Kerülendő kérdések 1. rész

Nem akarsz nevetségesnek tűnni saját edződ előtt? Akkor az alábbi 5 kérdést inkább tartsd magadban, majd mi megválaszoljuk őket!

Érdemes utánanézni

Bármelyik személyi edző órákig tudná sorolni azokat az egyértelműnek tűnő és kissé nevetséges kérdéseket, amiket karrierje során hozzá intéztek az egymásnak ellentmondó információk tengerében evickélő, összezavarodott vendégei. Persze hülye kérdés önmagában nem létezik, és ha valami nem világos, akkor nyugodtan fordulj az edződhöz, de vannak olyan alapvető dolgok amiket nem kell vele megvitatnod, elég ha józan eszedre hallgatsz! A legtöbb ilyen kérdés ugyanis abból ered, hogy mindenki a lehető legrövidebb utat akarja választani a sikerhez, legyen az tömegelés, izomépítés, vagy szálkásítás.

Most összegyűjtöttünk neked összesen 10 olyan kérdést, amivel nem kell edződet fárasztanod, hiszen mi egyből meg is válaszoltuk őket, hogy a sok félrevezető információ után végre megtudd az igazságot. Mostani cikkünkben az első 5-öt tárjuk fel előtted, de a folytatásra sem kell sokat várni!

„Muszáj lefogynom! Ehhez elég ha csak kardiózom?”

Sokan élnek abban a félreértésben, hogy ha le akarnak dobni pár kilót, akkor elég ha a futópadon töltik a fél napot. Az igazság ezzel szemben az, hogy bár tényleg szükséges a kardió a zsírégetéshez, azonban ha csak egy módszerre támaszkodunk, akkor a siker biztosan elkerül minket.

Ha a cél a fogyás, 80%-ban kizárólag az étrenden múlik, hogy sikerül e leadni a plusz kilókat, vagy sem. Számszerűsítve a dolgokat elmondhatjuk, hogy 0,5 kg zsír körülbelül 3500 kalóriát tartalmaz. Ha tehát egy hét alatt egy kilót szeretnél leadni, és most naponta 3000 kalóriát viszel be, akkor ezt a mennyiséget 500-al kell csökkentened, és 2500 kalóriánál meg kell húznod a határt. Ha ezt a kalóriadeficitet mindennapos kardió edzéssel is növeled, akkor több, mint valószínű, hogy izomból is fogyni fogsz, amit mindenképp érdemes elkerülni.

Tudod kell, hogy minél izmosabb vagy, annál jobban pörög az anyagcseréd. Ha az edzésed semmi másból nem áll, csak végtelennek tűnő kardiózásból, akkor ez bizony izomveszteséggel fog végződni. A kevesebb izom pedig egyértelműen lassabb anyagcserét jelent. Elég csak a hosszútávfutók fizikumára gondolnunk. Hát nem éppen az izmos kategória, nem igaz? Ha te viszont szálkás, és kidolgozott izomzatra vágysz, akkor végezz többségében súlyzós edzést, és ne vidd túlzásba a kardiót.

„Szálkásítanék! Akkor mostantól semmi szénhidrát?”

Az emberek lassan magát az ördögöt látják a szénhidrátokban, és azt gondolják, hogy fogyasztásuk egyenes úgy az elhízáshoz, pedig ez közel sincs így.

Bármelyik tápanyag, legyen az fehérje, zsír, vagy szénhidrát okozhat (el)hízást, ha túl sokat fogyasztunk belőlük. A képlet egyszerű: ha neked naponta 3000 kalóriára van szükséged a súlytartáshoz, és te 3300-at viszel be, akkor hízni fogsz, ha pedig kevesebbet a 3000-nél akkor megindul a fogyás. Ez nem más, mint a termodinamika törvénye, ami kimondja, hogy a kalória (az energia) nem termelődik, de nem is lehet elégetni. A szénhidrátok pedig létfontosságúak, hiszen testünk alapvető működése függ tőlük, és ha drasztikusan csökkented a bevitt mennyiséget, a tested egyből reagálni fog rá, és a fehérjét és a zsírokat alakítja majd energiává. Nyugodtan fogyassz tehát megfelelő mennyiségű minőségi szénhidrátot, akár szálkásítás alatt is. Így nem kell majd izomveszteségtől tartanod, és több energiád is lesz a kemény edzésekhez!

 

„Izmosodni csak nagy súlyokkal tudok?”

Sokan gondolják azt, hogy ha az izomtömegüket akarják növelni, akkor azt kizárólag alacsony (1-5) ismétlésszámú emelésekkel tudják megtenni. Nos, az igaz, hogy ebben a tartományban valóban beszélhetünk izomépítésről, de valójában bármennyi ismétléssel tudsz izmosítani, a kulcs a folyamatos terhelés (és a helyes kivitelezés). Ez egész egyszerűen azt jelenti, hogy folyamatosan egyre nagyobb kihívások elé kell állítanod izmaidat, nehezebb súlyokkal, egy utolsó extra sorozattal, vagy az edzésidő növelésével. Amíg edzésről edzésre fejlődsz, a tested egyre inkább hozzászokik az egyre nagyobb terheléshez, ennek eredménye pedig szemmel láthatóvá válik! Magyarán ha az a célod, hogy a lehető legrövidebb idő alatt a lehető legtöbb izmot pakold magadra, akkor koncentrálj a terhelés folyamatos és fokozatos növelésére!

„Nem szeretnék nagy izmokat, csak szálkásítanék. Akkor csak könnyű súlyokkal dolgozzak?”

Ahogy ezt már említettük, ha szálkásítanál, vagy fogyni szeretnél, akkor elsősorban az étrendedre kell odafigyelned, nem pedig a súlyokra. Sokan gondolják, hogy a magas (15-20) ismétlésszámmal végzett gyakorlatoktól szálkásodik az izom, de az igazság az, hogy ez 80%-ban kizárólag a diétán múlik. A több ismétléstől és a könnyebb súlyoktól nem lesz definiáltabb az izomzatod.

Az, hogy valaki mennyire szálkás vagy vékony elsősorban a testzsír százalék függvénye, így ennek az aránynak a csökkentésére érdemes leginkább koncentrálni.

„A guggolás tényleg tönkreteszi a térdet?”

Valóban az egyik legkeményebb gyakorlat, aminek minden egyes ismétlését kíméletlennek érezheted, az azonban, hogy ártana a térdeidnek, puszta tévhit. A guggolás egyáltalán nem ártalmas, a rosszul kivitelezett guggolás viszont az! Ha a helyes technikával végzed, akkor kifejezetten jó hatással van a térdekre, és az egyik leghasznosabb és legösszetettebb alapgyakorlat. Minden edzéstervnek tartalmaznia kéne a guggolás valamelyik verzióját, hiszen nagy mértékben fejlesztik az erőnlétet és az állóképességet.

Másrészt, ha nem mész elég mélyre, vagy rosszul hajtod végre, a guggolás valóban számos rizikófaktorral jár, az egyik ilyen, hogy egy idő után elkezdhet tőle fájni a térded. Ügyelj tehát arra, hogy tartsd meg a mély guggolást a repertoárodban, mert ennél tudnak összhangban dolgozni az izmaid (és ezáltal kevésbé kap egyoldalú túlterhelést a térdízületed), valamint hogy a térded végig előre nézzen, ne dőljön se befelé se kifelé. Ha nincs meg a megfelelő boka és/vagy csípőmobilitásod, akkor is a térded és/vagy a derekad kap szükségtelenül nagy terhelést, tehát nyújts, nyújts, nyújts!