Edzőtermi higiénia: alapvető tudnivalók

Légy körültekintő, nehogy épp az egészséges életmód jegyében szedj össze valami betegséget!

 

Amerika egyik vezető fitneszeszközöket tesztelő oldala, a Fitrated egyik nagyszabású kísérletének eredményeképp kimutatta, hogy a legtöbb közösségi térben (így a nyilvános termekben) használt felszerelés és sporteszköz hemzseg a baktériumoktól és más kórokozóktól. A kísérletben a leggyakrabban használt eszközöket (futópadokat, szobabicikliket, szabad súlyokat) vizsgáláták, amelyek egy négyzetinchnyi felületén átlagosan 1 millió kórokozó tanyázott.

A Fitrated jelenése szerint mindhárom felszerelésfajta gram-pozitív coccusoknak, (egy gyakori bőrbetegség okozót), valamint gram-negatív és gram-pozitív pálcikáknak (amelyek egyike-másika makacsul ellenáll az antibiotikumoknak) adott kényelmes otthont. A szobabiciklik és súlyzók tenyészetében olyan bacilusokat is találtak, amelyek számos szem- fül, és légzőrendszeri fertőzésért felelősek.

Mit érdemes tenned?

  • Használat előtt (és után) alaposan fertőtlenítsd le a felszerelést, de legalábbis a kezedet! (A higiéniai kendők és gélek széles arzenáljából bármelyik illatszerboltban válogathatsz.)
  • Sose felejtsd a padra teríteni a törölközőt!
  • Edzés közben ne nagyon érj az arcodhoz!
  • Edzés után, amilyen gyorsan csak teheted, zuhanyozz le, és ölts tiszta, száraz ruhát, hogy ne a testeden vidd haza a hívatlan vendégeket, és ne biztosíts számukra kedvező, nedves környezetet!

További fontos információkat az edzőtermi etikettről itt találhatsz!

Kövess minket Facebookon is!

www.facebook.com/muscleandfitnesshungary