Itt a megoldás gáz-problémáidra!

És most nem a rezsicsökkentésről lesz szó... Felfújódsz a fehérjétől? Megmutatjuk hogyan ne legyél az, akit egyszerűen csak fingós srácnak hívnak a teremben.

A fehérje felfúj

Fingás, púzás, gázosodás, szellentés, vagy szaknyelven felfúvódás – van már róla elképzelésed. Mindannyian csináljuk, de ez túl kínos téma, hogy nyíltan beszéljenek róla. És az mekkora ciki, ha ez pont az edzés közben történik – főleg, ha a melletted edző csajt megcsapja a csendes gyilkos szaga. A túlzott gázképződés nem csupán kellemetlen helyzeteket képes okozni, de a gyomor számára is megterhelő lehet.

Egy átlagos ember naponta nagyjából 14-szer szellent. Ha már vered a rohadó sajt szagát is, ideje átgondolni a fehérjebeviteledet. A protein forrásán sok múlik, mert egyes fehéréket a szervezet nehezebben tud megemészteni. Ez lehet az oka, hogy a teremben elég furcsa pillantásokat vetnek rád.

Fókuszban a rost

Mint ahogy az korábban is elhangzott, a fehérjének eltart egy darabig, amíg lebomlik a szervezetedben. Ez egy lassú égési folyamat, amely thermikus generál a bomlási nehézségek miatt. A thermikus, azaz hőhatás azt jelenti, hogy a tested több kalóriát használ fel az emésztéshez és azt a kalóriamennyiséget a fehérjéből fedezi. Amikor a szervezeted lebontja a fehérjét, nitrogén szabadul fel. A pozitív nitrogénegyensúly végeredménye, hogy az egyiket ki kell engedned. A másik ok lehet, amiért szellentesz, hogyha a szénhidrát fogyasztásod túl alacsony. A megszállott gyúrósok diétája már sokszor nem tartalmaz elegendő rostot, így a rengeteg fehérje emiatt egyszerűen „berohad”.

Ismerd a „porodat”

A protein fingat, amit szeretünk annak betudni, hogy sok fehérjét fogyasztunk. Ráadásul még orrfacsaróbb lehet, amikor sorra nyomod a tejsavó fehérje turmixokat. Lássuk, hogy a tejsavó fehérjéd koncentrátum, vagy izolátum. A koncentrátum több laktózt tartalmaz, mint az izolátum. Az izolátumot tartalmazó fehérjék egy hosszas szűrési eljáráson esnek át, amely segít eltávolítani a laktóz nagy részét. Ha ez sem működik, megpróbálhatod a borsó, vagy szója fehérjét, mert valószínűleg erősen laktóz érzékeny vagy. A gázképződés és a felfúvódás érzése klasszikus jeleknek számítanak. Illetve keverheted a turmixodat a hagyományos tejes megoldás helyett mandula, vagy kókusztejjel is, vagy belekeverheted a fehérjeport az ételeidbe is.

Tipp: ahelyett, hogy egy húzásra bevered az edzés utáni turmixodat, idd meg lassan, mert azzal megelőzöd, hogy a nagy kortyokkal levegőt is nyeljél. Amikor benyeled az extra levegőt, azzal a levegő csapdába kerül, ami fokozza a nitrogén képződését – ergo az is felfúj. Végezetül ha túl habosra rázod a turmixodat, akkor az is egy módja annak, hogy túl sok levegőt juttass az emésztőrendszeredbe.

Használj probiotikumokat

A probiotikumok a „barátságos” jó baktériumok, amelyek az egészségedért dolgoznak. Fogyaszthatsz probiotikus készítményeket, vagy élőflórás joghurtot, amelyek a laktózérzékenyeknek is kedveznek, mivel hasznos baktériumkultúrákat tartalmaznak. Fontos, hogy amikor probiotikus táplálékkiegészítőt vásárolsz, akkor nézd meg, tartalmaz-e Lactobacillus és Bifobacterium törzseket. Ezek a probiotikumok szabályozzák a bélben zajló folyamatokat.

Fűszerezz

Fel kell figyelnünk szélhajtó kifejezésre, mert ez a tápkieges világ új kedvence – mivel enyhíti a felesleges gázképződést. A szélhajtók családjában néhány említésre méltó gyógynövény a fokhagyma, fahéj, borsmente, kömény és a kapor. Néhányat ételben, vagy kivonatban, esetleg teában fogyaszthatunk. Az European Journal of Gastroenterology and Hepatology szaklapban megjelent publikáció szerint a gyömbér segíthet a béltraktusban jelentkező gázképződés csökkentésében. Ez azért van, mivel a gyömbér gingerol és shogaol nevű hatóanyagai támogatják a bélben zajló emésztési folyamatokat.

Amitől még a görény is sírva menekül

Nem csupán a fehérje bevitel okoz felfúvódást: más élelmiszerek fogyasztása is járhat ezzel. A szénhidrátos ételek – amik nem feltétlenül kenyérfélék – is széllelbélelté tehetnek minket. Ezek az ételek például a babfélék (sok ilyen viccet ismerünk), kelbimbó, káposzta, sajt, karfiol és a hagymafélék. Ha lehetséges, próbáljuk meg ezen ételek fogyasztását kerülni, vagy csökkenteni.

Fehérje lépésről lépésre

Ha keményen nyomod a teremben, javasolt 2-3gramm fehérje bevitele testsúlykilogrammonként. Ez azt jelenti, hogy egy 80 kilós embernek, aki izmot akar építeni, nagyjából napi 200gramm fehérjét kell bevinnie. Ez baromi sok fehérje, ha nem szoktál ekkora dózishoz. Tehát ahelyett, hogy egyből ekkora adag fehérjét nyomsz be, folyamatosan emeld a mennyiséget. Kezdj 160-180grammal és naponta 10-15 grammal emelheted mondjuk 240 grammig. Így könnyebb lesz a gyomrodnak is, és nem leszel annyira felfúvódva.