Frank Zane a Men's Physique bajnoka lenne ma?

Megdöbbentő hasonlóság: Virtuális időutazással a legendás testépítőt napjaink egyik legsikeresebb Men's Physique versenyzője, Sadik Hadzovic mellé állítottuk!

Ha úgy vesszük, Frank Zane-t nevezhetnénk akár a men’s physique divízió atyjának is. A 70-es évek legsikeresebb testépítői ugyanis a mennyiségi izomtömeg helyett inkább az arányokra és az izomminőségre helyezték a hangsúlyt. Ráadáasul Zane még az akkori sztenderdhez képest is különösen esztétikus ideált testesítette meg az 1977-1979-es Mr. Olympia versenyeken. A méretben azonban egyre növekedett az irányadó norma, a testépítők egyre nagyobbak és nagyobbak lettek, és a mai napig úgy tűnik, nem ismer határt e különös elefántkór! A legszembetűnőbb változás a lábtömeg jelentős megnövekedése, de a növekedési hormonok hatására jelentkező, sokak által kifogásolt „gyomrosodás”, azaz a törzs szinte aránytalan feldagadása is gyakori jelenség. A hát és vállizom irányadó nagysága is igencsak gyarapodott, amikhez képest a mellizmok arány és esztétikum tekintetében is gyakran alulmaradnak.

Elég valószínű tehát, hogy Frank Zane-nek, aki 36 évvel ezelőtt kétségtelenül a világ egyik legjobb testépítője volt, manapság egy amatőr testépítőverseny is feladná a leckét. Ha viszont a jelenleg 73 éves Frank Zane 37 éves formájával az Olympia Men’s Physique Showdownban indulna, sanszos, hogy az élen végezne.

A men’s physique kategóriát gyakorlatilag azért hozták létre, hogy a Zane-féle szuperhős-testalkatot ünnepeljék: fókuszban a felsőtest, a széles vállak, karcsú, keskeny csípő és kockás has, a klasszikus görög szobrok ideálja.

A dolog pikantériája, hogy a háromszoros Mr. Olympia és idei Arnold Classic men’s physique győztes Sadik Hadzovic és Zane fizimiskája között egyébként is megdöbbentő a hasonlóság. Mondhatni, Hadzovic konkrétan úgy néz ki, mintha Zane prototípusának modernebb inkarnációjával állnánk szemben. Ha valamilyen furcsa időutazás keretében a legenda csúcsformájában visszatérne, Phil Heath mellett nyilvánvalóan nem rúgna labdába, a legszexibbnek tartott strandnadrágos férfitestek között simán megállná a helyét.

Félretéve a tréfát, a dolog aktualitása nem más, mint hogy az idei Mr Olympia versenyeket követően az IFBB és NPC vezetősége azzal állt elő, hogy jövőre bevezetné a Classique Physique kategóriát, amely a hardcore testépítés extrémitásait mellőzve arnoldi és zane-i „aranykort” idéző testalkatot kívánna.

Fiúk-lányok, vélemény? Jelentkezzen, aki azt gondolja, elérkeztünk a holtpontra, mert a klasszikus arnoldi arányoké a jövő, és tegye fel a kezét, aki azt gondolja, 2025-re Big Ramy lesz a men’s physique etalonja?

Addig is lássuk a két ikont tételesen összehasonlítva:

hadzovic-vs-zane-stats.jpg

 

HADZOVIC:

erősségek:

  • esztétikum
  • vállszélesség
  • -delták

gyengeségek:

  • láb

ZANE:

erősségek:

  • esztétikum
  • keskeny csípő
  • delták

gyengeségek:

láb

 

Hadz_Zane_back_fektetett.jpg

Olvass tovább Zane-ről és Zane-től!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary