Omega 3, az egészség őre

Hogyan juthatsz az egészségedhez szükséges elegendő Omega zsírsavhoz?

NE VEGYÜK AZ ÖSSZES ZSÍRT EGY KALAP ALÁ

Hosszú idő alatt mindenki számára világos lett: némelyik jó, és némelyik rossz. Mindeközben bebizonyosodott, hogy a szaturált zsíroknak (pontosabban a telítetlen zsírsavak) helye van a sportolók étrendjében (hozzájárulnak a kritikus fontosságú hormonok termelődéséhez, pl. tesztoszteron), a szintetikus zsírok, mint a transz-, vagy másnéven a hidrogenizált zsírok rendkívül károsak és minden ember számára kerülendőek.

Ha már visszatérünk az egészséges zsírokhoz, jó eséllyel nem is tudod, hogy néhány szükségesből nem fogyasztasz eleget, de másokból viszont túl sokat. Hasonló a helyzet a többszörösen telítetlen zsírsavakkal – ez a kategória tartalmazza az Omega-3 és Omega-6 zsírsavakat, amik magas koncentrációban fordulnak elő például a lenmag koncentrációjában, vagy a hidegvízi halakban, mint pl. a lazac.

A sportteljesítmény és a testösszetétel javítása szinte követeli, hogy az étrendbe magasabb arányban illesszünk Omega-3 zsírsavakat – akár táplálékkiegészítőként is. Ha megoldást keresgélünk, akkor a halolaj és a krill olaj kiváló forrás lehet. Alább 3 fontos indok, miért van szükségünk Omega-3 zsírsavakra.

AZ OMEGA-3 AZ EGÉSZSÉGÉRT ÉS A JOBB SPORTTELJESÍTMÉNYÉRT

A táplálkozási szakértők azért ösztönzik az embereket magasabb Omega-3 fogyasztásra, mert támogatja a szív egészségét és rákellenes hatású. Miközben a fiatal atlétáknak ezen hosszú távon értékes tulajdonságok mellett vannak azonnal jelentkező előnyei is. Az Omega-3 zsírsavak a testépítésben is roppant értékesek, mivel növelik az izomrostok integritását és növelik az inzulinérzénységet. Így növekszik a tápanyagok hasznosulása és gyorsul a regeneráció. Továbbá az Omega-3 segít csökkenteni a gyulladásokat és támogatja az izületek egészségét – akár sérülés, vagy egészségmegőrzési céllal is, így támogatja a sportteljesítmény fokozatos javulását.

NEM EGYSZERŰ ELEGENDŐ OMEGA-3-HOZ JUTNI

Az Omega-3 jó néhány élelmiszerben megtalálható, de csak jelképes mennyiségben. Még azok az olajok is viszonylag kevés hatóanyagot tartalmaznak, amiket gazdag Omega-3 forrásként tartanak számon. Lényeges, hogy minden 5 gramm Omega-6 zsírsav csupán egy gramm Omega-3-at tartalmaz. Például vannak élelmiszerek, amik általában gazdagabbak az egészséges növényi zsírokban, de mégis alacsony az Omega-3 tartalmuk: szójabab, tökmag és avokádó. Ellenben vannak olyan ételek és olajok, amelyek lényegesen nagyobb arányban tartalmaznak Omega-3 és Omega- 6 zsírsavakat. Ezek az ételek a lenmag, a chia mag, a vadon élő lazac és a makréla.

LEHETŐLEG RAGASZKODJ A TENGERI EREDETŰ OMEGA-3 FORRÁSHOZ.

Nyilván jobbak azok az ételek, amik magasabb arányban tartalmaznak Omega-3 zsírokat, mint azok, amik nem, de bejön még egy bonyolító tényező. Sok vegetáriánus Omega-3 forrás tartalmaz alfa-linolénsavat (ALA), amelyből a tényleg értékes DHA és EPA származik, de a legtöbb növényi forrás tartalmaz egy olyan vegyületet, ami sajnos gátolja azok hasznosulását. Ezért optimális, ha a DHA és EPA szükségletünket tengeri halból fedezzük, mint például vadon élő lazad, szardínia, vagy makréla.

Ha megnövekedett Omega-3 szükséglet jelentkezne (például sportolóknál is gyakori izületi gyulladás esetén), akkor azt már rendkívül nehéz táplálékból fedezni. Ilyenkor célszerű nagy koncentrációjú táplálékkiegészítőkből fedezni.