Bárki példát vehetne az anorexiás lányból lett testépítőnőről

Megrázó és megható sikertörténet egy testképzavaros lányról, aki előnyére fordította frusztrációját!

Annak ellenére, hogy legtöbbünk családjában vagy ismeretségi körében akad legalább egyvalaki, aki súlyos lelki problémákkal küzd, a mentális betegségekben szenvedő emberek még mindig méltatlanul kevés figyelmet és támogatást kapnak. Unos-untalan azt hangoztatjuk, hogy ép testben ép lélek, anélkül, hogy belegondolnánk a mondás valódi jelentésébe. Az összefüggés ugyanis fordítva legalább ennyire megállja a helyét, és különösen igaz a különféle testképzavarokból fakadó étkezési rendellenességekre, amelyek hátterében szintén önbizalomhiány, szorongás, megfelelési kényszer, és egyéb lelki okok húzódnak meg. Mint mindig, persze itt is van megoldás, de az egyensúlyhoz vezető út egyáltalán nem könnyű, és keményen próbára teszi az állóképességet.

Erről a lányról most aligha mondanád meg, hogy egykor komoly étkezési zavarokkal küzdött. Nem csoda, hisz a texasi Laura Payne annyira jó formájában van, hogy nemrég még egy testépítőversenyen is elindult! Payne küzdelme a betegséggel még középiskolás korában kezdődött, és anorexiája a főiskolán bulimiával is párosult. A lány most így emlékezik vissza a keserves időszakra:

„Az egész azzal kezdődik, hogy kövérnek gondolod magad, amiért csúnyának titulálnak, vagy valakinek nem tetszel. Nálam a főiskolán a nagy társasági életben kezdtek igazán eldurvulni a dolgok, mert nagyon meg akartam felelni. Csak akkor könnyebbültem meg, amikor kihánytam az ételt."

000001.jpgA legrosszabb az egészben az, hogy a kaja gondolata szó szerint felzabálja a napod, és semmi másra nem tudsz figyelni.”

Laura állapota egy idő után annyira súlyossá vált, hogy a testsúlyán kívül nem is tudott másra gondolni, és 2002-ben felöltözve is mindössze 37 kilót nyomott, és a hajai is hullani kezdett. A szülei ekkor kiíratták az iskolából, és szakemberi segítségért folyamodtak. 8 évvel ezelőtt találkozott jelenlegi férjével Jasonnel, akivel együtt kezdtek gyúrni. Laura sokat köszönhet Jasonnek, aki végig türelmes, de szigorú segítséget nyújtott neki.

A ma 32 éves Laura az elmúlt évek során hatalmas és kitartó erőfeszítéseket tett, hogy visszanyerhesse egészségét, és a táplálkozási zavart végül a testépítésbe forgatta, és rögtön az első versenyét sikerült megnyernie. Laura azóta is napi 2000 kalóriát fogyaszt el, és saját tulajdonában álló termében heti öt alkalommal edz. Testsúlya versenyen kívül 68, versenyszezonban pedig 56 kg. Mivel rengeteg dologra rájött testképzavarával kapcsolatban, magáról a testépítésről is többet tud, mint akár sokan a profik közül. A Daily Mailnek azonban azt nyilatkozta, hogy bár az állapota stabilizálódott, betegsége nem múlt el nyomtalanul: „Még mindig folyamatosan az étkezéssel és a kinézetemmel vagyok elfoglalva.” Állítása szerint régi fényképekkel és étkezési naplókkal emlékezteti magát arra, hogy honnan indult, és meddig sikerült eljutnia. Annyira tart a visszaeséstől, hogy 22 éves kora óta sem hagyta abba a terápiát, ami akárhogy vesszük, példaértékű elszántságról tanúskodik. Tanácsadója, Daniel Dorothy szerint „az étkezési zavarokat nem lehet csak úgy leküzdeni, meg kell tanulni együtt élni velük.”

Laura azóta anyuka lett, ami újabb kihívások elé állította:

„Amikor megtudtam, hogy terhes vagyok, a legrosszabb, amire gondolni tudtam, hogy lányom születik, aki ugyanezekkel a gondokkal küzd majd, amiért majd felelősnek érzem magam. Nagyon igyekszem nem foglalkozni a testemmel a jelenlétemben, de szörnyen nehéz. A mostani versenyszezon után gyorsan meghíztam, és volt, hogy elsírtam magam előtte, és lelkifurdalásom volt, mert tudtam, hogy látja. De fokozatosan megtanulom kezelni a dolgot."

000001.jpgValahol mélyen még mindig ott van, de már tudok vele együtt élni.

Ha hasonló problémát tapasztalsz családod vagy ismerőseid körében, odafigyeléssel támogathatod, és bátran javasold, hogy kérjen szakemberi segítséget, mielőtt túl késő lenne!

A Daily Mail teljes riporját itt nézheted meg:

És egy másik sikertörténet egy Down-szindrómás testépítősrácról ITT. 

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary