathatja az életed. Az enyémet legalábbis megváltoztatta.

M&F: Hogy jött a Milliomos ötlete? Who Wants to Be a Millionaire? A műsor tulajdonképpen a 2000-es évek elején élte fénykorát, ma már sokkal kisebb a nézettsége.

TC: Dacból. Én mindig csak azért is az ellenkezőjét csináltam annak, amit mondtak. Nagydarab fazon vagyok, úgyhogy az általános tanács, hogy csináljak akciófilmeket. Ezért csinálok vígjátékokat. És hamar rájöttem, hogy szeretek másokért dolgozni. És jött az új lehetőség, hogy én legyek egy show teljes jogú házigazdája, és végül teljesen új élet nyílt meg előttem. A legtöbb színészre igaz, hogy csak vársz-vársz, hogy majd beválasztanak egy szerepre.  Nem te döntesz. Nem úgy megy, hogy fölhívom a Bond-film készítőit, hogy „Helló, szerepelnék az új filmben!”. Ha akarnak, behívnak egy meghallgatásra, ahol vért pisilsz. Igazából ezt is áthidalhatja a házigazda-szerep. Jó tévés személyiségekre viszont mindig szükség van. Én például rettentő jól szórakoztam, amikor Jay Leno és Jimmy Fallon behívott a talkshowjába. Csak mert ki vagyok gyúrva, nincs előírva, hogy nem lehetek jó tévés személyiség. Sok ember azt gondolja, hogy a kettő kizárja egymást.  Hát én kivétel vagyok, és mondhat bárki bármit, szerintem elég nyerő játékvezető vagyok. Csak kevesen alkalmasak erre, de én igen. Az is igaz, hogy mostanság kevés olyan dolog van, amire nemet mondanék.  

terry_crews_reklam.JPG

M&F: Az Old Spice reklám is bizonyára sokaknál kiverte a biztosítékot...

TC: Szerintem sikerült újraértelmeznünk a reklám fogalmát. Most már a reklám egyben szórakozás is, ami azelőtt nem volt jellemző. Persze, elnézed a Super Bowl promókat is, de az Old Spice reklámokat úgy nézik, mint a sorozatokat. Sokan a szememre hányták, hogy miért csinálok reklámokat, de a válasz egyszerű: Miért ne? Nincsenek szabályok! Egyszerűen el kell engedned azokat a gondolatokat, hogy most valaki biztosan ezt vagy ezt tenné a helyemben, és arra kell koncentrálnod, hogy te mit tennél, és mi az álmod! Egy hete például lovagolni mentem, és nagyon élveztem. Arra gondoltam, mennyire vágytam erre gyerekkoromban, amikor a westernekben ilyesmit láttam. És a körülöttem lévők egyre csak azt hajtogatták, van-e fogalmam róla, városi gyerek létemre mennyire hülyén néznék ki lóháton, és hogy inkább egy Cadillacen kéne törjem a fejem. Meg hogy meg is halhatok, mert a ló majd jól agyontapos. Ha felgyűlik benned ez a sok hülyeség, a végén beadod a derekad, és tényleg nem ülsz nyeregbe.

Ha viszont tényleg megpróbálod, és mondjuk vágtázni kezdesz, rögtön megtudod, miért olyan nagy dolog! Tuti, hogy soha többé nem hallgatok senkire! Azt teszem, amit Terry Crews tenni akar, és szerintem bárkinek így kell gondolkodnia, aki valódi elhivatottságra és teljes életre vágyik! Mindenkinek csak azt tudom tanácsolni, hogy gondoljon magára! Ez vonatkozik a gyúrásra, a diétára, és bármire.

A szakaszos diétát például senkinek sem ajánlanám, mert mindenkinek más jön be. Alaposan utánaolvastam, kiismertem magam, és szép lassan rátaláltam. Ki tudja, még az is lehet, hogy 5 év múlva mégis visszatérek a napi 7 evésre. Nincsenek szabályok!

Szerintem a legtöbb edző is ott rontja el, hogy kategorizál, és beszűkülten gondolkodik. Mindenkinek a saját útját kell járnia, a lényeg, hogy működjön!

Játszottam olyanokkal, akik nyomták a szteroidokat. Már nekik sem működik, és nagyon sok bajuk származott belőle. A kamu megoldások ideig-óráig működnek, végül durván visszaütnek. Semmi sem éri meg jobban, mint ha gondoskodsz magadról, egészségesen élsz, és hű maradsz magadhoz. Én ezt mantrázom.

M&F: Amikor kezdted feszegetni a rendezők és producerek által megszabott műfaji határokat, biztosan nagy ellenállásba ütköztél.

TC: Szerintem ugyanaz a dolog vált ki elfogadást, aminek a visszautasítást is köszönheted. 
Hülyén hangzik, de hiába erőlködsz, ha be akarsz illeszkedni, az úgyis rosszul fog elsülni. Ha teszed a dolgod, és nem törődsz azzal, hogy kellesz-e valahová, akkor egyszer csak sztár leszel, és jönnek sorra a megkeresések. Egyszerűen annyira egyedülállóan furcsa leszel, hogy az már érdekes. Szerintem sokáig Bill Gates is azt hitte, senki nem törődik vele, és most ő az egyik legmenőbb. Arnold is így volt ezzel. Kezdetben ő is csodabogár volt, és most mindenki rá akar hasonlítani.

CrewsDip.jpg

M&F: A teremben és a munkádban is sokat köszönhetsz a pozitív hozzáállásodnak. A legtöbben tisztában vannak vele, hogy ez a dolgok nyitja, és rövid időre talán képesek is fenntartani, de a te életvitelszerű vidámságod egészen más. Mi ad erőt nap mint nap?

TC: Van egy kedvenc idézetem Ralph Waldo Emersontól:

 

000001.jpgIsten nem a gyengéket választja, hogy megvalósítsa a terveit.

Ez a mondás egész nap kísért engem. Félek a kudarctól? Vagy éppen a sikertől? Hajlandó vagyok mindent megtenni, hogy elérjem, vagy a kényelmesebb utat választva örökre elbújok a kifogásaim mögé?

Ha anyáinkban nem lenne a bátorság, hogy elviseljék a szülés fájdalmait, nem is volnánk a világon. Minden csodálatos dologhoz bátorság kell! És még valamire rájöttem: nem lehetsz egyszerre pesszimista és bátor. Ha haladni akarsz, hinned kell, hogy győzni fogsz. Amiben hiszel, az erőt ad, amivel mindenen keresztülgázolhatsz!

És ez sajnos a másik irányba is igaz. Ha biztos vagy benne, hogy nem vagy képes rá, akkor nem is leszel, de ha hiszed, hogy igen, onnantól semmi sem állíthat meg! Szerintem egyesek azért sikertelenek az edzésben, mert tudat alatt arra vágynak, hogy elbukjanak. „Mi lesz, ha tényleg veszettül jól fogok kinézni? Elhagyom majd a családomat? Mi lesz, ha tényleg sikerül 10 kiló izmot felpakolnom? Vajon elviselem majd a sok megjegyzést, hogy megváltoztam és nem az vagyok, aki voltam?”

Kemény kérdések ezek, és ha nem teszed fel őket, akkor jön az automatikus válasz, hogy „á, nem is akartam annyira”.

Ezért vagyok optimista, mert nem is lehetek más. Bármilyen más hozzáállás csak lefelé visz.  Az acélmágnás Andrew Carnegie, a Föld egyik legsikeresebb embere egyszer ezt mondta: “A bölcs ember megrögzött optimista.”