Pöttöm vasgyúrók: a világ legerősebb gyerekei

Egészséges vagy beteges? - A kiskorban elkezdett komoly edzés dilemmái

Elvesztegetett gyerekkor vagy egyenes út egy álom beteljesítéséhez? A probléma persze ennél árnyaltabb, de tekintve, hogy kiskorúakról van szó, a provokatív megfogalmazás talán indokolt. A csapból is az folyik, hogy sose adjuk fel, meg hogy tegyünk meg mindent az álmainkért, ami valóban az egyik leghasznosabb tanács, de vajon helyes-e azt feltételeznünk, hogy már pelenkás korunkban tudjuk, hogy pontosan mire vágyunk? Ez már önmagában fogós kérdés, hát még, ha hozzávesszük, hogy szülőként adott esetben egy másik emberi lény sorsa felől döntünk abban a hiszemben, hogy tudjuk, ők mit szeretnének.

Az erkölcsi dilemmát súlyosbítja a tény, hogy fiatal szervezetek egészsége forog kockán. A gyerekek egészséges fejlődéséhez szükséges a sok mozgás, de vajon milyen korán szabad elkezdeni az életvitelszerű edzést, és meddig szabad elmenni? A sportélettannal foglalkozó szakemberek véleménye megoszlik, de abban talán a legtöbben egyetértenek, hogy a korán túlzásba vitt súlyzóval végzett erőfejlesztő edzések a gyerekek lágy csontjait, az inakat és az ízületeket annyira megterhelhetik, hogy akár egész életükre kiható növekedési elváltozásokat szenvedhetnek. A saját testsúllyal végzett gyakorlatok természetes jellegüknél fogva talán kevésbé veszélyesek, de mindenképp figyelembe kell venni, hogy egy gyerek csontozata csak kb. 16 éves korban éri el a teljes fejlettséget! Akárhogyan is, leszögezhetjük, hogy a szülők és szakemberek felelőssége a kérdésben, amelyben most nem fogunk pálcát törni senki feje fölött, mérhetetlenül nagy. Az alábbiakban érdekességképpen összegyűjtöttük néhány extrém példát: következzenek a világ legapróbb izompacsirtái!

gyerek_testepito_1.JPG

GIULIANO ÉS CLAUDIU STROE

Szó bennszakad, hang fennakad attól, amire a „Herkules-fivéreknek” titulált román testvérpár képes, akiknek akrobatikus mutatványai még profi felnőtt sportolóknak is feladnák a leckét. Az idősebbik srác, Giuliano, már 5 éves korában a világ legerősebb gyerekének számított, amikor is 2009-ben bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe, mert minden eddiginél rövidebb idő alatt tett meg 10 métert (33 láb) kézenjárásban, súlygolyóval a lába között. 2010-ben 90 fokos fekvőtámaszaival robbant be igazán a köztudatba, amiben aztán újabb és újabb csúcsokat állított fel, és 2011-ben már 40-szer sikerült kinyomnia magát anélkül, hogy a lába a földet érte volna. A több mint másfél perces zászló, a 31 zászlós húzódzkodás, és 41 őrszem húzódzkodás szintén bármelyik profi street workoutosnak becsületére válna. A már wikipedia-szócikkel is rendelkező Giulianoból azóta valóságos gyereksztár lett, aki fekvőtámasz-csodáival, extrém kézenállásaival, gyűrűs keresztfüggéseivel és hátraszaltóival azóta is előszeretettel kápráztatja el mind a román, mind a nemzetközi közönséget a tévés tehetségkutatókon és saját videóblogján. A kisebbik Herkules, Claudio is bátyja nyomdokaiba lépett, és azóta az ő videói is bejárták a világot, amelyeken játszi könnyedséggel nyomja a zászlókat és kézállásból végzett fekvőtámaszokat. Ám ahogy az lenni szokott, a csodagyerekek kunsztjainak hátterében is inkább kemény munka mint istenadta tehetség áll: apjuk, az egykori profi bokszoló Iulian mindent megtesz, hogy fiaiból világsztárt csináljon. Napi 2 órát izzasztja a csöpp kolosszusokat, és az edzéseket YouTube-csatornájukon dokumentálja. A pitbullhoz láncolt Giuliano hörgős videójára azonban a gyermekvédelem is felfigyelt, és akár az is megeshet, hogy bántalmazás miatt eljárást indítanak az apa ellen.

gyerek_testepito_2.JPG

RICHARD SANDARK

Az idén 23 éves ukrán születésű amerikai ifjú titán már gyerekként a címlapokra került acélos izmaival. Richard mindössze 2 éves volt, amikor edzeni kezdett, és 6 éves korára már 80 kilót ki tudott nyomni fekve. Eredményeit, kondícióját, és nevetségesen alacsony (mintegy 1%-os) testzsírindexét állítólag napi 600 fekvőtámaszból és 300 guggolásból álló edzésprogramjának, és (láss csodát) harcművész édesapjának köszönheti, aki a srác edzője szerint szintén erősen megkérdőjelezhető módszereket alkalmazott. Állítólag szigorú diétára fogta a fiút, volt, hogy az orra előtt ette a pizzát, ami neki tilos volt, és ha nem sikerült valamelyik gyakorlata, keményen meg is büntette a fiát. A fater egyébként, aki halálosan megfenyegette az edzőt, és eltörte a felesége csuklóját, azóta ült is családon belüli fizikai bántalmazásért, és ma is pszichológiai megfigyelés alatt áll. Richard megálmodott hollywoodi karrierje pedig egyelőre egy róla készült dokumentumfilmen és egy 3D-s Herkules-film epizódszerepében merül ki.

