2024. május 12.

piros 2021 03

SPORTANTROPOMETRIA – A SPORTOLÓI FIZIKUM FELTÉRKÉPEZÉSE

Az antropometria az emberi test mérésével foglalkozó tudományág.

Röviden az antropometriáról

Az antropometria az emberi test mérésével foglalkozó tudományág. A sportantropometria (a nemzetközi szakirodalomban: kinanthropometria) az emberi testméretek és az egyes sportágak „viszonyát” vizsgálja az sportoló örökletes alkatának, aktuális testösszetételének, csontméreteinek és testtömegének figyelembe vételével.

antro uj2

Milyen információkat szolgáltat egy sportantropometriai felmérés?

Az antropometriai mérések (attól függően, hogy mi a mérés célja, és ennek megfelelően milyen részletes felmérés történik) a következő információkat szolgáltatják:
 Alkattípus (szomatotípus) meghatározása, az endomorfia (a testzsír arány) a mezomorfia (a csont- és izomtömeg aránya) és az ektomorfia (a testmagasság és a testtömeg aránya) értékei alapján.
 Testfelépítés (növekedési típus) meghatározása, ahol öt különböző csontozati felépítést különböztetünk meg, melyek az izomépítés lehetőségeit és korlátait is befolyásolják: nagyon robusztus, robusztus, középarányos, nyúlánk és nagyon nyúlánk.
 Testösszetétel meghatározása, négy frakcióra bontva: csontozat, izomzat, testzsír és zsigerek tömegének aránya (%) és abszolút értéke (kg).
 Bőrredővastagság, nyolc standard mérési pont összértéke milliméterben megadva.
 Az esetleges súlyfelesleg mértékének meghatározása, fogyási javaslat (körülbelül hány kilogrammot kell fogynia?) az örökletes alkat függvényében.
 Biológiai életkor becslése a csontméretek alapján, és ebből kiindulva a koraérettség mértéke (hónapban megadva), illetve a későn érő gyermekeknél a növekedési „késés” mértéke (hány hónnappal később fogja utolérni társait a fizikális fejlődésben?).
 Várható testmagasság becslése a mért értékek és a biológiai fejlettség alapján – bár hozzá kell tenni, hogy a várható testmagasság lehető legpontosabb becsléséhez meghatározott időközönként legalább két-három mérésre van szükség.
Mindezen információk alapján már könnyen meg lehet határozni azokat a sportágakat (és serdülőkortól akár az adott sporton belüli posztokat, szerepköröket, versenyszámokat), ahol a fizikuma, testfelépítése alapján a sportolónak a lehető legnagyobb esélye van a sikeres versenyzésre. (Az antropometriai mérés azonban nem vizsgálja az adott sportághoz szükséges egyéni képességeket, mint például a maximálerőt, a keringési- és légzőrendszeri teljesítményt, a reakcióidőt, a koncentráló- vagy stressztűrő képességet, melyeket az élsportra való kiválasztáskor szintén vizsgálni szoktak.)

Hogyan zajlik egy antropometriai felmérés?

A résztvevők a mérés közben rugalmas anyagból készült fürdőruhát vagy alsóneműt viselnek, amelyet a megfelelő mérési pontok elérése érdekében szabadon lehet mozdítani, behajtani, feltűrni, amennyiben az szükséges. A maximális mérési pontosság elérése érdekében a mérési pontokat precízen kijelöljük a bőrfelületen egy e célra használatos dermográfiai tollal, melynek nyomai a vizsgálat után egy törlőkendővel könnyen eltávolíthatók. Kiskorúak felmérése az egyik szülő vagy felnőtt kísérő jelenlétében történik. A mérés időtartam körülbelül 20 perc. Az adatok elemzése ezt követően történik, és esettől függően több órát vesz igénybe. A sportolók e-mailben kapják kézhez a róluk készült részletes elemzést, melynek terjedelme (attól függően, hogy milyen elemzést választottak) 3-15 oldal terjedelmű szöveges anyag, amely az eredmények részletes magyarázatát is magában foglalja.

A mérési pontok

A mérési pontok precíz kijelölése adja a nagy pontosságú mérések alapját. Olyan pontokról van szó, amelyek a növekedéssel sem „csúsznak el” a helyükről, mivel helyzetük a testarányok változásával összhangban változik. A pontok legnagyobb részét a bőrfelülethez közeli, jól kitapintható csontvégek markáns csúcsai vagy szélei alkotják, kisebb részüket pedig a fenti végpontokat összekötő egyenesek felező- vagy metszőpontja hozza létre. A pontokat egy e célra használatos dermográfiai tollal jelöljük be a bőrfelszínen, hogy a mérés ideje alatt tájékozódásul szolgáljanak a mérőeszközök pontos illesztéséhez. A jelölési folyamat bizonyos időt vesz igénybe, viszont ezáltal biztosított a kontrollmérések eredményének megbízhatósága, és a testen végbemenő változások nyomon követhetősége.

Kik vehetnek rész a felméréseken?

A méréseket bármilyen nemű és korú alanyokon el lehet végezni, azonban a módszertanból adódóan kisgyermekek és nagy túlsúllyal rendelkező személyek felmérése nem javasolt, mivel a testméretekből és az alkati jellemzőkből adódóan a vizsgálat nem szolgáltat megbízható eredményt. A mérési eredmények feldolgozása és értékelés szerint megkülönböztetjük a gyermekek és serdülők, a fiatal felnőttek és a felnőttek, valamint a modellek elemzését, illetve bizonyos sportágakban sportágspecifikus elemzések is kérhetők.

A gyermekek antropometriai felmérését a leggyakrabban a megfelelő sportágválasztás és a várható felnőttkori testmagasság meghatározása érdekében kérik a szülők. A legkorábbi optimális időpontnak a lányok esetében a 8-9 éves, fiúk esetében a 9-10 éves kort tartjuk. Ez az életkor általában egybe esik az első “komolyabb” sportágválasztással, amikor a lehető legtöbbféle mozgásforma megismerése és alapszintű elsajátítása után a gyermekek és a szülők elkezdenek tudatosabban válogatni a testmozgási lehetőségek közül.

A serdülőkori mérések legkorábbi időpontja lányoknál a 10-11 éves, fiúknál a 12-13 éves kor. Ekkor lehet szűkíteni az ajánlott sportágak körét, és akár a szerepkör (poszt) vagy versenyszám választásra is javaslatot tenni. Lányoknál 13-14 éves korban, fiúknál 15-16 éves korban már a várható felnőttkori testmagasság relatív pontosan becsülhető.
A fiatal felnőttkori mérések (lányoknál: 16-19 éves kor között, fiúknál 17-21 éves kor között) a sikeres versenyzéshez szükséges alkat-optimalizálás céljait szolgálják, ahol megvizsgáljuk, hogy az adott sportág fizikai követelményeinek megfelelő-e az izomtömeg, a csonttömeg és a zsírtömeg, illetve szükség esetén változtatási javaslatokat teszünk.

A felnőttkori mérések célja élsportolók esetében általában a relatív csonttömegtől függő izomtömeg-fejlesztés optimális felső határának kijelölése, hobbisportolóknál pedig a testsúlycsökkentéshez szükséges információk meghatározására van szükség.

A modell antropometria során a kifutó modellekre jellemző alkati tulajdonságok meglétét vizsgáljuk (végtaghosszok, ízületi szélességek, nyúlánkság), valamint a várható testmagasság lehető legpontosabb becslésére törekszünk.

Hol lehet jelentkezni a mérésre?

A mérésekre a +3630/557-6675-ös telefonszámon (munkanapokon 10 és 17 óra között), vagy az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen kérhet időpontot. Irodánk Budapesten, a 12. kerületben, a Déli pályaudvar és a MOM Park közelében található. Címünk: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy u. 11. fszt. 10. 
catapult3

Image
Muscle & Fitness magazin, minden ami testépítés, fitnesz, erőemelés vagy crossfit.