Küldetés teljesítve

Mr. Olympia 2019
Ismét új Olympiát avattak a 2019-es esztendőben és magyar versenyzők is képviselték szép hazánkat.

Las Vegas mese. Ami ott történt valóság. Aki nyert, az adta a címét ennek a beszámolónak.

Las_vegas.jpg

Előhang
Szeptember 12-15. Las Vegas. Mr. Olympia. 2019. A testépítés legnagyobb versenye, immáron 54 éve. A tavalyi viadal felpezsdítette az állóvizet, és kinyílott egy kapu, melynek során az esztétika visszatért a testépítésbe, hiszen a szobortestű Shawn Roden legyőzte az izomszörnynek titulált versenyzőket. Most az volt a kardinális kérdés, hogy vajon egyszeri tünemény ez, vagy már tendencia a jövőre nézve. Vörös Zoli a tavalyi verseny után azt mondta: VÉGRE! És valóban, mintha új szelek fújdogáltak volna a sportágban és még a kidülledt belű mass monsterek is elkezdtek fogadkozni, hogy a szokásosnál élesebb, arányosabb kondícióval lépnek színpadra. Talán csak a tavalyi People Champion Roelly Winklaar nem foglalkozott semmivel és korábban fokozhatatlannak tartott, bámulatos tömegét tovább gyarapította. Nagy kérdés volt még az is, hogy a hétszeres Mr. Olympia győztes Phil Heath, visszaszerzi-e vajon trónját, beállítva ezzel Lee Haney és Ronnie Coleman rekordját. És persze az is, hogy az újdonsült Mr. Olympia pünkösdi király, vagy egy újabb nagy sorozat leendő birtokosa. Ehhez hasonló kérdések fordultak meg a fejünkben, közvetlenül a tavalyi Olympia után. Aztán elkezdődtek a versenyek és sora kvalifikálták magukat a legesélyesebbek. Furcsamód azonban, minél többen szerezték meg a jogot az indulásra, annál kevesebben lettek a résztvevők… Különös évad volt a 2019-es a testépítés világában.

Aki bújt, aki nem
Big Ramy, a tavalyi, tavalyelőtti fogadkozásokban elfáradhatott, mert 2019-ben nem vett részt a versenyeken. Phil Heath is azt szellőztette, hogy nem indul. A legkülönösebb eset, hogy Shawn Rodent nemi erőszak vádja miatt eltiltották a versenyzéstől. Aztán Nathan De Asha is vád alá került tiltott szerek forgalmazása miatt, ezért ő sem állhatott színpadra Las Vegasban. Sokáig úgy volt, hogy a Hani Rambod sztárguruval készült iráni versenyző sem indulhat, tekintve, hogy nem kapott vízumot. De azért mégiscsak odaért a végén, ha nem is az előzőekben beharangozott 212 kategóriába. De, ami a számunkra a legfontosabb, hogy 2019-ben is szerepelt magyar versenyző az Olympia színpadán, hiszen Kökény Béla kvalifikálta magát Las Vegasba. És itt kell megemlíteni, hogy nem ő az egyetlen magyar, mert Mészáros László, aki tavaly világcsúccsal tette le névjegyét a Mr. Olympia Pro Powerlifting versenyén, ebben az évben is harcba szállt az aranyéremért!
Ilyen előzmények után mindenki azon izgult, hogy lesz-e min izgulni, vagy unalomba fullad a 2019-es Mr. O. Ilyen fejek hullása után, ki lesz az, aki nevetve beslisszol és nagyobb küzdelem nélkül rányúl a Sandow szoborra. Esztétikus győztes lesz, vagy tömeg orientált? Aki azonban figyelemmel kíséri a Mr. Olympiák történetét, az biztosan nem unatkozott ezen a versenyen sem. Hiszen ott volt Dexter Jackson, aki félelmetes. Igen félelmetes, hiszen majd 50 éves és olyan penge, hogy egyértelmű esélyese a trónnak. Gondoljunk csak bele, hogy ő már ott volt 1999-ben is, és, azóta egyetlen Olympiát hagyott ki. Mindig benn volt az első tízben. Hatszor a dobogón és egyszer, 2008-ban az első helyen! És olyan legendákat utasított maga mögé, mint Dennis James, Kevin Levrone, Günter Schlierkamp, Jay Cutler, Phil Heath, Dennis Wolf. Kai Greene. Hát miből van ez az ember? Aztán ott lesz Rolly Winklaar, akivel már tényleg ijesztegetni lehet… Iszonyatos felkészülési képek jelentek meg róla a szociális médiában. Az év elején eltörte a lábát a színpadon Prágában, több sérülés is kínozta, és ő mégis megállíthatatlannak tűnik. Brandon Curry, akit személyesen is megcsodálhattunk Siófokon. Mikor kérdeztem a céljairól, csak annyit mondott NUMBER ONE. Cedric McMillen, aki szintén hazajár hozzánk és majdnem lecsúszott a Mr. O-ról. De aztán az IFBB külön meghívóval biztosította neki az indulás jogát. Aztán az iráni Hadi, aki meglepetésre nem a 212-be sorolt be, hanem az OPEN kategóriába. A nagyok közé. És ki jöhet még? Szóval egyáltalán nem ígérkezett unalmasnak a 2019-es Mr. Olympia. Sőt!

HUNGARIAN OLYMPIA
De most beszéljünk a magyar versenyzőkről! Tavaly hárman jutottak ki a Mr. Olympiára. Mercz Melinda, Salamon Dia és Mészáros László. Előttük Németh Istvánnak sikerült 202-ben színpadra kerülni 2010-ben. Rajtuk kívül Szikszay Gabriella, Oláh Noémi, Toldi Zsuzsi, Balogh Robin küzdötte el magát a csúcsot jelentő színpadig. Igen. A Mr. Olympián ott lenni óriási dolog és szenzációs élmény. Ezért is elismerésre méltó Kökény Béla teljesítménye, aki gőzerővel készült a nagy megmérettetésre.

Kokeny_Bela.jpg

Abba a mezőnybe, ahol idén már nem indult a hétszeres bajnok Flex Lewis, aki méltán mondható a 212 királyának, hiszen torony magasan kiemelkedett a többiek közül. Idén mindenképpen új győztes avatására készülhetett a nagyérdemű közönség. Volt is tolakodás rendesen.

Mészáros Laci már megnyert mindent fekvenyomásban, amit lehetett. Kelettől nyugatig, északtól délig beutazta a Földet és kereste a kihívókat. A legnagyobb szövetségek mindegyikénél az ő nevével jegyzik a világrekordokat. És mivel néhány éve a Mr. Olympia Expón is van fekvenyomás, hát tavaly ezt is behúzta. Ebben az évben nem szándékozott kimenni, de mivel az IPL szövetség külön kéréssel és meghívóval fordult hozzá, nem tudta kihagyni. És, ha már indult, a cél nem lehetett más, mint a rekordjavítás.

Habár, mindenki a body buildinggel azonosítja, a Mr. Olympia ma már sokkal több, mint egy testépítő verseny. Négy napos mega expo, színes forgatag várja a Las Vegasba zarándoklókat. Óriási standok és színpadok között sétálgathatnak a bámészkodók. Régi és új sztárokkal találkozhatnak és alaposan megpakolhatják a táskáikat a tápkieg cégek ajándékaival. Idén Ronni Coleman önéletrajzi könyve jelentette a szenzációt, amelynek címe: Yeah Buddy! My Incredible Story. Mark Whalberg is szerepelt a programban. És megannyi celebje a testépítő világnak. Ezek között a standok között

Ermekkel_Meszaros.jpg

szerepelt Mészáros László is. Laci felkészülése nem volt zavartalan, két héttel a verseny előtt ugyanis megsérült a combhajlítója. Ő azonban nem az a típus, aki kifogásokat keresne és magyarázkodik. Annyit mondott, hogy: „Egy versenyen senkit nem érdekel milyen akadályok, sérülések és csalódások hátráltatnak. Csak az a fontos, hogy a végén ki áll a dobogó tetején és kik azok, akik őszintén tudnak örülni a sikernek.” Aztán szépen, úgy, ahogy kell, 282.5 kg-os rekorddal megnyerte a kategóriáját és az abszolút címet! Kathi Bélának köszönhetően, aki természetesen ott volt a helyszínen, élőben izgulhattuk végig a küzdelmeket. Ugyanis ő volt a kameramann és végre újra megfürödhettünk csodálatos hangorgánumában…,Érdekességként elmondható, hogy még a verseny előtt, Mészi összefutott Brandon Curryvel és dobtak egy fotót a szociális médiának. Mivel tavaly ugyanez történt Shawn Rodennel, aki nem kis meglepetésre nyert, érdeklődve vártuk, vajon Brandont is győzelemre viszi-e az áldás…

212
Kökény Béla ott volt a Mr. Olympia színpadán és ez mindennél többet jelent. Tisztességgel bediétázott, felkészült. A legjobbat hozta ki magából, amit csak lehetett. Ez, egyelőre még nem volt elég a Flex Lewis távolléte miatt felduzzadt élmezőnybe. De megint csak Kathi Bélát idézve: „Ő megcsinálta, mi nem. Az eredmény elismerést érdemel. Komolyat! Ha nem esik jól neked a sikere, akkor is! Ne dobálj sarat, legyél jó ember, ismerd el a jót. Megdolgozott érte! Jobb ember leszel tőle és büszke lehetsz magadra. Mutass utat másoknak is hozzá állásoddal!”

Szinpadon.jpg

A 212-es mezőnyben óriási harc folyt és a favorit Derek Lunsfordnak, aki előző évben második volt, most sem sikerült nyernie. A tavalyi harmadik líbiai versenyző lett a bajnok, megkoronázva ezzel testépítő pályafutását. És mivel 48 évesen lett Mr. Olympia, úgy gondolta ez egy megfelelő pillanat a visszavonulásra, amit még ott a színpadon be is jelentett.

Íme, a teljes eredménylista:
1. Kamal Elgargni,
2. Derek Lunsford,
3. Shaun Clarida,
4. John Jewett,
5. Ahmad Ashkanani,
6. Sami Al Haddad

7. Eduardo Correa Da Silva
8. Hidetada Yamagishi
9. Aaron Polites
10. Angel Calderon Frias

Ermesek_a_szinpadon.jpg

OPEN
Na és akkor jöhetett a „ nagyok” Mr. Olympiája. A csütörtöki sajtótájékoztató mindig izgalmas, bár vannak, akik szerint nem túl jó ötlet teljesen kikészült sportolóktól elvárni, hogy verbálisan is megfeleljenek a szurkolók igényeinek. Voltak, akiknek jobban ment, sőt valakik nagyon is élvezték a szereplést és voltak, akik nem annyira. Ilyenkor persze állig beöltözve mutatkoznak az atléták és csak az arcuk árul el némi információt a készültségi szintről. Másnap mindenki Roelly Winkler iszonyatos halotti maszknak is beillő csontváz arcáról beszélt…És, ha azzal a tömeggel éles tud lenni. Nincs, aki legyőzze. Brandon Curry viszont egyenesen kijelentette, hogy szó sincs arról, hogy nyílt lenne a küzdelem, mert ebben az évben ő lesz a bajnok.

Aztán a pénteki előzsűrizés első kihívásánál, már eldőlt, hogy kik beszéltek a levegőbe és kik azok, akiket komolyan kell venni.

  • Hadi Choopan

  • William Bonac

  • Brandon Curry

  • Dexter Jackson

  • Roelly Winklaar

  • Steve Kuclo

Ebből, meglepetésnek talán Hadi Choopan magabiztos helytállása számított. Főleg azért, mert még az utolsó kihívásban is benn volt, amikor csak négy versenyzőt szólítanak. És a sokak által esélyes Dexter Jackson nincs... Voltak azért itt izgalmak.

A szombati döntőn a kűrökkel kezdtek a versenyzők. Ilyenkor mindig hiányzik valami, várunk az igazi Vince Taylor-os show-ra. Cedric McMillen volt ebben a legjobb ezen az estén. De természetesen Dexter és Curry is profi bemutatót tartott. És Roelly mosolya a most muscular pózzal feledhetetlen.

Majd a harcosok felsorakoztak a színpadon, hogy a helyezések a helyükre kerüljenek a pontozó lapokon. Aztán már csak öt versenyzőt szólított Bob Chicerillo. Közben bejelentik, hogy újra lesz Ms. Olympia a 2020-as programban. És még valami: örök emlékezet Franco Columbunak, aki augusztus 30-án távozott közülünk. We are Franco skandálta a Mr. Olympia közönsége. Aztán pose down az öt legjobbal. Hadi hiperaktív, Dexter rutinos, Roelly brutális, Brandon tökéletes, William küzdeni fog az utolsó pillanatig…És már szólítják is az atlétákat eredményhirdetésre. Ötödik, Roelly Winklaar. Nem annyira boldog. Ő nyerni jött. Tavaly harmadik volt. Negyedik Dexter Jackson. Ő is szeretett volna nyerni és most nincs a dobogón De abszolút tisztelet a kortalan hősnek. Hadi szalutál neki. És ott a meglepetés, a Perzsa Farkas, első olympiáján már biztosan ott van az első háromban. Végül is harmadik. És most már csak egy nevet mondanak ki. A győztesét. Az pedig nem más, mint Brandon Curry.

Nyertes_2019.jpg

Győzött az, akinek győznie kellett. Mert ő volt a legjobb. 2019-ben. Megnyerte az Arnold Classic-ot és most aratott a Mr. Olympián. Hogy mi lett volna, ha itt van Heath, Ramy és Roden? Nem voltak itt. Csak az nyer, aki itt van. És fotózkodik Mészivel…

A 2019-es Mr. Olympia végeredménye:
1. Brandon Curry
2. William Bonac
3. Hadi Choopa
4. Dexter Jackson
5. Roelly Winklaar
6. Steve Kuclo
7. Cedric McMillan
8. Lukas Osladil
9. Akim Williams
10. Patrick Moore
11. Luke Sandoe
12. Jonathan Delarosa
13. Maxx Charles
14. Juan Morel
15. Michael Lockett
16. Mohamed Shaaban

Kozos.jpg

Kozos2.jpg

 Írta: Farkas Tamás