Izombarát zöldségek

Az izomépítés terén a zöldségekről is ejtsünk néhány szót. Íme néhány képviselőjük, amelyek amellett, hogy jó társaid lehetnek az izomépítésben, számos más hasznos élettani hatással is bírnak.

 

beans-promo.jpg

BABFÉLÉK

Amellett, hogy nevetséges áruk van, a babfélék más szempontból is aduásznak tekinthetők, mivel brutális dózisban tartalmaznak zsírgyilkos rostokat, folsavat, vasat, magnéziumot, cinket (ami nem mellesleg a tesztoszteronszintet is növeli), emellett tekintély mennyiségű fehérjét is. Készíthetsz egy masszív adag csilisbabot, levest, de a salátát is bátran turbózhatod vele.

Egy csésze feketebab tápértéke: 227 kalória, 15 g fehérje, 41 g szénhidrát, 1 g zsír, 0 g telített zsír, 15 g rost.

Broccoli.jpg

 

BROKKOLI

A brokkoli valóságos stréber, aki szinte túlteljesíti a feladatát! Hihetetlenül gazdag rostban, folsavban, valamint C és K vitaminban. Emellett a szulforafán nevű, mostanság rákmegelőző csodaszerként emlegetett sztár-antioxidánst is tartalmazza. Mindennek tetejébe csökkenti az ösztogénszintet, és segít megelőzni a zsírlerakódást.

Egy csésze tápértéke: 31 kalória, 3 g fehérje, 6 g szénhidrát, 0 g zsír, 0 g telített zsír, 2 g rost.

 

red-pepper_0.jpg

 

KALIFORNIAI PAPRIKA

A zöldségek világában a kaliforniai paprika a C-vitamin nehézsúlyú világbajnoka! A C-vitamin erős antioxidáns, amely a zsíranyagcserében kulcsfontosságú szerepet betöltő karnitin képződését is elősegíti. Emellett rengeteg likopint tartalmaz, egy másik antioxidánst, amelyről úgy tartják a prosztata egészségének megőrzésében segít.

Egy csésze tápértéke: 46 kalória, 1 g fehérje, 9 g szénhidrát, 0 g zsír, 0 g telített zsír, 3 g rost.

Spinach.jpg

SPENÓT

Hát igen, Popeye tudta: tele van többek közt a fehérjeszintézist fokozó, anabolikus hatásúnak tartott béta-ekdiszteronnal. Ráadásul immun- és csonterősítő A- és K-vitaminban is gazdag!

Két csésze nyers spenótlevél tápértéke: 14 kalória, 2 g fehérje, 2 g szénhidrát, 0 g zsír, 0 g telített zsír, 2 g rost.