Te is edzéssel töltenéd utolsó napjaid? - Matt Klutka szívszorító története

Matt Klutkának állítólag hetei vannak hátra, mégsem hagyta abba az edzést.

Ha csak pár heted volna az életből, mit tennél? A leggyakoribb válaszok közt ilyesmik szerepelnek: kibékülnék a szeretteimmel, megbocsátanék, elbúcsúznék, elvarrnám a szálakat… aztán rommá buliznám magam, vedelnék, amennyi belém fér, és hatalmas zabálásokat rendeznék, hiszen minek vigyázzak a testemre… és természetesen az edzést is elfelejteném! Elvégre a jó fizikumot nem vihetem magammal a túlvilágra.

Matt Klutka ebben a tekintetben a legtöbbünktől eltérően gondolkodik. Számára a kérdés egyáltalán nem költői. Idén augusztusban az orvosok csupán néhány hetet jósoltak Mattnek. 2013. decembere óta Matt ritka rákbetegségben, úgynevezett leiomyosarcomában szenvedett, ami a simaizomból kiinduló rosszindulatú daganat.  A betegség egy szív melletti érben kezdődött, majd a májára és a tüdejére is átterjedt. A sorozatos műtéti beavatkozások és kemoterápiás kezelések következtében Matt nagyon legyengült, és a részsikeres ellenére a rák újra és újra megjelent.

A 36 éves pennsylvaniai férfi ennek ellenére szinte minden nap edz, hol a pincéjében berendezett edzőteremben, hol a közeli teremben. A súlyzózás mellett a hosszútávfutásban és a snowboardban is örömét leli.

A baj két évvel ezelőtt kezdődött, amikor Klutka rendszeresen futotta a félmaratonokat, és észrevette, hogy egyre nehezebben veszi a levegőt, és a lábai is feldagadtak. Eleinte egy középiskolai focibalesetből származó hátsérülésre gyanakodott, de akkor ijedt meg igazán, amikor a hüvelykujját centikre bele tudta nyomni a sípcsontjába. Egy kollégája azt mondta, ez két dolgot jelenthet: szív- vagy veseelégtelenséget.

Matt-Klutka-portrait.jpg

Mattet rögtön kórházba szállították, ahol az egyik visszerében vérrögöt találtak, amiről később kiderült, hogy valójában rákos. Mattet azonnal intenzív kemoterápiának vetették alá annak reményében, hogy sikerül a daganatot annyira visszaszorítani, hogy el lehessen távolítani egy olyan műtéttel, amelynek egyébként a túlélési esélye 30-50%. A másfél hetes terápia után megfogadta, ha túléli a műtétet, élete formáját kell hoznia. Felkelt az ágyból, és egy barátjával kemény edzésbe kezdett. 10-15 ismétlésből álló szetteket végezett, 2 perces ugrókötelezésekkel tűzdelve. Az eredmény: annak ellenére, hogy edzés közben Matt gyakran rosszul lett, és hányt, egyáltalán nem fogyott le, hanem 85-ről 92 kilóra hízott három hónap alatt, és ezzel a súlyával 185 kilóval nyomott fekve.

2014. márciusában sikeresen lezajlott a műtét, de Matt jobb veséjét is el kellett távolítani, de komplikációk léptek fel. Végül a hátát is megműtötték, és a diszkektómia közben elkapott egy fertőzést, ami két hónapig lebénította. Ezt további két műtéttel hozták helyre. Augusztusban Matt újra edzeni kezdett, de a máján és a tüdején újabb foltokat találtak, ami további kemókezelést, és még egy műtétet jelentett. 2015. januárjára a foltok újra megjelentek, és Mattet ekkor egy kísérleti módszernek, az úgynevezett immunoterápiának vetették alá, amelynek célja, hogy „megtanítsa” az immunrendszert a rákos sejtek elleni harcra, és sokaknál működött is. Mattnél azonban olyannyira nem, hogy a gyógyszerek tönkrevágták a pajzsmirigyét. A rögök visszatértek, és most a szíve mellett jelent meg a rák. Ekkor mondták az orvosok, hogy Mattnek csak hetei vannak hátra.

Matt ennek ellenére sem a diétát, sem az edzést nem hagyta abba, mondván: „Mit tudnak az orvosok? Meggyógyítani nem tudtak, “és azt mondták, csak két hetem van hátra. És ennek már másfél hónapja, úgyhogy nem hiszek nekik. Matt azóta teljesen átértékelte az életét. Ahhoz képest, hogy azelőtt élete legnagyobb részét a pénzkereséssel töltötte (amiből most csillagászati egészségügyi számláit fizeti), mind semmiségnek tűnik. Most már úgy látja, „az idő a legértékesebb valuta”, amit fontos dolgokkal, azaz szeretteivel, 11 éves fiával, szüleivel, barátaival, és barátnőjével tölthet, akit egyébként idén januárban ismert meg, és akivel annak ellenére járni kezdtek, hogy a lány tökéletesen tisztában volt Matt állapotával. Matt szerint most ezek a fontos dolgok, minden más pótolható.

Kitartás, Matt, és köszönjük!

Kövess minket Facebookon is!

https://www.facebook.com/muscleandfitnesshungary