Durrants be nitrogén oxiddal!

Ha elérkezünk a táplálékkiegészítők témaköréhez, akkor meg kell említeni, hogy a sporttáplálékkiegészítő kategória rendkívül növekvő tendenciát mutat.

A tudomány és a fejlesztések folyamatosan megdöbbentő áttörések eléréséhez segítik, főleg a teljesítményfokozók tekintetében. Mindemellett rendkívüli figyelmet fordítanak a termékbiztonsági tényezők maximalizálására a kiválóan dokumentált klinikai tesztek révén. Végeredményben a sporttáplálékkiegészítők, mint például a nitrogén oxid (NO) fokozók mára sokkal biztonságosabbak és hatékonyabbak, mint valaha. Az viszont továbbra is kiemelten fontos, hogy a nehézatléták, mint például a testépítők is alapos ismeretekkel rendelkezzenek ebben a témakörben, beleértve egyéb használatban lévő táplálékkiegészítőket.

Az arginin a nitrogén oxid (NO) prekurzora és fontos szerepet játszik a véráramlás szabályzásában. Edzési célokra használva az izom vérbőségének fokozása révén fokozza a regenerációt azáltal, hogy a növekedéshez szükséges tápanyag jut az izomsejtekhez. Másrészt egy kimerítő súlyzós edzés során nagy mennyiségű tejsav gyülemlik fel az izomzatban, amely főként a csökkent oxigénszint mellett fokozott szénhidrát-anyagcsere mellékterméke – ez vezet a fáradtság tüneteihez is. Azonban ha az NO fokozza az véráramlást, az izomban mért oxigénszint megnövekszik – ez pedig közérthetően növekvő energiaszintet és „bedurranást” eredményez!

Már számos NO fokozó arginin variációval találkozhattunk, de vannak kiemelkedően innovatív hatóanyagok és kombinált hatású vérbőség fokozó termékek.

A klinikai tanulmányok és sportorvosi eredmények alapján az arginin (azaz L-Arginine aminosav) hatását sikerült tovább fokozni az alfa-ketoglutarát molekulával történő kémiai párosításával. Az egyébként traumás betegek rehabilitációs kezelésének gyorsítására (anabolikus hatása miatt) fejlesztett vegyület  igazoltan növelte a molekuláris oxigénszintet, így közvetlen oxigénforrást biztosítva növelni képes az állóképességet. Arginin aminosavval molekuláris kötésben jelentősen fokozódik az arginin hatása. A végeredmény az AAKG, azaz az Arginine-Alfaketoglutarate a sportorvosi terheléses vizsgálatok során magas dózisban (12.000-20.000mg/nap) használva sem mutatott a vizsgált alanyok vérképében kóros elváltozást, azonban a sportteljesítményük értékelhetően megnőtt, a regenerációs intervallumuk csökkent, illetve az izomzatban keletkező oxidatív melléktermékek szintje is jóval alacsonyabb volt. Ez a gyakorlatban megnövekedett állóképességet, valamint csökkent izomlázat jelentett, illetve 30 napos vizsgálatok során az izomzat állaga és a teljesítőképessége is pozitív irányban változott.

Az innovatívabb sporttáplálékkiegészítő gyártók ezeket a kutatásokat, illetve a saját versenyzőik sportorvosi eredményei alapján a fent említett AAKG hatóanyagot már szinte minden kedvünkre való formában képesek biztosítani. Az egyik legnagyobb európai, sportolók igényeire specializálódott gyártó – az OLIMP Nutrition – már nehézatlétáknak is megfelelő hatóanyagtartalmú készítményeket kínál például kapszulás, ivóampullás folyékony (pl. OLIMP AAKG 7500 Extreme Shot), vagy italporos formában.

Illetve speciálisan az élsportolóinak kifejlesztett kombinált „bedurrantó” készítményeit (mint például az OLIMP REDWEILER) már közforgalomból is legálisan be lehet szerezni, melyek a maximális vérbőséget és az izomteljesítményt a legtisztább, gyógyszerészeti tisztaságú alapanyagok kombinációjával érnek el.

A fent említett termékek további előnye lehet, hogy a bevitt egyéb hatóanyagok (fehérjék, szénhidrátok, vitaminok stb.) hasznosulását fokozza, így azok nem csupán áthaladnak a tápcsatornán, hanem sportolóként teljesítménnyé és izomrostokká alakíthatjuk.