Így eddz testtípusodnak megfelelően!

Igazítsd alkatodhoz az edzőtermi munkát, így sokkal látványosabb eredményt érhetsz el!

Alapjában véve három testtípust különböztetünk meg, ezek az: ektomorf, a mezomorf, valamint az endomorf. Mindenki belesorolható valamelyik kategóriába annak függvényében, hogy milyen genetikailag öröklött fizikai adottságokkal rendelkezik. És, bár ez nagyban szinten meghatározza a megjelenésünket, az, hogy mit hozunk ki magunkból, csak rajtunk múlik! Valaki alapból nagyon vékony, mások pedig eleve erősebb csontozattal születtek, de mindenkiben megvan az a képesség, hogy formálja és alakítsa a testét.

Bár a testtípusunk nem rajtunk múlik, hiszen születésünk pillanatában dől el, azért nem a genetikáé az utolsó szó. Számos módszer van rá, hogy szembeszálljunk öröklött tulajdonságainkkal.

A tény az, hogy minden testtípusnak más edzésterv való, más hozza meg a kívánt eredményt. Épp úgy, ahogy minden növénynek eltérő mennyiségű vízre és napfényre van szüksége, olyan edzésmódszer sem létezik, ami mindhárom testtípusnak megfelelő lenne. Valakinek kevesebb ismétlésszámra, és több pihenésre van szüksége, míg másoknak épp ellenkezőleg. Ez a testalkaton múlik!

A 3 különböző testtípus

Az ektomorf: Ők a tipikus vékony srácok, akik nagyon nehezen izmosodnak, és szednek fel tömeget. Válluk keskeny, mellkasuk eredendően lapos, végtagjaik az átlagosnál hosszabbak.

A mezomorf: Ők azok a szerencsések, akik alapból sportos, szálkás testalkattal rendelkeznek. Széles a válluk, gyorsan és könnyen izmosodnak.

Az endomorf: Általában alacsonyak, kerekebbek és bizony hízásra hajlamosak. Nehezen is megy nekik a zsírvesztés, mert anyagcseréjük alapból lassabb, mint az másik kér testtípus képviselőinek.


Az ektomorf

Ha ebbe a kategóriába tartozol, akkor neked nagy és összetett mozdulatokból álló gyakorlatokra lesz szükséged, hogy magadra pakold a vágyott izmot. Leginkább magas ismétlésszámmal dolgozz, ez neked könnyebben is megy, mint a másik két alkat képviselőinek, mert izomrostjaid alapból jobban bírják a hosszabb terhelést. Ám pihenőidőből is többre lesz szükséged, nyugodtan várj akár 3-5 percet is a két sorozat között. Jó hír, hogy a te szervezeted és izmaid regenerálódnak leggyorsabban, de ez azt is jelenti, hogy többet is kell edzened, hetente akár 3-4 teljes testes átmozgató edzésnapot is tarthatsz. A kardiót viszont kerüld el, vagy csak nagyon keveset végezz belőle, és ügyelj nagyon az étrendedre! Mégpedig úgy, hogy eszel, eszel, eszel... és ha ettél, akkor egyél még egy kicsit!


A mezomorf

Ha mezomorfnak születtél, akkor először is gratulálunk, sokan ölni tudnának a testalkatodért. Azért jobb, ha nem bízod el magad túlságosan, de tény, hogy számos edzésformát alkalmazhatsz a kívánt fizikum elérése érdekében.

Edzésterved alapjait az összetett gyakorlatokból állítsd össze, az izolációs gyakorlatokat pedig használd arra, hogy felhozd vele a gyengébb testrészeidet. Nyugodtan variáld a különböző edzésmódszereket, sorra kövessék egymást: a magas és alacsony intenzitású, nagyobb illetve kisebb súlyokkal végzett edzésnapok váltakozzanak. Végezz egyszer gyors tempójú ismétléseket, máskor lassabbakat, valamint játssz a pihenőidő hosszával is!

Számodra a heti 3-4 napos osztott edzés a legmegfelelőbb. Minden edzésnap más-más izomcsoportra koncentrálj (például hétfő: mell, váll, hát, kedd: guggolás, kitörés, combhajlító és így tovább). Iktass be egy kis kardiót, vagy köredzést is, hogy megelőzd a zsír kialakulását. Mezomorfként ugyanis könnyen izmosodsz, de a zsírosodás veszélye is nagyobb eséllyel áll fenn, mint egy ektomorf alkatúnál.


Az endomorf

Ha igazi endomorf vagy, akkor számodra elsősorban az összetett gyakorlatok az ideálisak, például egy izzasztó köredzés. Válassz ki 3-5 gyakorlatot, és végezd őket több körben, pihenés nélkül. Persze egy-egy kör végeztével 2 perc pihenő azért engedélyezett. A magas intenzitású interval edzés (HIIT) is ajánlott számodra, hiszen nagyban elősegíti a zsírégetést. Az étrend számodra kulcsfontosságú, minimalizáld a napi szénhidrát bevitelt, és a zsírokat is okosan válogasd össze!

Ne feledd, hogy bármilyen legyen is most a tested, egy kis tervezéssel és kemény munkával te is elérheted a vágyott formát!