SÁRKÁNYFŰ

Hír: Gigabírságot kapott a magyar sikercég (BioTech USA) a GVH-tól. Négy évig kamuztak a gyúróporok címkéin.

Kezdetben valának dohos pinceklubokban, rozsdás vasakat emelgető úttörők, akikről még nem lehetett tudni, hogy nem is súlyemelők, hanem valami testépítés, vagy fitnesz megszállottjai. Ők beszéltek először proteinekről, azok szükségességéről, turmixokról, vitaminokról, aminosavakról. Ők használták először a mágikus, táplálék kiegészítő kifejezést. És ezzel vittek színt, értelmet, az addigi homály tudattalan táplálkozásba.

Meg is jelent csakhamar az ÁFÉSZ üzletek polcain az első protein por, ami nagy vívmány volt az akkori kilós kenyér-pörc determinált világban. Az sem számított, hogy a hőskor első magyar táplálékkiegészítője, W. C. papír gurigaszerű dobozban, félre eső helyen szerénykedett a polcokon. Sőt, az sem riasztott el senkit, hogy ízre, állagra, tejjel összekeverve olyan volt, mint a másnapos színes ásítás. Mert a hőskor vitézei eltökéltek és állhatatosak voltak, nem riadtak vissza az akadályoktól. Ha kellett, orr befog, szem lecsuk és úgy gurították le a fejlődéshez szükséges tápanyagokat. Úgy, ahogyan, az a kopasz szakállas mondta egykoron: be a szervezetbe! Hiába nem volt gusztusos, nem volt látványos, nem volt a dobozán Mr. Irdatlan, vagy Ms. Beauty, mégis győzött az akarat és az elszántság. Mert oly korban éltünk itt a Földön, hogy hinnünk kellett, igenis jobbak leszünk tőle, hogy ez valami más, mint az eddigi. Hogy ezzel megváltjuk a világot, ami jobb lesz majd, mint eddig. Igen, ez volt a hőskor. A testépítés, a fitnesz, az erőemelés, az edzőtermi kultúra hőskora, ami akkor még szubkultúraként terjedt országunkban.

Aztán egyszer csak győztünk, leomlottak a falak, kinyíltak az óvóhelyek pincekapui és belenézhettünk a fénybe. És minden, minden megváltozott. A földalatti mozgalomból divat lett, a levegőtlen edzőtermek pláza fellegvárakká emelkedtek, a rozsdás vasak csillogó, űrhajó-szerű gépekké váltak. A táplálék kiegészítés piaca hirtelen szárnyalni kezdett. Formásabbnál formásabb kiszerelések, ígéretesebbnél, ígéretesebb TERMÉKEK kényeztetik a vásárlókat igény és szándék szerint. A nagy szárnyalásban már nem is csak és kizárólag az edzőtermi közönség vágyainak beteljesítése a cél, hanem a táplálékkiegészítők beillesztése a hétköznapi halandók napi kelléktárába. A kilencvenes években kiváló felvilágosító munkát végzett a fitnesz ipar az egészségmegőrzésre való figyelemfelkeltés terén. Edzőtermek, sportolók, edzők, táplálékkiegészítő cégek kart karba öltve terjesztették az igét. Szép dolog volt ez a misszió, hiszen olyan mérgezett világban kellett és kell ma is boldogulni, amiben nem egyszerű a testi-lelki talpon maradás. Nem is csoda, hogy a kallódó emberiség értelmesebb része megpróbál belekapaszkodni az utolsó szalmaszálba, a mozgásba, sportba, egészséges táplálkozásba. Választja inkább az edzés küzdelmeit, mint a butító, lepusztító kényelmet. Vásárolja a mérgező szemét kaják helyett, a minőségi táplálékot, amelyek jelentős részeit képezik a táplálék kiegészítők. És bíznak abban, hogy, amit ezek a termékek nyújtanak az több, az jobb, az egészséges. Feltétlen bizalommal vannak a gyártók, forgalmazók felé, hiszen ezen cégek tudományos kutatómunkákkal alátámasztva kínálják portékáikat. Nem, ők nem lehetnek sárkányfű árusok, akik az élsport és a versenyzők zsoldos katonáinak hátán kapaszkodnak fel és nem képviselik felelősséggel a szent ügyet, a sportot és az egészséget.

És most itt a hír. Ország-világ előtt. Köpködi minden média. BioTech USA „Négy évig kamuztak a gyúróporok címkéin.” Mit is kezdjünk vele? Lehetne magyarázkodni, vádaskodni is. Minek? Mi olyan sportágban élünk, ahol a tények bizony tények. Mint, ahogy 100 kiló száz kiló, 300 kiló meg háromszáz kiló. És ami a termék címkéjén olvasható, az köszönő viszonyban sincs a valós tartalommal. Cukormentes. Mégis van benne cukor! Bocs. Laktózmentes. Nem igaz! Feltüntetett fehérje. Nem annyi! Alacsony szénhidrát. Dehogyis! Minimális zsírtartalom. Ugyan már! Óriásplakáton. Hirdetésben. Akárhol.

Erre nincs magyarázat. Ez bizony hazugság. Csalás. És ez nagyon nagy baj. Mert oda a bizalom, oda a hit, oda a nívó. És sajnos ez összemosódik szeretett sportunkkal. Szégyent hoz az egész mozgalomra. Az utálkozók megint legyinthetnek, ugathatnak. Azok, akik eddig sem tartották sportnak az edzőtermi munkát. Azok, akik lenézték és köpködték a bodysokat, powereseket, edzőtermi atlétákat.

Igen, ez komolyan gáz. Mert akármerre megy a világ és bármennyire is csak a profit számít, mi soha nem süllyedhetünk arra a szintre, ahol hazudni kell. Ahol csalással érhet csak célt az ember. Mert mi, elsősorban magunknak bizonyítottunk mindig. Akármire volt is ez elég. Világbajnoki címre, vagy éppen egy középhaladó program teljesítésére, vagy akár pár kiló lefaragására.

Pont ezért választottuk ezt az életmódot. Hogy ne legyen becsapás, álnokság. Vagy, ha van, mi felülemelkedjünk ezen. Ezért tartottunk ki az ezerszer elátkozott, megbélyegzett testépítés, erőemelés, edzőtermi lét mellett.  Pont ezért voltunk és vagyunk hiteles zászlóvivői az egészségnek, az egészséges táplálkozásnak. Amibe beletartoznak a táplálék kiegészítők is.

Nem szabad hagyni, hogy elvesszen mindaz, amiért kezdetektől fogva küzdöttünk. A mi sportunk mindig a folyamatos tanulásra és fejlődésre épült. Ezért választottuk. Nálunk nincsenek véletlenek, meg kapufa, meg félrevezető magyarázkodás. És soha nem veszíthetjük el a hitelünket. Főleg magunk miatt.

Ezért, nagyobb felelősséget, alázatot és tiszteletet mindenkitől, akinek köze van az edzőtermek világához. Legyen az edzőterem tulajdonos, edző, táplálékkiegészítő gyártó.

Mert ebben a sportban csak így lehet.

Forrás: Gazdasági Versenyhivatal