3 táplálékkiegészítő, ami a súlyemelőknek nélkülözhetetlen

Amikor az erő fokozása a cél, ezt a három tápkieget egyből rakhatod a listád tetejére.

Mindannyian próbáljuk a legtöbbet kihozni a testünkből. Keményen edzünk a teremben, odafigyelünk az egészséges táplálkozásra de mit tehetünk még, hogy elérjük a bennünk rejlő lehetőségeket? A válasz a táplálékkiegészítőkben rejlik.

Először is, ha nem jársz edzőterembe, semmi szükséged táplálékkiegészítőkre, simán csak „élvezd” a gyarapodó kilókat. Továbbá ha a megoldást Náncsi néni káposztakapszuláiban látod, ugyancsak nem hozzád szólunk. Alapvetően elsőként abban legyél biztos, hogy minden mást jól csinálsz (edzés, táplálkozás, pihenés/alvás), mielőtt a táplálékkiegészítőkhöz nyúlsz.

CREATINE MONOHYDRATE

A kreatin-monohidrát kiegészítőként való adagolásával az izomzatban történő kreatin (kreatin-foszfátként) szintjének növelése a cél. Az izomban megnövekedett kreatin-foszfát szint növeli az izomzat méretét és a rövid intervallumú nagy erőkifejtés képességét. Magyarán nagyobb és erősebb leszel! Számos tanulmány mutatta ki, hogy a súlyzós edzés során a kreatin képes növelni az izomerőt és teljesítményt.  

Számtalan előírás van a kreatin adagolásával kapcsolatban. Néhányan azt tartják megfelelőnek, hogy „betöltenek” egy hétig 20-25g-os napi adaggal, majd kb. napi 5g-os fenntartó adaggal folytatják. Egyéb tanulmányok alapján nincs szükség a betöltési időszakra, mert a legjobb, ha napi 2g-ot viszünk be ébredéskor és 5g-ot közvetlenül edzés után.

ELÁGAZÓ LÁNCÚ AMINOSAVAK  (BCAA)

Az elágazó láncú aminosavak Valine, Leucine és Iso-Leucine aminosavakból álnak. A test önmagától nem képes szintetizálni ezeket, így ezeket táplálékkal és táplálékkiegészítőkkel kell bevinnünk. A BCAA aminosavakról egyértelműen kimutatták, hogy fokozták az izomzat fejlődését és teljesítőképességét. A BCAA döntő szerepet játszik az edzés során szükséges energiatermelésben. Továbbá az is bizonyított, hogy csökkenti az edzés utáni izomfájdalmakat.

Célszerű reggel 5g-ot fogyasztani reggel éhgyomorra, 10-15g-ot edzés közben és 5g-ot lefekvés előtt.

GLUTAMINE

A Glutamine az izomzat legnagyobb hányadát alkotó aminosav (a vázizomzat több, mint 60%-át teszi ki). A Glutamin fokozza az immunrendszer működését, amely különösen fontos azoknak a sportolóknak, aki magas intenzitású edzéseket végeznek. Ez úgyszintén megelőzi az edzés közben jelentkező izomvesztést (katabolizmus). A kutatások alapján az is egyértelmű, hogy képes fokozni a növekedési hormon (GH) szintjét.

Célszerű napi 10-15g glutamint fogyasztani 3 adagra osztva. Az első ébredéskor, a második közvetlenül edzés után, az utolsó pedig lefekvés előtt szükséges.