2024. május 13.

piros 2021 03

Az erő orgiája

Avagy POWER WEEKEND Angyalföldön.

Versenyt szervezni testépítő-fitness berkekben önmagában sem kis feladat. Lehet, hogy nem is mindig hálás dolog. Hát még akkor milyen emberpróbáló, ha az izom és szépség kategóriák mellé beállítjuk a kőkemény strongman és power versenyzőket, majd desszertnek az elpusztíthatatlan ketrecharcosokat. Mindezt a kereszthalál után, a feltámadásnapján. Mondtam is az Iminek, hogy a beszámoló neve legyen Mission Impossible. Mert lehetetlen küldetés mindenről tudósítani, ami a két napos rendezvényen történik. Minden pillanatban egyszeri, meg nem térő eseményekről maradunk le, miközben egy másik színpadi attrakcióban gyönyörködünk. Mégis milyen jó egy ilyen power orgián részt venni, habzsolni az erő minden nemű megnyilvánulását. Tudva azt, hogy ennek bemutatása milyen áldozatkész munka eredménye. Mert csak az értékeli igazán , aki ismeri az utat, ami ide vezet. És a Vitaflex Power and Fight Weekend nem kispályás foci, sörmeccses kivitelben. 10 milliós összdíjazás. Profi szervezés. Színvonalas küzdelmek. Két teljes napon át. Persze, ha jobban belegondolok mégsem maradunk le nevezetes pillanatokról, hiszen sokan vagyunk, akik megörökítik ezeket és még hetek, hónapok múltán is meg-megjelennek a fotók, videók a szociális médiában. Van, aki a profil képét is erre változtatja… Igen. Így már érdemes!

Per Aspera Ad Astra

Az izmok és formák szerelmeseinek versenyzői még nagyban barnítóznak, mikor a szomszédban útjukra indulnak a súlyzók és a kőgolyók. A WRPF erőemelő színpadán felhúzással kezdenek a versenyzők. 27 női és 79 férfi nevező gyürkőzik neki a súlyoknak. És mivel még ma le kell bonyolítani a fekvenyomást is, két színpadon egyszerre folynak a küzdelmek. Újoncok és vérprofik szorítják meg a rudat, hogy megküzdjenek a gravitációval. Fiatalok és kortalanok próbálják meg kitolni képességeik határait és végrehajtani a legnagyobb súllyal azt a gyakorlatot, amit (talán nem véletlenül) angolul úgy hívnak: DEADLIFT. És tényleg nem számít a kor ebben a sportágban. Ifi versenyző, Bajczer Csaba húz 85 kilós testsúllyal 280-at. Kiss Laci bácsi 70 évesen 240-et… Közben Mészi, a verseny atyja, a tőle megszokott energikus lendülettel tüsténkedik. Minden nevező kapott WRPF logós pólót, rajt a szöveggel, per aspera ad astra. Vagyis: tövises út vezet a csillagokig. Ennél jobban összefoglalni nem lehet a sport lényegét.

GP2.JPG

Közben a szomszédban, a Darázs gyerekek is beindulnak a Strongman szakkörben. Ádám kissé megijesztett minket, mert előző nap a kórházból posztolt, de szerencsére nincs nagyobb baj. Itt van és gardírozza az erősember OB selejtezőjét. Nehéz lenne nélküle elképzelni a mai napot. De a strongmanek nem kényes fajták és látványos küzdelmekre számíthat a közönség. A HSMA ERŐS EMBEREK VITAFLEX OB SELEJTEZŐ versennyel kezdenek, és négy számban mérik össze tudásukat a versenyzők. Norvég felhúzás, Rönk nyomás, Bödön pakolás és Vasgolyó emelés tartozik az elvégzendő feladatok közé. A Norvég felhúzás 260-ról indul és 20-asával nő a súly, a rönk 130 kiló, a bödön110-től kezdődik, a vasgolyó 140 kg. Szóval lehet küzdeni az elemekkel.

