11 jel, hogy legfőbb ideje edzőt váltanod!

Ha a személyi edződön az alábbi baljós jelek mutatkoznak, fordulj sarkon, és menekülj! Előfordulhat ugyanis, hogy profinak vélt trénered nemcsak fejlődésed útjában áll, de a testi épséged is veszélyezteti!

Ha rendszeres terembe járó vagy, és rendelkezel némi edzéstapasztalattal, meglehet, hogy időnként felkapod a fejed és jogosan akadsz ki egyes személyi edzők viselkedését és szakmai hozzáértését látva.

Láttál már negyvenes éveit taposó anyukát fogait összeszorítva egy fitneszlabdán állva fej fölé emeléseket végezni, miközben túlsúlyos edzője a közkedvelt „fájdalom a barátunk”-at szajkózza? Vagy éppen azt a szitut, amikor az edző nagyban nyomkodja az Iphone-ját, amíg szerencsétlen új vendége az első óra után próbál helyesen lenyújtani?

Nos, ezek a jelenségek nálunk kiverik a biztosítékot, ezért úgy döntöttük, hogy sorra vesszük és kivesézzük a legelfogadhatatlanabb edzői hibákat. Mert ha valaki leteszi a voksát egy személyi edző mellett, annak maximális figyelem, szakértelem és útmutatás kell.

Íme a 11 legfőbb jele annak, hogy megérett az idő egy edzőcserére:

Azt mondják, hogy nőként felejtsd el a súlyzós edzést!

Vannak edzők, akik eltiltják a nőket a súlyoktól és örökös, véget nem érő kardiózásra ítélik őket! Ez hülyeség! A súlyzós edzés csak segít az izomfelépítés és izomsűrűség fejlesztésében, és egy szuperszettekből és kombinált gyakorlatokból felépülő intenzív edzés csak elősegíti a hatékonyabb zsírégetést, még az edzés után is!

Azt mondják, hogy fájnia kell!

Valószínűleg találkoztál már edzőkkel, akik azzal nyugtattak, hogy a fájdalom bizony együtt jár az edzéssel, vagy hogy a fájdalom a barátunk!” - mondja Andy McDermott, a fitnesz szakma egyik elismert tagja. „Rengeteg embernek segítettem már, akik egy hét után feladták az edzést, mert egy olyan edző karmai közé kerültek, aki teljesen kicsinálta őket, és a végén már mozdulni sem tudtak! Egy átlagembernek, aki próbál egészséges életmódot folytatni, és jó szokásokat kialakítani, az edzésnek élvezetesnek kell lennie, nem pedig fájdalmasnak! Természetesen én is bátorítom a vendégeimet, hogy nyomják keményen és lépjenek ki a komfortzónájukból a fejlődés érdekében, de egyszerűen megfogalmazva a tested a fájdalommal jelzi, hogy valami nem jó neki. Vigyázzunk magunkra!”

Azt mondják, hogy nincs szükséged gépekre!

Az első, hogy ha bármilyen gumiköteles, vagy csigás eszközt használsz, az már gépnek számít, még akkor is, ha te diktálod a mozdulatsort. A második pedig, hogy ha jól akarsz kinézni (és gondolom mindenkinek ez a célja), akkor az izmokat külön-külön, izolálva érdemes megdolgoztatni , speciális mozdulatsorokkal. Nincs olyan eszköz, vagy gép, amit ki kéne hagynunk, ha valóban fejlődni akarunk!

Istenítik az instabil, egyensúlyt fejlesztő gyakorlatokat...aztán rosszul csinálják

Könnyű súlyokat használni, mert instabil talajon edzünk egy nagy edzésbaki! Először is az instabil talaj, vagy eszköz létjogosultsága már önmagában is megkérdőjelezhető, de hagyom, hogy ezt mindenki saját maga tapasztalja meg. Igazából mindegy milyen talajon edzel, vagy milyen gyakorlatot végzel, muszáj kellőképp nehéz súlyokat használnod ahhoz, hogy elérd a céljaidat, legyen szó akár erőnlétfejlesztésről, tömegnövelésről, vagy állóképesség fejlesztésről. Csupán azért kivitelezni egy mozdulatot, hogy csináljunk valamit, szimpla időpocséklás. Az utolsó pár ismétléssel már küzdened kell, hogy legyen eredménye!

Arra bátorítanak, hogy egyél kevesebbet és égess több kalóriát!

Folyton ezt halljuk, pedig a kevesebb kalória egyet jelent a lassabb anyagcserével, amitől a pajzsmirigy működése is lelassul, ha viszont egyenletesen tartod a vércukorszinted, akkor az inzulintermelésed is stabilizálva lesz. Sok esetben az embereknek, főleg a nőknek, több kalóriára van szükségük a tartós és látványos zsírvesztéshez. Érdemes tehát betartani a következő szabályt: Reggelizz meg a felkeléstől számított 45 percen belül, majd egyél 2,5-3 óránként, és minden étkezésed tartalmazzon fehérjét. Persze egy személyre szabott étrend ennél jóval pontosabb és specifikusabb, de ezek az általános szabályai egy zsírégető és szálkás izomzatot építő étrendnek.

Ránézésére meg nem mondanád róluk, hogy edzők

Néha elég ránézni egy edzőre, hogy tudd, mennyire hiteltelen. „Ha egy személyi edző saját magát nem képes legalább félig-meddig jó formában tartani, akkor azonnal keress egy másikat!” - tanácsolja Robert Maclntyre, egy erőnlét és állóképesség fejlesztésre szakosodott edző, aki olyan pankrátor sztárokkal dolgozott már együtt, mint John Cena, és más élvonalbeli sportolók.

Bizonygatják, hogy ők tudják a legjobb étrendet

Mivel a mindenki számára tökéletesen működő sütimentes diéta nem létezik, ezért ha egy edző váltig állítja, hogy ő bizony tudja a leghatékonyabb étrendet, akkor valószínűleg elég korlátozott tudása van a táplálkozástudomány terén. Egy biztos táplálkozási tanács és útmutató sokkal többet ér, mint egy edző aki mindenkinek ugyanazt az étrendet próbálja „eladni”.

Óva intenek a mély guggolásoktól

Néhány edző azt vallja, hogy a túl mély guggolások rosszat tesznek a térdnek és a hátnak. Ez csak akkor állja meg a helyét ha nem vagy elég mozgékony és rugalmas hogy igazán mélyre engedd a testsúlyod. Amennyiben ez tényleg így van, úgy az edződ nem készített fel téged eléggé erre a gyakorlatra, ugyanis több kutatás is bizonyította már, hogy a nagyon mély guggolások nem növelik meg a sérülés kockázatát.

Szerintük többet kell edzened, ha fogyni akarsz

Állj meg, ha már hallottad a következő mondatot: „Egész jól betartod az étkezési szabályokat, de nem fogysz kellő gyorsasággal. Szerintem többet kéne járnod edzeni!”

Ha egy héten 3-4 edzésed van, amiket rendesen végigcsinálsz, akkor ennél többet nem kell beiktatnod. Ha a trénered szerint heti ötször, vagy annál is többször kéne járnod, akkor valószínűleg béna az edzésterved, és nem adnak megfelelő táplálkozási tanácsokat. Talán az a céljuk, hogy még több pénzt hagyj a zsebükben. Ahelyett, hogy még több órát izzadsz a teremben, inkább írj egy jó kis bevásárló listát, szerezz be minőségi élelmiszereket, készíts egy heti étrendet,  ami tartalmazza az útközben elfogyasztott falatokat, és az éttermi fogásokat is,  majd főzőcskézz. Sok vendégemnek tanácsoltam már ezt és mind meglepődtek a látványos változáson, és azon, hogy mennyi időt megspóroltak.

A végsőkig erőltetik az alacsony intenzitású kocogást a futópadon

1994-ben Angelo Tremblay néhány kollégájával karöltve a kanadai Laval Egyetem Fizikai Aktivitások Tudományos Laboratóriumában kísérlet alá vonta azt a régóta köztudatban lévő, orvosok és szakemberek által is elfogadott hiedelmet, miszerint a lassú, elnyújtott kardióedzés alacsony intenzitással végezve egy szuper zsírégető módszer. Egészen pontosan összehasonlították az alacsony/közepes intenzitású módszert, a magas intenzitású interval edzéssel, hogy kiderítsék melyiktől is ég jobban a zsír.

Az egyik csoport 20 hétig hosszú, állóképességet fejlesztő edzéseket végzett, míg a másik 15 héten át magas intenzitású intervalt. Az eredmények rávilágítottak arra, hogy az összes energiaveszteség sokkal magasabb volt a hosszabb edzéstípust végzők között, akik közel kétszer annyi kalóriát égettek el, mint a másik csoport tagjai. Ám ennek ellenére, a testzsírszázalék méréskor kiderült, hogy az intervalos csoport kilencszer akkora bőralatti zsírveszteség volt megfigyelhető.

Magyarán bebizonyosodott, hogy a magas intenzitású edzés sokkal hatékonyabb zsírégető módszer. A kutatást végzők arra is rájöttek, hogy az interval edzést végzők anyagcseréje edzés után is fennmaradó zsírégetéssel reagált a módszerre, ezzel is fokozva annak eredményességét. A különbség akkor is szemmel látható ha nem megyünk el ennyire tudományos irányba. Elég összehasonlítanunk egy sprinter és egy hosszútávfutó testfelépítését.

Magadra hagynak a bemelegítésnél és/vagy a nyújtásnál

Ez egy rendkívül ostoba hozzáállás egy edzőtől!” - szögezi le Andrea Ausmus a Kaliforniában található UFC Gym egyik edzője. „egy vendég nem nyújthat le egyedül, nem azért fizeti az edzőt! Meg kell nekik mutatni a helyes nyújtást, hogy mennyi ideig tartsák ki az egyes pozíciókat, mely izmokra fókuszáljanak, ismertetni kell velük a dinamikus nyújtás előnyeit, valamint azt, hogy miért jó ha egy partnerrel közösen nyújtunk.”
„Ezen kívül azt mondani nekik, hogy melegítsenek be egyedül? Ez csak akkor működik ha a vendég  részletesen tudja az aznapi edzéstervet, mikor belép a terembe. Ennek hiányában az edző jelenléte nélküli bemelegítés egyenes út a sérüléshez. Az pedig, ha egy vendég bemelegít egyedül egy biciklin egy kiadós mell-edzés előtt, szimpla időpocsékolás!”