WWE-szupersztárok a filmvásznon

10 pankrátorsztár útja Hollywoodba

A World Wrestling Entertainment szupersztárjainak lajstroma mindig is a világ legjobb formájában lévő sportolóinak színes társaságát vonultatta fel. Néhány ígéretes tehetségre a filmszakma is felfigyelt, és közülük jópáran komoly karriert futottak be, és igazi hollywoodi sztárok lettek. 

steve-austin-damage-trailer.jpg

„STONE COLD” STEVE AUSTIN

“Stone Cold” Steve Austint a ringben nyújtott teljesítménye mellett fesztelenül pimasz modora és vakmerősége tette a rajongók kedvencévé. A „Texasi Csörgőkígyó” becenévre hallgató hatszoros WWE bajnok színészként 2005-ben debütált a Csontdaráló börtönőreként, ahol Adam Sandler egy ittas vezetésért bekasznizott egykori sztárfocistaként a fogvatartottakból alakított csapatban focizik az őrök ellen. (Austin egyébként maga is futballistaként kezdte, és a sportágban elért eredményeinek köszönhetően ingyen járhatott iskolába.) Legnagyobb filmes sikere azonban mégiscsak a 2007-es WWE-produkcióban, A halálraítélt akciófilmben játszott főszerepe volt, ahol egy lakatlan szigeten 9 másik elítélt ellen vívott halálos küzdelmet az egyetlen túlélő címéért egy unatkozó multimilliárdos által rendezett valóságshowban.

John-Cena-Raw2.jpg

JOHN CENA

John Cena a WWE jelenlegi felhozatalának talán egyik legsokoldalúbb figurája. A massachusettesi születésű mozgásfiziológus Austinhoz hasonlóan szintén ígéretes futballistaként kezdte, de hamar a pankráció felé vette az irányt. 38 évesen ma többek közt 15 WWE bajnoki és 3 nehézsúlyú világbajnoki címet tudhat magáénak, és ő az egyik legismertebb pankrátor a világon. Számos filmszerepe közül A tengerészgyalogos címszerepében egy engedetlenség miatt elbocsátott iraki háborúban szolgáló katonaként gyémánt-tolvajok karmai közül menti ki feleségét, a 12 menet főszerepében pedig New Orlans-i zsaruként nagyszabású ékszerrablást hiúsít meg. A WWE hivatalos arcaként ismert Cena egyébként a Make a Wish Alapítványnak önkénteskedik, és a Kívánság Nagyköveteként gyógyíthatatlan gyerekeknek gyűjt adományokat, heteróként is kiáll a melegek jogaiért, és előszeretettel bocsátkozik freestyle rapcsatákba rajongóival.

Ballers-The-Rock_0.jpg

DWAYNE „THE ROCK” JOHNSON

A polinéz származású ex-pankrátorsztárt sokan már elsősorban filmes karrierjéből ismerik. Kevesen tudják, hogy Johnson eredetileg a Miami Egyetemen végzett kriminológia és fiziológia szakon, és itt ismerte meg feleségét, a későbbi IFBB-díva Dany Garciát. A már sportolóként is leginkább aranyköpéseiről elhíresült Szikla hamar belopta magát Hollywood szívébe. Láthattuk többek közt egy Los Angeles-i javítóintézet fegyőreként Az erőpróbában, Luke Hobbs szövetségi ügynökeként a Halálos iramban sorozatban, Mark Wahlberg oldalán a Pain & Gainben, és nem utolsósorban Brett Ratner Herkulesében a görög Hérosz megtestesítőjeként. 

Kevin Nash_1.jpg

KEVIN NASH

Kevin „Big Sexy” Nash, akire fénykorából a loboncos Dieselként emlékezhetünk, 2015. márciusában fekerült a WWE Hall of Fame dicsőségfalra a pankráció halhatatlan legendái közé, és azon kevesek közé tartozik, aki mindhárom vezető szervezet, a WCW, a TNA, és a WWF történelmébe is beírta magát. Mindeközben olyan filmekben láthattuk, mint A megtorló, A csontdaráló (Steve Austinnal), a John Wick, a Mindenható Thor, valamint Steven Soderberg Magic Mike sorozata. 