GP3.JPG

A végén Darázs Ádámot kérem, hogy értékelje a versenyt. Ő ezt mondta: „Hrozik Gabi magabiztosan győzött. 2010 bajnoka egyre jobb formát mutat mióta tavaly visszatért. A már majdnem 21éves martfűi Varga Ferenc lett a második, annak ellenére, hogy a bödönpakolásnál nagyot hibázott, nem jól osztotta be erejét és nem tudta befejezni a gyakorlatot. A szegedi  Borovszky Norbert, aki tavaly nyerte a Keleti Herkulest és a II.osztályú OB-t holtversenyben végzett a harmadik helyen, de mivel a bödönpakolást nyerte ezért a jobb helyezés neki kedvezett a tavalyi OB 10. helyezett martfűi Komáromi Petivel szemben. Czampel Lacit emelném még ki a mezőnyből, ő volt az egyetlen, akinek sikerült a komplett norvég felhúzást, a 260, 280, 300, 310, 320, 330kgot egymás után 86mp alatt teljesítette.”

HSMA ERŐS EMBEREK VITAFLEX OB SELEJTEZŐ 2019

  1. Hrozik Gábor 32,5p
  2. Ferenc Varga 26,5p
  3. Norbi Borovszky 22,5p
  4. Peti Komáromi 22,5p
  5. Czampel László 22p
  6. Gyula Szabó 15p
  7. Kovács Zoltán 13p
  8. Martin Dezső 13p
  9. Borovszky Bence 9p

Köszönjük az értékelést és gratulálunk a versenyzőknek. De most szaladjunk át a nagyszínpadhoz, mert már biztosan elkezdődött a PCA VITAFLEX GP.

Árnyékból a fénybe
Testépítő újoncok sorakoznak a színpadon és pörög a jól ismert koreográfia. Pózok és összevetések. Szurkolók hangjai. Fényképezőgépek villanásai. A bírók árgus szemekkel pontozzák a versenyzőket. Felvezető bíró Molnár Péter, aki láthatóan élvezi ezt a szerepkört. A következő pillanatban érkezik a VITAFLEX magazin első számának címlap lánya,Vongsanti Babettet. Ezúttal nem a színpadra, mint néhány héttel ezelőtt Columbusban, az Arnold Fesztiválon, ahol 4. lett 1700 nevező közül a Model kategóriában. Hanem a színpad mellé, a VITAFLEX sátorba, ahol mindenféle finomságot lehet kóstolni.

GP5.JPG

Lantos Johhny is ott van már és készülődik a TV riportokra. Szóval, zajlik az élet, színpadon és azon kívül is. Tudósítónak lenni azért is jó, mert szabad belépés nyílik a titkok kamrájába, vagyis a backstage-be. Az egyik legérdekesebb dolog ugyanis itt sétálgatni, hallgatózni, kukkolni… Mert itt lenn, még mindenki olyan átlagosnak, hétköznapinak tűnik (na jó vannak kivételek), de amikor fellép a színpadra, a reflektorfénybe kerülve megtáltosodik és kiteljesedik testi-lelki felkészültsége. Kedvenc helyem a lépcső mellett van. Megfigyelni a színpadra lépés előtti arcokat. Feszültség és gyötrelem rajtuk. A felkészülés és nélkülözés barázdái. És ezek a végletekig elcsigázott arcok egy pillanat alatt mosolyba mennek át a színpadra perdülés pillanatában.

GP6.JPG

Míg a POWER platformokon Mészi és Darázs intézkedik, itt Kokovai Andor irányítja a versenyt és a versenyzőket. Gyorsléptű fekete árny suhan el mellettem. Először azt hiszem, hogy Obi van Kenobi, de a kiugró járomcsont mögül felismerni vélem Kormos Zoli arcvonásait. Félelmetesen bekészült. Érdekes, hogy míg mások aléltan fekszenek, ő folyamatosan sürgölődik a színpadra lépés előtt.

GP7.JPG

Gyurmáék is készülődnek a csajokkal. Hihetetlen, hogy a női versenyzőknek mennyi mindent kell tökélyre vinni egy ilyen versenyen.  Sántha Tomiék szelfiznek egyet Barkózcy Tamással, aki Classic Body kategóriában indul. Tolószékes versenyző, Harnos Kristóf érkezik a színpadra. Az emberi akarat és dicsőség non plus ultrája, amire nincsenek jelzők. 

