Boldogságdiéta: így kerüld el a karácsonyi depressziót!

A legfrissebb tudományos kutatások szerint a túlzott cukor- és szénhidrátfogyasztás szeszélyessé és kedvetlenné tehet, vannak azonban olyan ételek, amelyek kifejezetten jótékony hatással vanak közérzetünkre.

 

Belegondoltál már, mi lehet az oka annak, hogy hajlamosak vagyunk levertnek érezni magunkat az ünnepi időszakban, aminek egyéb iránt az öröm jegyében illene telnie, valamint a pihenést és regenerációt szolgálnia? Egyáltalán nem biztos, hogy csak a lázas készülődés, a stresszes ajándékbeszerző körutak, valamint a minden időt betáblázó családi és rokonlátogatások és nyomasztó megfelelési kényszer okozza a keserves hangulatot. Könnyen lehet, hogy az úgynevezett karácsonyi depressziónak a fehér lisztből készült termékek és édességek megnövekedett fogyasztásához is köze van. Egy kis mézeskalács itt, a nagyi bejglije ott, a veszély mindenhol ott leselkedik. Az American Journal of Clinical Nutrition c. táplálkozástudományi szaklapban megjelent friss tanulmány szerint egy kísérletben 70000 menopauza után álló nőt vizsgáltak, és arra jutottak, hogy a magas glikémiás indexű szénhidrátokat (fehér kenyér, fehér rizs, cukros üdítők) bőséggel fogyasztók hajlamosabbak voltak kimerültséget, hangulatingadozást, és indokolatlannak tűnő levertséget tapasztalni. "A finomított szénhidrátok és cukrok ugyanis gyulladást idézhetnek elő a szervezetben, miközben gátolják a bevitt létfontosságú tápanyagok hasznosulását." - állítja Drew Ramsey, a Columbiai Egyetem pszichiátriai részlegének professzora, a Boldogságdiéta (The Happiness Diet) című bestseller szerzője. A másik részről viszont azok a nők, akik rostban teljes kiőrlésű gabonában, zöldségekben és gyümölcsökben gazdag diétát követtek, a kutatás szerint kevésbé voltak kitéve a depressziónak. 

"Agyunk és idegrendszerünk egészségének megőrzésének érdekében a növényi eredetű élelmiszerekben természetesen előforduló fitotápanyagokban vasban, B12-vitaminban és cinkben gazdag étrendet ajánlatos követnünk." - mondja Ramsey. 

A boldogságdiéta alapvető összetevői lehetnek:

- tengeri herkentyűk (hal- és kagylófélék, kiváltképp a lazac- és szardellafélék, osztriga)

- csonthéjasok és olajos magvak

-  leveles zöldségek

- bab- és lencsefélék 

- és... JÓ HÍR: a jó minőségű, nem agyoncukrozott étcsokoládé!!! Ha további megerősítésre vágysz, olvass tovább itt!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary