2024. április 28.

piros 2021 03

Édes élet – vagy mégsem?

Ne dőlj be a marketingnek – az édesített italok nem biztos, hogy jobbak, mint a cukrosak. A cukrod üdítők kétség kívül hozzájárulnak az egyre inkább terjedő elhízáshoz – a Center for Disease Control and Prevention állítja, hogy az amerikaiak fele olyan cukros italokat fogyaszt minden nap, melynek több mint 5%-a cukor.

Hogy hat ez az egészségre? Egy normál Coca-Cola 33 gramm cukrot tartalmaz. Az American Heart Association szerint egy férfinak 36, míg egy nőnek 25 gramm cukorra van szüksége egy nap. Szóval a kólakúra eléggé közel visz ehhez a határhoz. Ezen felül a salátaöntetek, szószok és még sokszor a sportitalok is +200 kalóriát adnak kizárólag cukorból.

A mesterségesen édesített italok, melyeknek nincs tápértéke, szolgálhatnának egészséges alternatívaként, de egy új tanulmány a Journal of the American College of Cardiology-ban állítja, hogy korántsem ez a helyzet.

Több mint 100.000 embert vizsgáltak a cukros és édesített italfogyasztásuk alapján. A vizsgálatok során kutatták az alanyok szívérrendszeri rendellenességeit, mint például stroke, átmeneti iszkémiás roham, miokardiális infarktus, koszorúér-szindróma és angioplasztika. 

Mindkét csoportnak nagyobb esélye volt ezekre a tünetekre, betegségekre, mint azoknak, akik egyáltalán nem fogyasztanak édes üdítőket.

„A kutatás szerint a mesterségesen édesített italok nem a cukros üdítők egészséges helyettesítői, ezek az eredmények pedig hozzátehetnek ahhoz a vitához, ami az édesített italok esetén történő adózást, címkézést vagy szabályozásokat alakíthatják.” – mondja Eloi Chazelas doktorandusz, a tanulmány írója és a Nutritional Epidemology Research Team tagja.

Írta: Anthony O’Reilly

 

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.