GP8.JPG

Bognár Gergő sátrában szorgos barnítózás zajlik és egy kézfogás után büszkén mutatja kisgyermekét, aki békésen szunnyad édesanyja ölében. Ilyen is van a VITAFLEX POWER WEEKEND-en! Mert mi egy nagy család vagyunk. Testépítőstől, fitnessestől, strongmanestől,erőemelőstől együtt. Közben színpadon már a FIGURE női kategória kápráztatja a nézőket. Be is kellene vágódnom a VIP-es első sorba, de nincs hely. Egy darabig távolabbról figyelem a kecses mozdulatokat a színpadon, aztán utolér a kétségbe esés, hogy odaát mi történhet. Ezért aztán lépek tovább, a POWER szekcióhoz.

A VITAFLEX HERKULESEI 
Az erő oltárán már a fekvenyomás zajlik szintén két színpadon. 21 női és 95 férfi sportoló nevezett erre a versenyre. Szlovákiából és Ausztriából is érkeztek fekvenyomók. Jelszavak harsannak, hörgés, vasak csendülnek. A bírók zászlókat lengetnek.  A szomszédban pedig az erős emberek küzdenek a VITAFLEX  HERKULES Kupáért. A hét strongman meglehetősen kiegyenlített küzdelme folyik a színpadon. Ők is ugyanazokban a számokban csapnak össze, mint az előző viadal versenyzői csak szelídebb súlyokkal. A közönség hangosan bíztatja a gladiátorokat. Darázs Ádám természetesen hozza szokásos formáját, feldobva ezzel a verseny hangulatát. Mert a hatalmas küzdelmek mellet, igazi show műsor ez.  A végére horrorisztikus izgalmak borzolják a kedélyeket, hiszen mindössze egyetlen ponttal előzi meg Losonci Imre Hóti Barnabást, megszerezve ezzel a VITAFLEX HERKULESE címet. Aztán eredményhirdetés, szokásos gratulációk, fényképezkedés.

GP9.JPG

A VITAFLEX STRONGMAN háború ezzel véget ért. A hivatalos eredménylista szerint ezek az eredmények születtek:

HSMA ERŐS EMBEREK VITAFLEX HERKULES KUPA 2019

  1. Losonci Imre 21,5p
  2. Hóti Barnabás 20,5p
  3. Szabolcs Boros 18p
  4. Tivadar Jancsovics 15,5p
  5. Antal Meleg 14,5p
  6. Szilveszter Zsilák 11p
  7. József Locskai 11p

Darázs Ádám értékelése szerint, két újonc, a békésszentandrási Losonczi Imre és a sümegi Kóti Barnabàs nagy csatáját hozta a verseny. Fej-fej mellett harcoltak az első helyért, de végül Imi nyert elsősorban a golyóemelési eredményének köszönhetően.

A VITAFLEX STRONGMAN háború ezzel véget ért. A fekvenyomópadokon azonban még hősies küzdelem folyik. Most éppen a nehezebb kategória versenyzői következnek. Itt már elszabadulnak a súlyok. 110 kilóban hatalmas a csata Oláh Ákos és a junior korú Moszkál Ádám között. Végül utóbbi 2,5 kg-mal erősebb, így övé az aranyérem. KisMészi nagyot küzd Raidellel, végül 230-al, az osztrák versenyző nyer. Legnagyobb súlyt 255 kilót Cristopher Rieser nyomta ezen a napon, méghozzá úgy, hogy előtte elrontotta a 245-öt. Kiemelkedő eredmény az ifjúsági korcsoportban Ladislav Galik teljesítménye, hiszen 18 évesen 230-at teljesít.