gyerek_testepito_3.JPG

YANG JINLONG

A világ legkisebb erősemberének címéért vívott küzdelmét a jelek szerint Kína nyerte. A 7 éves Yang a korához képes hatalmas méretekkel és hihetetlen képességekkel rendelkezik. Az általános iskolás srác mintegy 51 kilót nyom, és képes saját erejéből elvontatni egy kocsit, lazán elbírja az apját, és a testsúlyának mintegy kétszeresét kitevő cementes zsák sem jelent neki különösebb gondot. Yang amikor megkérdezték, minek tulajdonítja roppant kvalitásait, csak ennyit felelt: „Hát kövér vagyok!” Talán nem meglepő, hogy a jókötésű ifjonc felnőttkorára súlyemelő szeretne lenni.

gyerek_testepito_4.JPG

MARYANA NAUMOVA

A fekvenyomás-specialista Naumovának igencsak sikerült megcáfolnia a gyengébbik nem kifejezést. Az orosz leányzó jelenleg ’a világ legerősebb tinilánya’ cím birtokosa. A 16 éves diáklány jegyzett női erőemelő, aki sorra nyeri az egyre rangosabb versenyeket. Mindössze 15 éves volt, amikor részt vett az Arnold Classic-on, ahol 150 kilós (331 fontos) fekvenyomásával újabb női rekordot állított fel. A verseny után találkozott Schwarzeneggerrel, amikor is a meghatottságtól elsírta magát a kamaszlány, majd azt nyilatkozta, legfőbb vágya, hogy Arnold legyen Amerika elnöke, és békét kössön Oroszországgal.

gyerek_testepito_5.JPG

CJ SENTER

És akkor jöjjön Amerika. Az országban, ahol a gyerekek egyharmada (!) kóros elhízásban szenved, különösen kivételesnek számít CJ Senter, akit hazájában nemes egyszerűséggel csak „The Workout Kid” néven emlegetnek. A zsenge fitnesz guru 5 éves kora óta edz, és komoly népnevelő célt tűzött ki maga elé. 10 éves korában kifejezetten kicsiknek szóló szórakoztató torna DVD-jével vált híressé, amely tulajdonképpen a p90x-hez hasonló edzésprogramok gyerekbarát verziója. A kockahasú mini-ikon tevékenysége, amit szülei szerint abszolút saját elhatározásból és lelkesedésből végez, azonban szintén megosztja a közvéleményt, mivel egyes orvosszakértők szerint a CJ-éhez hasonló extrém példák nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy az utóbbi időben a gyerekek körében is megszaporodtak a túlzásba vitt edzés okozta sérülések. Mindenesetre tény, hogy Senter gyerekek ezrei életébe hozott gyökeres változást, és a Daily Mail egy cikkben követői száma alapján Justin Bieber egyik lehetséges riválisának nevezte.

gyerek_testepito_6.JPG

JAKE SCHELLENSCHLAGER

A jelenleg 15 éves erőemelő srác 12 éves korában kezdte a gyúrást. 14 éves korában benevezett egy pennsylvaniai erőemelő versenyre, ahol alig 54 kilós testsúlya ellenére több mint 100 kilóval guggolt, és 93 kilót nyomott fekve! Amivel azonban végleg beírta magát a bodybuilding történetébe, az 136 kilós felhúzása volt, ami testsúlyának jóval több, mint a kétszerese, és mind korát, mind testsúlyát tekintve rekordnak számít!

gyerek_testepito_7.JPG

NAOMI KUTIN

A „Supergirl” becenévre hallgató 13 éves New Jersey-i Naomi a női súlyemelés egy másik kiskorú csúcstartója, aki bebizonyította, hogy a lányok is lehetnek olyan erősek, mint a fiúk! 10 évesen 98 kilóval guggolt, ami testsúlyának több mint duplája. Ezzel olyan rekordot sikerült megdöntenie, amelyet előtte utoljára olyasvalaki állított fel, aki négyszer idősebb volt nála. Két évvel később, 2013-ban Naomi azzal hívta fel magára ismét a figyelmet, hogy immáron 105 kilóval  guggolt, és 113-at húzott fel. Mindkét eredmény rekordnak számított.

gyerek_testepito_8.JPG

BARBARA AKULOVA

És ismét egy Guinness rekorder: a cirkuszi akrobatacsaládba született ukrán kishölgyet a világ legerősebb lányaként emlegetik. 4 éves korában kezdett súlyzózni, és 10 éves korában került be a Rekordok Könyvébe 100 kilós emelésével, amit négy évvel később 300-ra sikerült feltornásznia. Barbara izmai és nőies idomai furcsamód egyáltalán nem tükrözik roppant erejét. A szakértők szerint a híres akrobata-dinasztia tagja genetikai úton örökölte szerencsés alkatát felmenőitől.