Megalkuvás nélkül

Az ötszörös nehézsúlyú bajnok Evander Holyfield a boksz egyik halhatatlan legendája, aki 52 évesen még mindig harcra kész. Összefutottunk vele, hogy kifaggassuk, milyen volt számára a közös munka egykori edzőjével, Lee Haney-val, valamint mesélt nekünk az új bokszolós dokumentumfilmben, a Champs-ben betöltött szerepéről is.

Az 1990-es években az akkori Mr. Olympia, maga Lee Haney volt az edződ. Mit tanultál tőle?
EH: Mielőtt Lee kezei közé kerültem volna, úgy edzettem, hogy közben fogalmam sem volt azokról a folyamatokról, amik edzés közben a szervezetünket érik. Ő az edzésnek egy teljesen ismeretlen világát tárta fel előttem azzal, hogy elmondta melyik izom hogyan dolgozott, és miért felel. Igazi művészetté változtatta az erősítést!

Ha egy kezdő hozzád fordul edzéstippekért, mit tanácsolsz neki?
Azt, hogy ne legyen lusta, mert a dolgok nem oldódnak meg, ha folyton halogatjuk őket, valamint, hogy nem az számít, mennyit tudsz elméletben, hanem hogy a tudást hogy tudod a gyakorlatban alkalmazni!  Ha bokszolni szeretne, kezdje egész fiatalon, mert a felnőttek általában zavarba jönnek és abbahagyják az egészet. A gyerekek viszont nem adják fel!

Aktív versenyzőként mi volt a legnagyobb erősséged?
A fáradékonyság határozza meg, hogy mit tud igazán egy bunyós! És ha már mindketten nagyon kimerültek voltunk, akkor mindig az erősebb akaraterővel rendelkező fél nyert. Most, ami a technikát illeti, átlagos testalkatúnak számítok. A legtöbb srácnak, aki ellen szorítóba léptem, jóval hosszabb karja volt, és talán erősebbek is voltak nálam. De amikor az akaraterő számított, éreztem, hogy ha kicsivel többet tudok beletenni, mint az ellenfelem, és nagyobb a kitartásom, akkor diadalt aratok.

Mesélj mostani edzési szokásaidról!
Reggel hatkor szoktam kelni, utána egyből bemelegítek elliptikus trénerrel, majd nagyjából ugyanazt az alap edzéstervet követem, mint bokszoló koromban. Nem akarok elhízni! Igazán hosszú életet tervezek magamnak, és nem akarom, hogy öreg koromban egy tollért ne tudjak majd lehajolni!

A Champs című film egy gyors képet fest a boksz világáról! Szerinted a nézőknek mit kell belőle leszűrniük?
Elsősorban azt, hogy mindenki jobb akar lenni, de rajta múlik, hogy ez végül sikerül-e! Ha hajlandó vagy áldozatokat hozni azért, hogy az lehess, aki valójában lenni akarsz, és nem adod fel, akkor az álmod valóra válhat!