A testépítés szégyenfala

Alább tragikus sorsokról olvashatsz talán önhibájukból szerencsétlenül járt emberekről, akik túl sokat akartak, ám a halhatatlanság elérésének nem éppen a legjobb módját választották.

Ezek az emberek, bár minden kétséget kizáróan örökre beírták magukat a testépítés történelmébe, bizonyára nem büszkék letörölhetetlen gúnyneveikre. Némelyek nevetség tárgyává, némelyek bűnözővé váltak, egyesekben pedig egyenesen az antikrisztus megtestesítőjét látják az egészséges testépítés hívei, és bizony olyanról is tudunk, akinek közvetlenül a szerek okozták a halálát. Nem ítélkezésre buzdítunk, csak óvatosságra. Nevük álljon itt elrettentő példaként: nincs az az instant tömegnövelést ígérő hamis csodaszer, amellyel megspórolhatnád a valódi növekedést hozó kemény munkát és egészséges táplálkozást!

MOUSTAFA ISMAIL

Moustafa Ismail közel 80 cm-es karátmérőjével került be a 2013-as Guinness Rekordok Könyvébe a világ legnagyobb bicepszének birtokosaként. Saját bevallása szerint semmilyen szteroiddal vagy doppingszerrel nem él, a kegyelmet nem ismerő internetes mémek áradata azonban testéhez arányítva indokolatlanul ormótlannak ítélve a végtagokat, hamarosan a Mr. Synthol Arms gúnynevet ragasztotta az egyiptomi fiatalemberre. Moustafa azt mondja, roppant méreteit a naponta elfogyasztott több mint 3 kiló fehérjének köszönheti, azonban valószínűbb, hogy synthollal kezelte magát. A synthol egy olajféle, amely ugyan nem fokozza a teljesítményt, de az izomba fecskendezve látszatra megnöveli annak térfogatát. Összegészében nem biztos, hogy megéri, mert a tapasztalt hozzáértő szem elsőre kiszúrja a természetellenes arányokat, ráadásul a túlzásba vitt szintolozás, végzetes következményekkel is járhat.

GREGG VALENTINO

Gregg „felrobbant karú” Valentino talán az egész testépítő-világ egyik legrosszabb hírű figurája. Valójában nem is sportoló, inkább a drogok, szteroidok és szintetikus olajinjekciók rabságának megtestesítője, akit leginkább a „na így ne csináld” elrettentő példájaként szoktak felhozni. Valentinónak ugyanis sikerült olyannyira túlzásba vinnie a kokszozást, hogy a karja szó szerint felrobbant, amikor egy sterilizálatlan tű okozta elfertőződést saját kezűleg kísérelt megműteni, és ehhez le kellett csapolnia a vérét. A testépítő szakma azonban nem annyira ezért, inkább az általa közvetített negatív üzenet és tulajdonképpeni bűnöző karrierje miatt gyűlöli Valentinót. Hatalmas médiamegjelenése mellett a férfi ugyanis többször volt elvonókúrán, tárgyalásról tárgyalásra járt, és több ízben leültették tiltott szerek használatáért, birtoklásáért és terjesztéséért is.

GARY HIMING

Az ausztrál Gary Himing még szomorúbb sorsra jutott. A 2009-es victoriai IFBB versenyen szívrohamot kapott, és egyszerűen összeesett a színpadon. Több sikertelen újraélesztési kísérletet követően röviddel kórházba szállítását követően meghalt. A verseny mindeközben tovább folytatódott… Himing halálának híre azonban megrázta a bodybuilding világát, és felhívta a figyelmet a szerhasználat veszélyeire.

sally.JPG

SALLY MCNEIL

Sally Mcneil, akárcsak a férje, Ray, eredetileg tengerészgyalogosként szolgált az amerikai hadseregben, és ezt követően kezdett a testépítésbe. Sally teste (és lelke) nem bírta az óriási szteroid- és tesztoszteronmennyiségeket, amelyekkel napi szinten tömte magát. A szteroidok hatására bekövetkező dührohamai (amit az amerikaiak a találó ’roid rage’ elnevezéssel illetnek) következtében sokszor került verekedésbe, egy 30 kilós súllyal bezúzta a férje kocsiját. 1996 Valentin Napján Ray, akivel egyébként is viharos házasságban élt, későn ért haza, és Sally féltékenységi rohamában (két reszkető gyerekkel a hálószobában) a saját konyhájukban lepuffantotta egy shotgunnal. Jelenleg életfogytiglani büntetését tölti egy kaliforniai börtönben. A becenevet természetesen ő sem úszhatta meg: az amerikaiak „Sally the Killer” néven emlegetik.

ANDREAS MÜNZER

Arnold honfitársa és csodálója, Andreas Münzer halála talán az egyik legtragikusabb eset a szteroid-botrányok közt. A világ legalacsonyabb (0%-os) testzsírindexével rendelkező testépítője végig nagyon keményen edzett, és szigorú diétát követett, emellett diuretikumokat és más drogokat fogyasztott az arnoldi fizikum eléréséért. 1996. márciusában komoly gyomorfájdalmakra panaszkodott, majd kórházba szállították, ahol belső vérzést állapítottak meg. A mája és a veséi végül feladták a harcot, amibe Münzer belehalt. A boncolásnál több mint 20 különböző tiltott szert találtak a szervezetében, a mája tele volt daganatokkal, és a szíve az átlagosnak a kétszeresére nőtt. Münzer mindössze 32 évet élt. Arnold a temetésre egy koszorút küldött, ezzel a felirattal: „Utolsó üdvözlet egy barátnak.”

ARLINDO DE SOUZA

Arlindo „Beefcake” de Souza, a.k.a. „A Hegy” 73,7 centis átmérőjűre pumpált bicepszéről híres-hírhedt brazil „csináld magad” testépítő. Moustafa Ismaillel ellentétben De Souza bevallotta, hogy rendszeresen injekciózza karját és felsőtestét olaj és alkohol keverékével. Az orvosok többször figyelmeztették, hogy ha így folytatja, könnyen olyan fertőzést kaphat, amely amputációval végződhet. A brazil nem hallgatott az intő szóra, és továbbra is lőtte magát házilag elkészített kutyulékaival, ami tulajdonképpen illett is szedett-vedett „edzőterméhez”, amit szintén maga rendezett be a saját udvarán. Arlindo végül állítólag akkor állt le az injekciókkal, amikor megtudta, hogy egy közeli barátja ugyanebbe halt bele.

ROMARIO DE SANTOS ALVEZ

A magyar sajtót is bejárta nemrég egy másik brazil fiú híre, akit a világ csak úgy tartotta számon, mint azt az ostoba szerencsétlent, „aki Hihetetlen Hulk akart lenni”. Katalizátornak ő is a jó öreg szintolkoktélt választotta, ami végül majdnem a két karjába került. A srác végül megúszta az amputációt, de jó darabot kiműtöttek a bicepszéből, és a fél világ rajta röhög.

CAOLHO

Mi van ezekkel a brazilokkal? Mindketten tanulhattak volna a 2011-es esetből, amikor Caolho, a testépítő, aki a szintolinjekciókkal 90+ ra pumpálta bicepszét, majd biciklizés közben a karjára esett, és a sebe annyira berobbant és elfertőződött, hogy belehalt sérüléseibe. Akinek van gyomra hozzá, keressen rá a videóra, mert tanulságos, és talán a legszemléletesebb…  

zyzz.jpg

AZIZ SZERGEJEVICS SHAVERSIAN

A „Zyzz” művésznéven ismertté vált orosz-ausztrál testépítő srác valóságos kultuszt és hatalmas youtube-közösséget teremtett maga köré, ahol fiatalok milliói követték istenként és példaképként tisztelve őt. 2011-es thaiföldi nyaralásán azonban egy szaunában szívrohamot kapott, ahonnan kórházba szállították, de már nem tudták újraéleszteni. Nagy valószínűséggel veszélyes szerek végeztek vele, mindössze 22 éves korában. Halálát a facebook-oldalán is bejelentették, és a rajongók által készített tribute-videókkal azóta is Volgát lehetne rekeszteni.