Kötelező kötelezés

Legyen a kötél is rendszeres erő- és kondicionáló edzésed része!

Mindenki életében elérkezik egyszer a változtatás ideje, és te is tudod, hogy ez alól az edzésprogram sem lehet kivétel. Ha unásig emelgeted mindig ugyanazokat a súlyokat, az nem csak bődületesen egyhangú, hanem ráadásul a tested alkalmazkodik a terheléshez, ami akadályozza a további fejlődést. Egy-egy szokatlan új elem mindig segít életet vinni a monotonitásba, és kellően sokkolja az ellustult izmokat.

Az eredetileg küzdősportok űzői számára kifejlesztett köteles edzés szép lassan kezd bekerülni a köztudatba. Ha kifejezetten hatékony, mégis pofonegyszerű kondicionáló gyakorlatra vágysz, ne keress tovább: a kötél garantáltan fel fog pörgetni! Amellett, hogy növeli az erőt, erőnlétet és a kitartást, bombasztikus izomtónust eredményez, és kiválóan javítja az anyagcserét. Meglátod: egy-két csapás, és a pulzusod az egekbe szökik!

MIRE LESZ SZÜKSÉGED?

A gagyi tévéshophos ketyerékkel és méregdrága otthoni gépekkel ellentétben csupán egyetlen filléres kelléket kell beszerezned: egy masszív kötelet. Ha épp nincs kéznél, a legközelebbi háztartási boltban kapható egyszerű 15 méteres, 3-5 cm vastagságú kenderkötél is tökéletesen megteszi. A kender azért ideális, mert tartós és strapabíró.

Szükséged lesz valamire, ahová kikötheted a kötelet a közepénél, hogy két egyenlő szárat kapj. Lehet ez egy oszlop, fa vagy kampó, vagy bárki, aki középen megfogja, és ellen tud tartani. A kemény kötéledzés tényleg intenzív, úgyhogy bármilyen megoldást választasz, győződj meg róla, hogy bírja a nagy erőkifejtést.

GYAKORLATOK EDZŐKÖTÉLLEL

Számtalan fergeteges kardió, és törzserősítő hatású, pulzuspörgető edzőköteles gyakorlat közül válogathatsz. A gyakorlatok főként csapásokat, dobó-, spirál- és hullámmozdulatokat tartalmaznak, amelyek során a karod meghatározott ideig föl-le vagy ide-oda mozog. A leghatékonyabb eredmény érdekében ügyelj arra, hogy a mozgás intenzitása elejétől a végéig egyenletes maradjon. Akármennyire ég (mert égni fog, az tuti), fő, hogy ne hagyd abba!

3 félperces sorozattal kezdd, 45 másodperces szünetekkel. Ahogy erősödsz és javul a kondíciód, fokozatosan csökkentheted a szünetek idejét. Fontos, hogy végig stabil, vállszéles terpeszben állj, határozottan megtartva a törzset. Hamar észreveszed majd, hogy ezek a gyakorlatok nem csak a karod és a vállad, de az egész tested keményen megdolgozzák!

DUPLA HULLÁM

Két kezeddel ragadd meg a kötél két végét jó erősen, és karjaidat erőteljesen fel-le mozgatva hullámoztasd a kötelet a lent látható módon. Itt is fontos, hogy a hullámok sebessége és mozgása végig egyenletes maradjon.

VÁLTAKOZÓ HULLÁMOK

A technika ugyanaz, mint a dupla hullámnál, de most felváltva emeld a két karodat.

CSAPÁSOK

Fogd erősen a kötél két végét, emeld őket a fejed fölé, majd teljes erőből vágd őket a földhöz. Ugyanezt váltott karral is kipróbálhatod.

 

„GRAPPLER THROW”

Állj stabilan, és forgasd a törzsed jobbra-balra, és vele a kötelet is, mintha mindig magad mellé alkarnád dobni a földre. A kötél itt is hullámszerűen mozog.

„AROUND THE WORLD”

Összezárt karokkal végezz széles körzéseket az óramutató járásával megegyezően, majd félidőben változtass irányt.