Skóciai torna vb: Hidvégi döntős lólengésben, Berki tartalék, 22. a férfi csapat - nyilatkozatok

Hidvégi Vid hetedikként jutott be a lólengés szombati szerenkénti döntőjébe a glasgow-i olimpiai kvalifikációs torna-világbajnokságon, amelynek selejtezőjében a magyar férfi válogatott a 22. helyen végzett. A lovon az olimpiai címvédő Berki Krisztián 11. lett, és harmadikszámú tartalék a fináléra. Az ötkarikás indulási jogot biztosító áprilisi tesztversenyen két-két magyar férfi és női tornász indulhat.

A viadal honlapja szerint a Berki Krisztián, Hidvégi Vid, Babos Ádám, Dudás Norbert, Vágner Levente és Vecsernyés Dávid összeállítású magyar együttes a 22. helyen végzett a kvalifikációban, így nem jutott tovább a riói pótkvalifikációs tesztviadalra. Ehhez a 9-16. helyen kellett volna végeznie, a legjobb nyolc (Japán, Kína, Nagy-Britannia, Oroszország, Egyesült Államok, Svájc, Brazília, Koreai Köztársaság) pedig már most indulási jogot szerzett a riói játékokra.

A válogatott így két tornászt indíthat a tesztversenyen, ahol egyéni összetettben névre szóló kvótát lehet szerezni, de nemzetenként csak egy versenyzőnek. A tavalyi vb-n a huszadik volt a válogatott.

A háromszoros világ- és hatszoros Európa-bajnok Berki a lólengés selejtezőjében a 11. lett, így harmadikszámú tartalék. Az olimpiai indulási jog megszerzéséhez a dobogón kell végezni a vb-n. Mivel Berki szerspecialista és nem összetett tornász, ezért nagy valószínűséggel nem szerez kvótát a jövő évi riói játékokra.

Korábban, a női selejtezőben Makra Noémi a 14. eredménnyel bejutott az egyéni összetett döntőbe, a Böczögő Dorina, Divéky Luca, Dévai Boglárka, Honti Kitti, Horváth Enikő, Makra Noémi összeállítású magyar női válogatott pedig a 18. helyen végzett, így a férfiakhoz hasonlóan két tornász indulhat a tesztversenyen.

Hidvégi Vid úgy nyilatkozott: nem nyomasztja teherként az olimpiai kvótaszerzés lehetősége, és a fináléban is csak az a célja, hogy minél jobb, hibátlan gyakorlatot mutasson be.

"Nagyon örülök, hogy döntős lettem, amikor leugrottam a lóról, nem is gondoltam, hogy meglehet a finálé. Azt láttam, hogy akkor negyediknek írtak ki, ez némi bíztatást adott, de akkor még nagyon sokan voltak hátra. Most mindent egy lapra tehetek fel, hiszen csak akkor van jó eredmény, ha nagyon jó gyakorlatot mutatok be" - mondta a KSI SE versenyzője.

Altorjai Sándor csapatvezető szerint Berki Krisztián esete ismét rávilágított, hogy nem jó a sportág olimpiai kvalifikációs rendszere.

"A szerspecialisták számára négy év munkája ebben az egy percben dől el, és nincs további lehetőség. Nagyon szomorúak vagyunk Krisztián miatt, aki mindent megtett, bár a sérülése miatt nem tudott annyit edzeni, de otthon is, itt is bíztatóak voltak a gyakorlatok a tréningeken. Neki is, de nekünk is nehéz lesz feldolgozni, hogy négy sikeres év után nem lesz ott az olimpián. Mindenesetre tegnap este hosszabban beszélgettünk, és Krisztián azt mondta, nem ez a vb volt az utolsó versenye, a tűz továbbra is ég benne" - közölte Altorjai Sándor, hozzátéve, az elmúlt évek világversenyeinek döntősei, érmesei közül öten is hiányoznak majd a lólengés-döntőből.

A csapatvezető ugyanakkor örömét fejezte ki Hidvégi döntőbe jutása miatt:

"A különbség csak nüansznyi, ha jó teljesítményt nyújt, és az apró bizonytalanságot kijavítja, bármi megtörténhet, hiszen a lólengés a férfiaknál egy labilis szer."A Skóciában zajló világbajnokságon a magyarok legközelebb csütörtökön lesznek érdekeltek, az egyéni összetett fináléban szereplő Makra Noémi révén.

Forrás: MTI

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary