Felhúzás nagyobb súllyal azonnal? Igen!

Kár lenne mellőzni ezt az alapnak számító trükköt, mert ezáltal sokkal erősebbé válhatsz!

Egy negyed évszázaddal ezelőtt a testépítő és erőemelő körökben megindult egy találgatás, hogy a statikus nyújtásnak vajon mennyi köze lehet a bordás hasizomhoz és a sérülések megelőzéséhez, persze a teljesítmény csökkenése nélkül.

A ’90-es években megkezdődtek a kutatások az évtizedeken át megkérdőjelezhetetlen kérdésben, és kimutatták, hogy a statikus nyújtás után bizony csökkent a megnyújtott izmok robbanékony erőkifejtési képessége.

Napjainkban a nyújtás robbanékony erőkifejtés előtt preferált bemelegítési protokoll részévé vált – mégpedig a dinamikus nyújtás! Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy a kudarcra ítélt statikus nyújtás mégiscsak fokozhatja az erőkifejtési képességet bizonyos esetekben?

Néhány évvel ezelőtt Amerikában kísérleteket végeztek: a cél az atléták magasugrási képességeinek javítása volt. A lényeg, hogy a csípőhajlító izmok lenyújtása (azaz az alsó végtagok mozgástartományának növelése) megnövelte az ugrási képességet. Ez eddig logikus?

Igen! Mégpedig ezért!

Amikor felugrunk, az erő elsősorban a testünk hátsó „izomláncából” ered. A csípőhajlítók a farizmok ellentétes izmai (magyarán a magasugrási képességet képesek gátolni). Amennyiben a csípőhajlítók egyfajta kinyúlt, „legyengült” állapotban vannak, akkor magasabbra tudsz ugrani, mert csökkentetted az ellenállásukat.

Ez elgondolkodtató volt, így elméletben – ugyanazt a nyújtási technikát célzottan használva – eredményes lehet a felhúzás esetében is. Ha a farizmok fontos szerepet játszanak a felhúzás esetében (pont, mint a felugrásnál), akkor a görcsösen merev csípőhajlító izmok akadályozzák a 100%-os erőkifejtésüket. Ha viszont képes vagy ellazítani, akkor nem akadályozza a felhúzáshoz szükséges „hátsó izomlánc” működését!

Amerikában kipróbálták és gyümölcsözőnek bizonyult a kísérlet! A nagy súllyal végzett felhúzások esetében a csipőhajlító izmok statikus nyújtása (egyénfüggő, de általában 2-3-szor 30-60 másodperc) azonnali pozitív hatást gyakorolt a felhúzási eredményekre!