5 hátrobbantó gyakorlat

Építs olyan széles hátizmot, mintha szárnyaid lennének!

Egy széles, kidolgozott, V-alakú hát a testépítők egyik legfeltűnőbb védjegye. A kidolgozott hátizom nem csupán esztétikai szempontból elvárt, hanem általában véve fontos szerepe van a sérülések megelőzésében és a gerinc egészségének megőrzésében. Ezért tartják sokan, hogy az erős hát az igazi férfiak ismérve.

Kevés dolog mutat viccesebben, mintha két hatalmasra épített kar csüng egy jelentéktelen felső test gyengécske háta mellett.

A latissimus dorsi, azaz a széles hátizom a hát legnagyobb és a legerősebb izma – és legfőképpen ez adja ki a szép széles, V-alakú hátat. A következő gyakorlatok segíteni fognak, hogy a széles hátizmod fejlődése a következő szintre léphessen.

Húzódzkodás

Húzódzkodás széles fogással

Ez egy igazi régi vágású gyakorlat, amit generációkon keresztül használtak a legnagyobb és legrosszabb férfiak világszerte. A széles fogású húzódzkodás a lehető legjobb gyakorlatok egyike, aminél a terhelés kimondottan a széles hátizomra koncentrálódik. Ragadd meg a húzódzkodó keret kapaszkodóját minél szélesebb fogásban a testedhez képest kifele néző tenyérrel. Miközben húzod felfele magad, minél inkább a hátad izmaiból dolgozz, és ne karból húzd fel magad.

Ahogy elkezdesz megerősödni, akaszthatsz magadra súlyt (például a súlyemelő övedre egy tárcsát).

Pendlay evezés

Pendlay evezés

Számtalan evezési formával találkozhattunk már, de vajon melyik változat a legjobb?

Próbáljuk ki a Pendlay evezést! Helyesen végezve ez az összes többi evezési változattal összevetve még jobban aktiválja a széles hátizom rostjait. A Pendlay féle evezés hatékonyságának a végrehajtási technika a kulcsa. Sokan, főleg a kezdők ezt a zseniális hátgyakorlatot simán bicepszből rángatják, így persze sajnos a hátizmokra nem gyakorol megfelelő hatást.

Előre dőlt pozícióban (térdek enyhén hajlítva, a lábak vállszélességben, a hát pedig vízszintesen legyen) fogd meg a rudat - tenyérrel befele - vállszélességben úgy, hogy a könyököd a térdedtől éppen kifele legyen. Húzd fel a rudat a gyomorszájadig, de közben sem a térdedet ne mozgasd, se a csípőd szögén ne változtass (tehát a felsőtested maradjon mozdulatlanul!). A lényeg, hogy ne derékból és bicepszből rángasd, hanem szabályosan, de dinamikusan húzd fel a rudat. Ezután engedd vissza a rudat és szinte azonnal húzhatod is vissza, de a lényeg, hogy stabil, álló helyzetből indítsd meg újra a rudat, ne rángasd. Ha jól csinálod, akkor a széles hátizmodból indítod meg és húzod fel a súlyt, a felső pozícióban pedig a csuklyádat és a lapocka közti izmokat fogod érezni (és másnap is, ha elég hatékony voltál).

Lenyomás egyenes karral

Egyenes karos lenyomás csigán

Akassz egy rövid egyenes rudas fogantyút a felső csiga kábelére (vagy ha nincs, akkor csinálhatod a lehúzó hátgépnél is) és fogd meg tenyérrel lefele magad elé nyújtott kézzel. Ezután nyomd le a rudat végig nyújtott kézzel, közben pedig feszítsd a hátad izmait, hogy stabil maradjon a törzsed. Ezzel egyrészt teljesen kizárod a bicepszedet, tehát jobban izolálod a hátad izmait, másrészt a törzsed stabilizálási kényszere miatt kiváló mélyhátizom gyakorlat. További előnye, hogy vastagítja a széles hátizmot

Húzódzkodás V fogással

Szűk húzódzkodás V-fogantyúval

Ezt a gyakorlatot anno a testépítés egyik úttörője, Vince Gironda használta rendkívül sikeresen. Ez a hagyományos húzódzkodás brutálisabb verziója. Indulásnak akassz egy V-fogantyút (amit az evező gépen használsz a szűk fogásos evezéshez) a húzódzkodó keretre úgy, hogy hosszában ráteszed és mindkét oldalra lóg le a két kapaszkodója. Fogd meg mindkét kezeddel – ekkor a húzódzkodó rúdhoz képest 90 fokban elfordulva fogsz lógni. Húzd fel magad, de ahelyett, hogy az álladat érintenéd a rúdhoz, kénytelen leszel a gyomorszájad fele húzni a fogantyút, mert csak hátradőlve férsz el rendesen. Ez brutálisan megfeszíti az összes izomrostot a széles hátizmodban egészen befele a hátad közepéig.

Egykezes lehúzás

Egykezes lehúzás

Egyszerre az egyik kezeddel végezve még koncentráltabbá válhat a lehúzás, így növelheted az izomtömeget és javíthatod a szimmetriát! Ülj be a csigás lehúzó gépbe és akassz be egy egykezes fogantyút (a D-fogantyú a legjobb, de kötéllel sem rossz). Markold meg a fogantyút az egyik kezeddel és húzd le a vállad első feléig. Tartsd meg egy másodpercig ezt a végpozíciót, majd lassan engedd vissza a kezdő pozícióig (hagyd jól kinyúlni az izmot a végén).