Mr. Olympia: a bajnokok

Tisztelet a legnagyobbaknak: íme a 13 győztes egy galériában.

Idén szeptember 19-én 51. alkalommal rendezik meg a világ legfontosabb testépítő versenyét a Las Vegas-i Orleans Arénában. 1965. óta minden évben a Mr. Olympia verseny az aranymérce, amelyen eldől, kik is a testépítők univerzumának legfényesebb csillagai, akikre legalábbis a következő 300 évben felnézhetünk.

Amióta Joe Weider a brooklyni zeneakadémián először rendezte meg az első megmérettetést, összesen 13 férfi nyerte el a „Mr. Olympia” címet. A résztvevők más legendás testépítő versenyek dobogósai közül kerülnek ki, és a győztesek valóban a legjobbak legjobbjai, akik egytől egyig csúcsformájukat hozzák a legrangosabb versenyre. Mivel azonban az első és legutóbbi verseny, azaz Larry “Legend” Scott első, és Phil “The gift” Heath tavalyi győzelme között ötven év elröppent, és néhányan már nincsenek az élők sorában, nem lesz alkalmunk arra, hogy mind a 13 bajnokot egy színpadon láthassuk feszíteni.

Vigaszul (és nem utolsósorban példaképeink előtt fejet hajtva) elkészítettünk nektek a Sandow-szobor eddigi birtokosainak galériáját, hogy még két hétig latolgathassátok, vajon bővülni fog-e az elit kör még egy taggal, vagy sikerül Heathnek címet védenie?

larry_scott.jpg

LARRY SCOTT

Larry Scott volt a Mr. Olympia történetének első győztese 1965-ben, aki 1966-ban rá is duplázott. Második győzelme után azonban visszavonult, így ő az egyetlen király, akit nem taszítottak le a trónról. 2014-ben, 75 éves korában hunyt el. Nyugodjék békében!

sergio_olivia_1.jpg

SERGIO OLIVA

Az ember, aki legyőzte Arnoldot, Sergio "A Mítosz" Oliva egymás után háromszor, 1967-ben, 1968-ban és 1969-ben nyerte el Mr. Olympia címet, miután szó szerint futva menekült szülőhazájából, akkor már Castro Kubájából, egy Jamaikában rendezett testépítő versenyről megszökve. Oliva 2012-ben, 71 éves korában távozott az élők sorából. Nyugodjék békében!

arnold_schwarzenegger_0.jpg

ARNOLD SCHWARZENEGGER

„Az osztrák Tölgyet” senkinek sem kell bemutatni. Ami győzelmeit illeti, 1970. és 1975. között egymás után összesen hatszor szerezte meg a címet, majd hosszabb szünet után, 1980-ban ismét elhozta a trófeát.

franco_columbu.jpg

FRANCO COLUMBU

Az olasz klasszis Columbu kétszer tarthatta kezében a szobrot, először 1976-ban, majd 1981-ben. Leginkább példátlanul tagolt mellizmáról emlékezünk rá. Arnold egyik legjobb barátja és edzőtársa volt, és ő volt az egyik első világszerte ismert testépítősztár a 70-es években.

frank_zane_0.jpg

FRANK ZANE

Frank Zane három Mr. Olympia-győzelme (1977-ben, 1978-ban, és 1979-ben) élő legendává, és a Sandow mellett talán övé lehetne a „minden idők legirigyeltebb férfiteste” cím is. A kockahas-etalon csúcsformáját szinte mindenhol tökéletes arányok és szimmetria, valamint határozottan tagolt izmok jellemezték.

chris_dickerson.jpg

CHRIS DICKERSON

Chris Dickerson egyszer nyert Mr. Olympiát, 1982-ben, de 2000-ben felkerült Joe Weider Hall of Fame dicsőségfalára. Dickerson egyébként operaénekes is, és a 70-es évek végén nyíltan bevallotta, hogy meleg.

samir_bannout_0.jpg

SAMIR BANNOUT

Samir Bannout, a „libanoni oroszlán” szintén egyszer szerezte meg a címet, 1983-ban. 

lee_haney_0.jpg

LEE HANEY

Az eredetileg gyermekpszichológusként végzett Lee Haney mottója mindig az volt: „ösztönözd, ne megsemmisítsd!” Hozzáállása végül Coleman mellett az eddigi legtöbb Mr. Olympia címhez segítette hozzá. 1984. és 1991. között összesen nyolcszor tudhatta magáénak a szobrot, és Clinton kormányának idején kinevezte a sport- és fitness elnöki tanácsának élére.

Dorian-Yates-main.jpg

DORIAN YATES

Az angol Yates az 1990-es években kezdte uralni a bodybuilding-szcénát. 1992. és 1997. között összesen hatszor győzött, így őt is a legsikeresebb titánok közt tarthatjuk számon.

ronnie-coleman_olympia_gallery.jpg

RONNIE COLEMAN

Coleman neve az idők során szintén összeforrt a Sandow-szoborral. Haney mellett ő az abszolút csúcstartó, aki 1998. és 2005. között  egyszerűen verhetetlen volt, és zsinórban nyolc győzelmet szerzett. A világ legjobb karjainak birtokosa nemrég csigolyaműtéten esett át, de lábadozása közben is jár-kel a világban, osztogatja az autogramokat, és promózza saját nevével fémjelzett táplálék kiegészítőit.

Cutler.jpg

JAY CUTLER

Jay Cutler négyszeres Mr. Olympia bajnok azzal írt történelmet, hogy 2006-os és 2007-es győzelme után elvesztette, majd 2009-ben és 2010-ben újra megszerezte a címet.

dexter_jackson_olympia-gallery.jpg

DEXTER JACKSON

Dexter Jackson 2008-as győzelmével került be a halhatatlanok közé, és idén is ott lesz a versenyen.

phil_heath_0.jpg

PHIL HEATH

Phil Heath 2011. óta sorozatban négyszer nyerte meg a versenyt. Mit tippelsz? Szerinted szeptember 19-én sikerül megszereznie ötödik győzelmét?