Kane_1.jpg

KANE

Glenn Thomas Jacobs a.k.a. Kane, bár eredetileg angol irodalom szakos bölcsészként végzett, több évtizedes pályafutása során mégis többnyire a WWE pokolfajzataként gyújtogatta a ringet, és egészen 2003-as Triple H elleni vereségéig hírhedt piros maszkjában riogatta ellenfeleit. A chokeslam óriás mestere 2006-ban stílszerűen horrorfilmet forgatott Menekülj! címmel, amelyben egy Jacob Goodnight nevű pszichopata bőrébe bújva egy csapat közszolgálatra ítélt fiatalt tart rettegésben egy lepusztult hotelben. 2014-ben végül a film folytatása is elkészült.

Jesse-Ventura.jpg

JESSE VENTURA

A most 76 éves Ventura (született James George Janos) eddig életútja nem volt semmi. Szlovák származású szülei II. világháborús veteránok voltak, a bátyja a vietnami háborúban szolgált, ő maga pedig az Egyesült Államok Haditengerészetének víz alatti megsemmisítő osztagának tagja volt, mielőtt „A Test” becenévvel profi pankrátor lett. Ventura ezen kívül kommentátorként dolgozott, és Arnoldhoz hasonlóan politikai pályára lépett: 1999 és 2003. között ő volt Minnesota állam kormányzója. Színészi karrierje során a ’87-es Predatorban, a Menekülő emberben, és a Batman & Robinban is együtt játszott Schwarzeneggerrel.

triple-h-wwe-1.jpg

TRIPLE H

A három H betű a WWE egykori Hunter Hearst Helmsley nevű piperkőc arisztokrata karakterének rövidítése. Az ő története a testet öltött amerikai álom. Az eredetileg Paul Michael Levesque néven született New Hampshire-i kisfiúból, aki él-hal a pankrációért (és főleg Ric Flair-ért), mára 11-szeres bajnok és a WWE ügyvezető alelnöke lett, aki feleségül vette a WWE tulajdonosának lányát. Időnként mégis kibújik öltönyéből, és hogy filmeket forgasson, többnyire önmagát alakítva. Kivétel ez alól A bébisitter című családi vígjáték, ahol ex-bankrablóból mintaapává válik, és a Penge: Szentháromság részének vérfagyasztó várpír szerepe.

Batista_0.jpg

BATISTA

Dave Bautista a.k.a. Batista WWE harcos négyszeres World Heavyweight Champion (egyben 282 nappal a „leghosszabban uralkodó” bajnok), kétszeres WWE Champion bajnok, valamint a 2005-ös és 2014-es Royal Rumble győztese. A filippínó (és görög) származású pankrátor 2012-ben ketrecharcosként is képviselte hazája színeit. Filmes  karrierje során a Marvel-moziverzum olyan karaktereit testesített meg mint Brass Body (A vasöklű ember) vagy Drax a Pusztító (A galaxis őrzői). Találkozhattunk vele a Vin Dieselt kihalt bolygóra száműző Riddickben, és az IMDB szerint számíthatunk rá a 2015-ös, Jean-Claude Van Damme által jegyzett Kickboxer-remake-ben, valamint a szintén idénre várható 007 Spectre – A fantom visszatér című 24. James Bond-filmben is.

Hulk-Hogan.jpg

HULK HOGAN

A valóban Hihetetlen Hulk nagysága előtt egyszerűen csak leborulni lehet. A hatszoros WWE és hatszoros WCW bajnok és kétszeres Royal Rumbe győztes évtizedeken át ívelő karrierével valódi legendává lett. Hogan a 80-as években a WWF, a 90-es években a WCW, a 2000-es években pedig az immáron WWE egyik legfényesebb csillaga volt, és jóval 50 felett sem szégyellt ringbe szállni. Hogan köré (aki egyébként francia, olasz és panamai felmenőkkel rendelkezik, és Terry Gene Bollea néven született), sikerült valódi kultuszt teremteni; gondoljunk csak a 80-as évek Hulkamaniájára vagy a Hogan Knows Best című valsóságshow-sorozatra. Korábbi filmszerepei közül emlékezhetünk a szexi alsónadrágos Thunderlips-re, alias „A vágy titokzatos tárgyára” a Rocky III-ból, vagy Villám Spencerre, a karibi őrangyalra. Hogan egyébként a múlt héten lett 62 éves.

Andre-Giant.jpg

ANDRÉ THE GIANT

A francia behemót André René Roussimoff akárhol megjelent, magára vonta a figyelmet valószínűtlenül hatalmas termetével. A több mint 220 centi magas, és csaknem 230 kilós melák leginkább Hulk Hogannel vívott véget nem érő csatározásáról híresült el. A filmvásznon A herceg menyasszonya című imádnivaló ’87-es családi fantasy Fezzik nevű óriásaként láthattuk.