GP10.JPG

Az eredményhirdetés előtt történik meg a Juhász István Emlékdíj átadása. Ezt a díjat Mészáros László alapította és olyan személy kapja meg, aki abban az évben a legtöbbet tett a hazai erőemelésért. Mészi meglepetésszerűen a színpadra hív engem és bemutat, mint Pisti első edzőjét, majd felkér a díj átadására. Ilyenkor nem sok okosat tud mondani az ember, mégis megpróbálok valamit. Elsősorban megköszönni Mészáros Lászlónak, hogy Juhász István emlékét ápolják. Hiszen olyan sportember volt ő, aki méltán lehet példaképe minden sportolónak. Akaratereje, kitartása, küzdeni tudása legendás. Apró termetű focistából nőtte ki magát az edzőterem vasvilágában és a sok aranyérem megszerzésén túl, azon kevesek közé tartozik, aki testsúlyának háromszorosát nyomta ki hivatalos versenyen. Emellet barátságos, mindig vidám, segítőkész embert ismerhettek meg személyében a sporttársak. 2019-ben, eddig először, nem hazai sportember kapja meg ezt a díjat, hanem Christian Raidel. Ennek nyomós oka van. Az osztrák versenyző és csapata már csaknem tíz éve jár hazánkba, hogy részt vegyenek a fekvenyomó versenyeken. Az a szellemiség, ahogyan a magyar versenyeken szerepelnek, az a kitartás és barátság mindenképpen elismerést érdemel. Ezért döntött a díj alapítója amellett, hogy idén ő vehesse át ezt az elismerést.

GP11.JPG

Említésre méltó esemény, hogy az eredményhirdetésre megérkezik Kathi Béla. Ő bizonyára jól érzi magát a rendezvényen. Ugyanis, aki esetleg nem tudná, Kathi Béla mindhárom sportágban, erőemelésben, strongmanben, és testépítésben is versenyzett és halmozta a trófeákat. Ezért otthonosan mozog mindegyik színpadon. Mészi és Kathi Béla adja át az okleveleket, érmeket és a VITAFLEX ajándék csomagokat a győzteseknek. A felhúzás és fekvenyomás elismerése is most történik. A legerősebbek VITAFLEX ajándékcsomagot is kapnak az érmek és oklevelek mellé. Megtörténik az abszolút bajnokok kihirdetése is, ahol a testsúlyhoz mért legjobb teljesítményt díjazzák. Felhúzásban a nők között Soós Alexandra volt a legerősebb. 202,5 kg-ot teljesített, 74 kilós testsúllyal.

GP12.JPG

A férfiak versenyében pedig Kecskés Dávid 350-el emelkedett ki a mezőnyből.

GP18.JPG

GP13.JPG

Fekvenyomásban Nagy Rita rutinosan nyerte az abszolút versenyt a női mezőnyben.

A férfiaknál Christopher Rieser nyert. Említsük meg azonban Kasza Laci bácsit, aki 78 éves korát meghazudtoló fiatalos lendülettel nyomta a 130-at. Gratuláció a győzteseknek! Közben forgat a VITAFLEX TV, Lantos Johnny kéri meg Mészit értékelje a versenyt.

Finálé szoborral

A poweres-strongmanes kábulat után nincs idő pihenésre, értékelésre, barátkozásra, legfeljebb Ozyt a para sport ikonját üdvözölhetjük pár szó erejéig, majd rohanás vissza a testépítés színpadához. Még a Men’s Physique megy, de rövidesen következik a király kategória, az Overall Bodybuilding. És bár lenyűgöző az esztétikai varázs a színpadon, irány a backstage. Ott látom, hogy Vörös Zoli is megérkezett már és határozott utasításokkal látja el a versenyzőket. Berek Gábor, Dudás Ádám, és Kormos Zoltán már készülődik a színpad hátterében, valószínű, hogy közülük fog eldőlni ki kapja a szobrot a mai napon. Mindegyikőjük begyűjtött már egy kategória győzelmet, és már alig várjuk, hogy lássuk őket egymás mellett a színpadon. Kormos Zoli végletekig lepucolt, rutinos teste, Berek Gabi impresszív tömege, vagy Dudás Ádám tökéletes arányai érvényesülnek jobban. Egy biztos, mindegyikőjük száz százalékos formában van. A legjobbat hozták ki magukból, amit csak lehetett. A feszültség a tetőfokára hág, mikor megnyílik előttük a színpad és ők felmasíroznak a fénybe. Jó lenne most szakmailag értékelni a kötelezők alatt bemutatott pózokat. Összehasonlítani a fizikumok erősségeit, esetleges gyengeségeit. Erre azonban nem vállalkoznék, enyém csak az ámulat, a felkészültség csodálata. A bírók teszik ezt meg a pontozólapjaikon és ők úgy látják, hogy Dudás Ádám a nyertes ebben a kategóriában. Övé a szobor és a 3000 dollár. Díjátadás, póz a fotósoknak, ünneplés.


 Izomkolosszusok után a női kategóriák legnépszerűbbje következik, a Bikini Modell. Mindig lenyűgöz a női versenyzők elhivatottsága, áldozatvállalása. Főleg az a könnyedség, amivel a felkészülés és diéta nehézségeit leplezni tudják. Férfiaknál mindig látni a szenvedést a színpadon, nőknél szinte soha. Hihetetlen. Ők midig kecsesek és szépek, mosolyognak és vidámnak tűnnek. Most is ezt láthatjuk a színpadon. Gyönyör a köbön. Négy alapfordulatban. A bíróknak most sincs könnyű dolga. A BIKINI kategória legeslegjobbja Oczella Eszter, aki Tímár Fruzsina és Zsadányi Regina előtt szerezte meg az első helyet és a 700 dolláros pénzjutalmat.

És, ha már a pénznél tartunk, emeljük ki, hogy milyen sokat jelent a versenyzőknek a komolyabb díjazás, hiszen mindenki tudja, hogy egy-egy felkészülés milyen anyagi áldozatokkal jár. A VITAFLEX POWER AND FIGHT WEEKEND 10 milliós összdíjazása valódi elismerést jelent azoknak a sportolóknak, akik részt vettek a versenyen. A pénzdíjakon kívül 50, 30 és 20 ezer forintos táplálék kiegészítő csomagokat kaptak a legjobbak. A másik szempont, amivel népszerűsíteni lehet a testépítés-fitness vonalat az a kategóriák számának növelése. Többen mernek így színpadra lépni, korcsoport, adottságok, célok szerint.

Miközben ezen gondolkozom, egyszerre csak hirtelen csend lesz. Üresen tátong a színpad. A bírói székek is elhagyatva. Csak a ledfal világít előttünk. PCA VITAFLEX GP 2019 szeptember

De még előtte, holnap ketrecharc!

A kisfiúk fociznak. A kislányok röpiznek. A HARCOSOK küzdenek

Másnap. A VITAFLEX POWER WEEKEND második napja. Most aztán tényleg nincs helye áprilisi tréfálkozásnak, hiszen áll már a ketrec az Angyalföldi Sportcsarnokban és gyülekeznek a harcosok. Kókai Gábor elnök úr vágtázik el mellettem, tekintetén látom, hogy már a szokásos verseny előtti transzban van. Mindjárt kezdünk! És valóban. Pár perc múlva indul a grappling. Pont az ő lánya, Luca kezd a szőnyegen. És apuka ordít, üvölt. Irányítja a gyereket. Bizony, összetett feladat ez, apának lenni, szövetségi ügyeket intézni, edzősködni, bíráskodni. Nincs megállás. Mondhatnánk, hogy a grappling az MMA ketrecének az előszobája, mintegy bemelegítés a főműsorra, de a küzdelmek egyáltalán nem erre utalnak. Annak ellenére, hogy sokan az itt indulók közül a mai MMA küzdelmekben is részt vesznek.

Amikor átfordulunk a ketrec felé, beindul az MMA. Az első meccsen két női versenyző lép a rácsok mögé és olyan kemény összecsapást láthatunk, hogy majdnem begyullad az oktogon. Jó kis kezdés! Nem is egyszerű a bírói karnak igazságos döntést hozni. Én extra menetre számítok, de végül is győz Liptai Viktória, a Priskin Team versenyzője. A győztes és csapata nagyon boldog.

