Exkluzív interjú: Mr. Olympia botrány - Mi is az igazság?

Miért nem indul Kai Greene az idei Mr. Olympián? Az esettel kapcsolatban testvérújságunk, a FLEX magazin a verseny promóterével, Robin Changgal készített exkluzív interjút.

És akkor még egyszer, hivatalosan is: Kai Greene nem indul a 2015-ös Mr. Olympia versenyen. Pedig a tekintetek már jó ideje rászegeződtek, hiszen biztosak voltunk benne, hogy az elmúlt három év második helyezettje idén újra megpróbálja megkaparintani a Sandow-t. Tegnapi online videóüzenetében Greene azt mondta, nem versenyezhet, és könnyek közt azt a zavarba ejtően homályos magyarázatot adta, hogy „Sokkal több dolog játszódik a színfalak mögött, mint amennyit elmondhatok.” Greene több mint 9 perces videójában többször elismételte a mondatot, de a konkrét ok nem hangzott el. A FLEX azonban nem hagyta annyiban az ügyet. Fölkereste az Olympia promóterét, Robin Changot, hátha sikerül fényt deríteni az igazságra. Lássuk!

FLEX: Térjünk rögtön a tárgyra: Kai Greene-t valóban eltiltották a 2015-ös Mr. Olympián való versenyzéstől?

Robin Chang: Egyáltalán nem! Kainak április óta megvan a szerződése az Olympiával, amit azóta nem írt alá, és az okot nem kötötte az orrunkra. Pedig maga a szerződés pontosan ugyanaz, amit az elmúlt hat évben is aláírt. Csak az évszámok változtak. Ha el volna tiltva, miért küldenénk el neki a szerződést? Még azt is mondta, hogy az expóra sem engedjük be. Röhejes.

FLEX: Kai videójából az derül ki, hogy nem ő döntött így, hanem helyette döntöttek, méghozzá nem is olyan régen, mindössze néhány nappal a verseny előtt. Korábban egyáltalán nem utalt ilyesmire. Mondtak neki olyasmit, amitől úgy érezhette, hogy eltiltották a versenytől?

RC: A döntés mindig is Kai kezében volt. Ha TÉNYLEG akart volna versenyezni, csak alá kellett volna írnia a szerződést, és visszaküldenie hozzánk, ahogy az elmúlt 6 évben is tette… Mikor legutóbb beszéltem Kai menedzserével, az expós standdal kapcsolatban érdeklődtek. Semmi jele nem volt annak, hogy ne indulna a versenyen.  Azóta nem beszéltem vele.

FLEX: Ha valaki bejut a versenyre, a szerződést megadott határidőn belül kell aláírva visszaküldenie a promóternek, jelen esetben Önnek. Ez minden profi versenyen így megy. Olvasóink kedvéért összefoglalná röviden, hogyan is zajlik a folyamat?

RC: Az IFBB Professional League szabályainak értelmében egy versenyzőnek a check-in előtt általában egy hét áll rendelkezésére, hogy a szerződést aláírja. Az Olympia mint a legnagyobb esemény annyiban különbözik ettől, hogy egy egész éven át készülünk rá, ezért arra kérjük a versenyzőket, minél előbb küldjék vissza a szerződéseket, hogy utána megjelenhessenek a különböző promóciós és marketinganyagokban. Aláírt szerződés hiányában nem áll módunkban egy versenyzőt plakátokon vagy reklámokban szerepeltetni, hiszen ez félrevezetheti a rajongókat és a nézőket, akik kifizették a jegyüket. És még egyszer tisztázzuk: a szerződés kizárólag a Mr. Olympiára és a Mr. Olympián való versenyzésre vonatkozik. Nem kötődik az egész IFBB Professional League-hez, és annak elnökéhez, Jim Manionhoz sem.

FLEX: Mi történt a határidő lejártával?

RC: A határidő már májusban lejárt. Akkor Kai hosszabbítást kért, ami egyébként különböző okok miatt szokás a versenyzők körében. Kai határidejét július elejéig kitoltam, és mindent megtettem, hogy utolérjem, ahogy minden versenyzőt szoktam emlékeztetni a közelgő határidőkre. Beszéltem a menedzserével, a barátnőjével, az akkori táplálék kiegészítő szponzorával, hogy megbizonyosodjak róla: tisztában van a dátummal. Többször beszéltem Kai-al, és felhívtam a figyelmét, hogy az aláírt szerződés nélkül nem rakhatom a képét semmilyen plakátra és más marketinganyagra. Sms-t is írt, amelyben azt írta: „A szerződés aláírva, faxolva várja az irodájában.” De a szerződés mindezidáig nem érkezett meg hozzám.

FLEX: Egy nappal a check-in előtt még mindig semmi?

RC: Eddig semmi. Természetesen nagyon szeretnénk, ha Kai indulna az Olympián, mert fantasztikus testépítő és fenomenális versenyző, és – lássuk be – már csak üzleti megfontolásból is ostobaság volna kihagynunk a versenyből! Hatalmas rajongótábora van, hiszen a sport iránti szenvedélye mindenen átsüt. Kainak most mégis megvan az oka, amit csak ő ismer, amiért úgy határozott, nem írja alá a szerződést, és nem vesz részt a versenyen. A döntés egyedül az övé volt, mint minden testépítő esetében. Bármennyire is fog hiányozni Kai, az Olympia holnap elindul a többi versennyel és a 183 versenyzővel együtt, akiknek sikerült bejutniuk a Hétvégére.