Napi 9000 kalória: J.J. Watt brutál étrendje

A texasi bika imádja az avokádót és a csirkét, és odavan a villásreggelikért.

A Houston Texans közel két méter magas védőjének mintegy 130 kilós testsúlyához képest ez a napi 9000 kalória nem is hangzik olyan soknak. Brad Arnett edző a mérete mellett gyorsaságáról és erejéről is híres amerikaifutball-játékos teljesítményével kapcsolatban februárban elégedetlenségét fejezte ki, ezért Wattnak muszáj volt összeszednie magát, és ennek jegyében változtatnia kellett az étrendjén.

A sztár így tekint vissza az időszakra: „A testemnek egyszerűen hiányérzete volt. Nem volt elegendő üzemanyag, amit az edzés vagy a meccsek közben felhasználhatott volna." A csalónapok és a még több bevitt kalória kézenfekvő megoldásnak ígérkezett. Arnett azt javasolta Wattnak, hogy a csirkemelleket minden alkalommal tekerje baconbe, és egyen dupla adag krumplipürét, tésztát, halat, és avokádót. Watt kisangyalként végezte házi feladatát: úgy ette az avokádót, mintha ezért fizetnék.

Attól a februári naptól kezdve Watt kalóriabevitele jelentősen megnőtt, és az igénybevétel függvényében napi 6000 és 9000 között ingadozott. 9000 kalóriát mondjuk napi 50 szelet bacon, 20 csirkemell és 13 egész avokádó formájában kell elképzelnünk. A csalónapok is újra képbe jöttek, és a villásreggelik is rendszeresen terítékre kerültek. Watt ez utóbbiaknak különösen örült: „A villásreggeli a kedvencem: egy masszív adag burgonyás palacsinta-omlett, desszertnek lekváros pirítós, meg ilyen finomságok. A burgonyás omlett baromi egészséges, a töltött pirítós pedig a „csalókaja”, ami egyszerűen isteni.”

A barbecue is a futballsztár kedvenc ételei közé tartozik. Watt közeli barátja Ronnie Killennek, a Killen's Barbecue étteremlánc tulajdonosának, amelyet nemrég Amerika öt legjobb BBQ étterme közé soroltak. Killen rendszeresen füstölt pulykát és sovány csirkemellet szállíttat Wattnak, aki szósz nélkül fogyasztja a tiszta húsokat.

Watt egyébként nem az egyetlen kalóriahabzsoló sztársportoló. 2008-ban a Pekingi Olimpiára készülésekor állítólag Michael Phelps napi 12000 kalóriát fogyasztott. Watt szerint azonban még a napi 9000 kalória bevitele is embert próbáló feladat:

 

000001.jpgEgyszerű: ha nem edzem, akkor gyakorlatilag folyamatosan eszem. Elég fárasztó. Szinte tömnöm kell magam.

Watt az NFL előtt sovány, kalóriaszegény diétát követett, ami akkor működött is, hiszen kétszer is megválasztották az év védőjének, és jelölték a Legértékesebb Játékos díjára is a ligában. De úgy látszik, mára ez már nem elég. Amióta Watt Arnettel dolgozik, változtatnia kellett: még több kalóriát és csalókaját kellett beiktatnia. Úgy tűnik, a diéta bevált: Wattnak egyre több energiája lett, az extra zsír pedig segített neki a többi étkezésből bevitt tápanyagok könnyebb felszívódásában, így saját bevallása szerint most sokkal jobban bírja a gyűrődést.