GP14.JPG

Aki nem ismeri az igazi küzdősportot és a sportolókat, azt hihetik, hogy vérgőzös ütlegelésről és agresszív akcióhősökről szól. Ez azonban egyáltalán nem így van. Minden versenyző a legmesszebbmenőkig sportszerű és láthatóan tiszteli az ellenfelet. Mondhatnám, így Húsvét hajnalán, hogy úgy vigyáznak egymásra, mint a hímes tojásra. Ez azonban kissé túlzás lenne, hiszen egy-egy küzdelem után a hímes tojásokról lenyúzódik itt-ott a máz és az ambulanciának is van dolga. De ez annak tudható be, hogy a harcosok élnek a szabályok adta lehetőségekkel és, ahogyan a kedvenc filmemben elhangzik: ez nem cumizó verseny. A vezető bíró tevékenysége kulcsfontosságú. Pillanatok tört része alatt kell felelősség teljes döntést hozni, különben súlyos sérülések következhetnek be. Ha pedig túl korán állítja meg a küzdelmet, akkor előnyösen dönt az egyik versenyző javára. Fojtások, karfeszítések, döntik el sok esetben a meccseket. Látványos küzdelem ez az MMA, minden mérkőzés, minden pillanata emlékezetes momentum.

GP15.JPG

Az is ilyen, mikor az egyik meccsen egy hatalmas jobbos után a ketrec sarkába szorult, kiszámolt harcos bevérzett szemmel keresi edzőjét és csak annyit hörög.” Bocs, mester. Ezt benéztem. Ez most K.O. „ Példaértékű sport teljesítmények játszódnak le a ketrecben. Sok versenyző képes arra a bravúrra, hogy szinte kilátástalannak tűnő helyzetben is feláll a padlóról és nekigyürkőzik újra, meg újra. Kitartanak a végsőkig, nem adják fel. Nekik, ha nem is szégyen a vereség, de feladni, küzdelem nélkül az már az. Ebben a sportágban az erő és állóképesség egyaránt fontos. Csak fegyelmezett, alaposan felkészült versenyző léphet a ketrecbe.

GP16.JPG

A nap főmeccsének, az Ékes Bálint – Stétz Dani összecsapás ígérkezik. Mindenki alaposan felpörgött az összecsapásra. Edzők, szurkolók, versenyzők egyaránt. Iszonyatos iramban indult a mérkőzés, főképp földharcot láthatott a nagyérdemű. Stétz Dani olyan volt, mint a hurrikán. Lehetetlen volt megállítani. Bálint tisztességgel küzdött, de másfél perc után végett kellett vetni a harcnak. A Sárközi Team versenyzője nyert meggyőző fölénnyel.

GP17.JPG

Közben megérkezik Kis Máté, veretlen profi boxolónk, a VITAFLEX TEAM oszlopos tagja és láthatóan élvezi a mérkőzéseket. Ő igazán értékeli az itt látható eseményeket, hiszen valamikor THAI-BOKSZ –szal kezdett. Ő adja át a serlegeket, érmeket és a VITAFLEX ajándékcsomagokat a győzteseknek. Ezzel ér véget a két napos erő orgia, ahol csak győztesek vannak. Hiszen akik nem jutottak csúcsra ezen a hétvégén, azok a mostani tapasztalatok birtokában újra, meg újra meg fogják próbálni. Győztes a közönség, a sport elkötelezett hívei, mert olyan esszenciát kaptak itt, ezen a hétvégén, amiről még sokáig fognak beszélni.

GP19.JPG

Konklúzió

Amikor vége és még mindenkiben lázasan buzognak a versenyek pillanatainak izgalmai, marad egy kis üresség, de ez csak egy pillanat, mert már be is indul a képzelet a következő verseny terveivel. Akár versenyzőként, akár rajongóként szeretné valaki átélni a sport csodáját.

Volt itt Angyalföldön egy Power & Fight hétvége. 2000 nézővel, 600 versenyzővel, 7 sportággal, 10 millió összdíjazással és rengeteg felemelő pillanattal.

Az álomnak nincs vége. Szeptember végén veletek ugyanitt!

ÍRTA: FARKAS TAMÁS

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.