Paleolit diéta kezdőknek

Válaszd az arany középutat, hogy ne kelljen teljesen lemondanod az értékes szénhidrátokról!
Ha te is azon kísérletező kedvűek egyre népesebb táborát gyarapítod, akik szívesen kipróbálnák a paleolit étrendet, mégis ódzkodnak a hirtelen drasztikus változásoktól, mutatunk egy köztes megoldást, amellyel kipróbálhatod, neked mennyire válik be ez az irány. Bár a szigorú értelemben vett paleolit étrend a kizárólag vadászó-gyűjtögető életmódot folytató kőkorszaki őseink számára is elérhető alapanyagokra korlátozódik, mint amilyen a hús, magvak, gyökér- és diófélék, a megengedőbb változatban szereplő néhány kiegészítő ételfélével sem kell feltétlenül kockára tenned kemény munkával kialakított fizikumodat. Íme néhány tipp, hogy szélsőséges korlátozások nélkül is kihozhasd belőle a maximumot!
HÚSOK
A hardcore paleósok szerint fontos, hogy kellő mennyiségű jó minőségű húst fogyasszunk, mint például a fűvel táplált marha, a szabad tartású csirke, és a vadon fogott lazac húsát, amelyekről kimutatták, hogy jelentősen több hasznos tápanyagot (például omega-3 zsírsavat) tartalmaznak, mint sok egyéb húsféle. Ha az említettekhez nem is feltétlenül a legkönnyebb hozzájutni, igyekezz minél tisztább, kevésbé feldolgozatlan húsokat fogyasztani.
NÖVÉNYBEN AZ ERŐ!
Tudományos kutatások kimutatták, hogy napjaink vadász-gyűjtögetői napi kalóriabevitelüknek csupán 35%-át nyerik a húsfélékből, a maradékot mind növényi alapú élelmiszerekből. A gumósok közül a burgonya ugyan kevésbé ajánlott, de alacsonyabb glikémiás indexű társai, mint a csicsóka, a manióka és tápióka, az édesburgonya és a jamgyökér egérutat jelenthetnek.
MI VAN A GABONAFÉLÉKKEL?
Bár a szigorúbb verzióban valóban tiltólistán szerepelnek, mivel a paleolit diéta egyik alapelve a minél kevésbé feldolgozott élelmiszerek használata, ha mégis nehezedre esik megválni gabonaféléktől, válaszd a barna rizst, quinoát vagy amarántot, és tartózkodj a finomra őrölt verzióktól (kenyér, tészta).
EZEK AZ ÉTELEK PEDIG MÉG A SZIGORÚBB PALEOLIT ÉTRENDBE IS BELEFÉRNEK:
- állati húsok és zsírok: marha, disznó, csirke, halfélék, tenger gyümölcsei
- tojás
- gomba
- gyümölcsök (bogyósok, alma, narancs, stb.)
- zöldségek (répafélék, brokkoli, spenót, articsóka, spárga, cékla, retek- és tormafélék, zeller, kelbimbó, karfiol, uborka, kelkáposzta, padlizsán, hagymafélék, karalábé, saláták, stb, a hüvelyesek kivételével)
- olajos magvak és csonthéjasok: mandula, kesudió, törökmogyoró, pisztácia, fenyőmag, dió, tökmag, gesztenye, kendermag, lenmag, stb.
- hidegen sajtolt növényi olajok (olívaolaj, kókuszolaj)
Kövess minket Facebookon is!
https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary