Elment egy példakép...

Két éve küzdött ritka rákbetegséggel, de az utolsó napokban is sportolt és inspirálta környezetét. Sokat tanultunk Matt Klutkától arról, hogy mit jelent igazán erősnek lenni.

 

Megrázó érzés cikket írni olyasvalakiről, akinek a történetét néhány héttel ezelőtt úgy hoztuk le, hogy valószínűleg már csak napjai vannak hátra. A napokban elhunyt Matt Klutka.

Írhattuk volna, hogy "utolsó leheletéig küzdött", vagy hogy "sosem adta fel", de az igazság valójában az, hogy Klutka az utolsó hónapokban látszólag sokkal nyugodtabban és derűsebben élte meg betegségének végstádiumát, és teste gyengülésével is hihetetlen életerő sugárzott belőle.

Az ember, akit sokan „a legkigyúrtabb rákbetegként” is ismertek, Twitter és Facebook-bejegyzéseiből ítélve az utolsó pillanatig aktív életet élt, imádott a szabadban lenni, és a vasakat emelgetni, eszméletlen kockás hassal és kidolgozozz mellkassal és hihetetlenül definiált izomzattal rendelkezett… és másfél hónappal ezelőtt már csak napokat jósoltak neki. Ennek ellenére mindig mosolygott.

matt-Klutka-workout-feature_0.jpg

A 36 éves pennsylvaniai férfit a simaizmokból induló rosszindulatú daganat egy kevéssé ismert fajtája támadta meg, melynek következtében az elmúlt két évben iszonyatos tortúrán ment keresztül, és sorozatos műtéteken esett át. Az előtte rendszeres hosszútávfutó Matt ennek ellenére továbbra is sportos életet élt, és szinte minden nap edzett saját pincéjében vagy egy közeli teremben. A súlyzózás mellett a hosszútávfutásban és a snowboardban is örömét lelte, sőt, az utolsó két hónapban autóversenyzéssel is kísérletezett. Matt már betegsége alatt ismerte meg barátnőjét, aki haláláig mellette állt. Utolsó napjaiban igyekezett a lehető legtöbb időt tölteni vele, családjával és szeretteivel, főként fiával, Cebrannal.

Matt betegsége alatt rengeteget gondolkodott, és átértékelte az életét:

„Most már tudom, hogy azok a dolgok, amelyek miatt mindezidáig aggódtam, egyszerűen értelmetlenek. Az idő a legértékesebb valutánk, és sosem tudhatjuk, mikor fogy el. Minden egyes másodpercet ki kell használnunk, hogy a barátainkkal, családunkkal és szeretteinkkel tölthessük, mert egy pillanat alatt elveszíthetjük. Minden más pótolható.

Mindez persze szüntelenül mindenfelé hangoztatott felületes laposságnak tűnhetne, ha nem éppen Matt szájából hangzott volna el.

„A barátaim csodálatosak voltak. Eljöttek meglátogatni, és néhányan közülük aggodalmaskodni kezdtek. Ekkor azt mondtam: Helló, még mindig itt vagyok, és egész jól érzem magam! Nincs min aggódni, inkább csináljunk együtt valami izgalmasat, vagy amin nevetni tudunk! Próbálok lelket önteni az emberekbe, és felvidítani őket”.

rock_klutka.JPG

Amikor Dwayne “The Rock” Johnson hírét vette Matt történetének, nem habozott azonnal felhívni, de ami az után történt, még őt is meglepte. Olvass tovább The Rock és Klutka telefonbeszélgetéséről!

Nyugodj békében, Matt Klutka!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary