A Parkour művészete

Erő, sebesség, rugalmasság, minden amire szükséged van!

Nem kell megszállott videojátékosnak lenned ahhoz, hogy leessen az állad az Assassin’s Creed akció-kaland sorozat főhősei láttán, akik légies könnyedséggel, észbontó ugrások, mászások, pörgések és lengések közepette szégyenítik meg az ellenséget.

Nem véletlen, hogy a készítők épp a szabadfutást, azaz freerunt, más néven parkourt választották a játék védjegyéül. E fergetegesen dinamikus sportág népszerűsége megállíthatatlan növekedésnek indult az elmúlt két évtizedben, ami nagyrészt a YouTube-hoz hasonló felhasználó alapú videómegosztó oldalaknak és az olyan szuperprodukcióknak köszönhető, mint a 2006-os Casino Royale, amelynek nagyszabású üldözési jelenetében Sébastien Foucan francia parkour-legenda száguld James Bond előtt Madagaszkár utcáin. 

A parkour valódi kihívása, hogy egyszerre kíván erőt, precizitást és ügyességet.

Ha valaki, akkor Ben Musholt fizikoterapeuta, gyakorló freerunner, ex-American Ninja Warrior versenyző, és „A világ legnagyobb illusztrált edzési enciklopédiája” alcímet viselő Mad Skills szerzője tudja, hogy az akadályok leküzdése extrém fittséget kíván, nem csak a siker, de a biztonság szempontjából is:

“Egy elegáns freerunner olyan, mintha egy gibbont kereszteznénk egy kőszáli kecskével: félelmetes felsőtest, robbanékony ugrások, tévedhetetlen lábak! Falra föl, háztetőkön át szökkenni egyáltalán nem könnyű mulatság. Egy valódi parkourosnak rugalmasságra és rendkívül összeszedettségre van szüksége, és természetfeletti térbeli testkontrollal kell rendelkeznie.”

Egyszóval mielőtt alábecsülnéd e (testépítés szempontjából nézve, és szó szerint is) peremterület atlétikus művészeit, kísérelj meg te is egy-két kaszkadőrmutatványt!

Ha nem is feltétlen akarsz kerítéseken át vagy erkélyekre ugrálni, a parkour inspirálta edzéselemekből akkor is sokat meríthetsz: erőt, sebességet, mozgékonyságot, rugalmasságot, vagy hogy hogyan lehet simán lefutni a 007-est.