A személyi edző 7 legfőbb előnye

Egy tréner, aki csak veled foglalkozik, felbecsülhetetlen, ha el akarod élni edzéssel kapcsolatos céljaid!

Találd meg a megfelelő edzőt

Ha igazán fontos neked az egészséged, és az edzést is komolyan veszed, a lehető legjobb döntés, amit meghozhatsz az, ha felkeresel egy személyi edzőt. Az edzés és a konzultáció történhet élőben, vagy akár online is, a lényeg, hogy olyan tapasztalt szakembert találj, akivel gördülékenyen megy a közös munka, és aki egy olyan személyre szabott programot dolgoz ki számodra, amivel el tudod érni hőn áhított céljaidat. Íme a 7 legfőbb érv, ami egy jó személyi edző mellett szól.

Gyakorlati útmutatás és instrukciók

Egy személyi edző egyik legfontosabb feladata a saját tudásának átadása, és a gyakorlatok helyes kivitelezésének, valamint az egyes gyakorlatok hatásainak megtanítása. Ez leginkább azoknál a komplex és összetett mozdulatokból álló gyakorlatoknál hasznos, mint a guggolás, vagy az emelés. Kezdőknek, fiataloknak szintén nagyon fontos a megfelelő útmutatás, hiszen a gyakorlatok technikailag helyes végrehajtásával elkerülhetővé válnak a sérülések, és az eredmények is látványosabbak lesznek. A jó személyi edző abban is segít hogy állítsd be megfelelően a gépeket a magasságodhoz és testalkatodhoz mérten, így valóban a legtöbbet tudod kihozni az egyes gyakorlatokból.

A helyes edzésterv összeállítása

Bármelyik hivatalos képesítést szerzett edzőnek tudnia kell, hogy milyen fontos szempontok alapján kell összeállítani egy személyre szabott edzéstervet. Ez már csak a fejlődés miatt is fontos, és nem csupán a teljesítmény javulásában játszik szerepet, hanem a különféle gyakorlatok megfelelő összeválogatásában is. Egy gondosan összeállított edzésterv nélkül az eredmények csak nagyon lassan lennének szemmel láthatóak, vagy egyáltalán nem is látszódna fizikumunkon a belefektetett energia, sőt a sérülés veszélye is a fejünk felett lebegne. Az edzésrutin megtervezése jóval több, mint egy mindenki számára elérhető, 12 hetes, online terv letöltése, ehhez szakértelemre, tapasztalatra, és a vendég adottságainak és képességeinek helyes megítélésére van szükség.

Táplálkozási tanácsok

A legtöbb edző általában nem végzett dietetikus, így hivatalosan nem segíthetne neked a megfelelő étrend kialakításában. Ennek ellenére a tapasztalt edzők gyakran átlátják a különböző makro-tápanyagokat, valamint azt is, hogy ezek közül melyikre van szükséged céljaid eléréséhez, így még hasznosabb tanácsokkal is el tudnak látni, mint egy hivatalos képesítést szerzett dietetikus. Az igazán jó edző segít a megfelelő ételek kiválasztásában, hogy melyik tápanyagból (kalória, fehérje, szénhidrát, zsír) hány grammra van szükséged naponta, valamint a különböző étkezések helyes időzítésében is, ami különösen fontos szerepet játszik céljaid elérésében, és azt is befolyásolja, hogy hogyan érzed magad a bőrödben.

Motiváció

Vannak olyan napok, amikor nehéz motiváltnak lennünk, mert épp nem vagyunk jó formában, a motivációt hosszú hónapokig, vagy évekig fenntartani pedig egyenesen lehetetlen küldetésnek tűnik. Egy jó személyi edző ebben is a segítségedre lehet, hiszen ha igazán jók a szakmájukban, akkor egy kicsit pszichológusként is funkcionálnak, akik ösztönösen ráéreznek a mentális és érzelmi szükségleteidre. Nagyon fontos tehát, hogy olyan edzőt válassz, aki ért az emberekhez, aki jó vezető, és képes téged motiválni a nehéz időszakokban is.

Felelősségtudat

Az emberek szívesen fogják arra lustaságukat, hogy nincs idejük edzeni, viszont ha már van egy edződ, akkor nem csak saját magadért, de miatta is meg kell őrizned a szavahihetőséged, magyarán nem mondhatod le csak úgy az előre egyeztetett időpontot. Ezek az időpontok pedig visznek egyfajta előre tervezhető rendszert az életedbe, és amikor sokszor 4-5 ezer forintot fizetsz egy alkalomért, akkor kétszer is meggondolod, hogy kihagyod-e az edzést, vagy pedig erőt veszel magadon.

A felelősségtudat segít továbbá a jobb időbeosztás kialakításában, így mindig tudsz majd időpontot keríteni az edzéseidre. Persze még a legeltökéltebb terembe járóként is lehetnek olyan napjaid, amikor a hátad közepére sem kívánják a vasat vagy a kardiózást, azonban a tudat, hogy az edződ vár, és számít rád, segít abban, hogy átlendülj ezen a holtponton és megújult energiákkal folyasd menetelésed a célod felé.

Célkitűzés

A legtöbb ember gondban van, amikor konkrét célokat kell kitűznie maga elé. A trénerek azonban abban is a segítségünkre lehetnek, hogy hogyan tűzzünk ki személyre szabott, reális és elérhető célokat, valamint olyanokat, amik jól egyezkednek az életvitelünkkel. Ezt, valljuk be, elég nehéz lenne egyedül kiviteleznünk.

A legtöbben ugyanis bármilyen terv nélkül, vagy csak homályos elképzelésekkel lépnek be az edzőterembe. Andalognak a gépek között, és sokszor csak ücsörögnek, majd végeznek néhány ismétlést, majd csodálkoznak, hogy miért nem fogytak, vagy épp miért nem izmosodtak az elmúlt időszakban. Amikor viszont konkrét célokat fogalmazol meg magadban és azokat papírra is veted, jóval nagyobb esélyed lesz elérni azokat. Egy gyakorlott edzővel az oldaladon pedig nem csak személyre szabhatod a céljaidat, de motivációd is fenntarthatod, amíg hőn áhított vágyad be nem teljesül.

Saját testünk átfogó ismerete

Amennyiben már egy ideje otthonosan mozogsz a fitnesz világában, akkor bizonyára te is belátod, hogy vajmi keveset tudunk saját testünkről. Az újoncoktól kezdve, a régi motorosokig általában véve nem igazán tudjuk, hogy mi nekünk a legjobb: talán a kardió, vagy az erősítő edzés? És mi a helyzet a helyes táplálkozással? A tapasztalt személyi edzők nem csupán saját testükkel vannak összhangban, de átfogó ismerettel rendelkeznek a különféle testtípusokat illetően is. Ha nem is tudják egyből, hogy mi számodra a legjobb megoldás, biztos, hogy hamar kitalálják milyen változtatásokra van szükséged az edzésterved és a táplálkozásod terén, hogy elérd a célodat.

Talán ez a legnyomósabb érv egy szakképzett és tapasztalt személyi edző mellett, hiszen ő ért ahhoz, hogy mikor és milyen apró változtatásokra, finomításra van szükség edzéstervedet illetően, így kiküszöbölhetővé válik az egyébként gyakran jelentkező stagnálás, és akadály nélkül menetelhetsz a célod felé!

Bár szerencsére valóban nagyon sok a szakképzett és megbízható tréner a "piacon", mindannyian belefuthatunk egy önjelölt dilettánsba. Ha edződön az alábbi gyanús jelek mutatkoznak, jobb ha azonnal váltasz!