Parkour gyorstalpaló

Az Assassin’s Creed karaktereit háztetőkön sprintelni vagy valószínűtlenül nagyokat vetődni látva talán felteszed a kérdést: Minek ez a nagy felhajtás? Miért nem használja a lépcsőt? Hitetlenkedés helyett gyönyörködj inkább a feladat nehézségében, hátha megjön hozzá a kedved. Íme a parkour négy elengedhetetlen alappillére.

Relatív erő

A legelső kérdés: mennyire vagy ura saját testsúlyodnak?

A testsúlyod feletti stabil kontroll az első és a legfontosabb.

A húzódzkodásokat, fekvőtámaszokat és guggolásokat a lehető legtisztességesebben, csalás nélkül meg kell tudnod csinálni.

Robbanékonyság

Mivel a parkourban rengeteg ugrás van, nincs mese, ugrani tudnod kell. Jó hír, hogy ez a képesség könnyen fejleszthető.

Egy rakás kíméletlen pliometrikus gyakorlatot kell elvégezned az edzés során: dobozra ugrást, távolra ugrást, felsőtested erősítésére pedig húzódzkodást.

Szintén jó hír, hogy a pliometrikus edzés keményen megterheli a gyors összehúzódásra képes izomrostokat, amelyek a leginkább képesek a növekedésre. A szokásos guggolások, kitörések és felhúzások mellett az ugrásos edzés is nagyobb, erősebb lábakat eredményez.

Rugalmasság

A legtöbb edzésprogram e mellőzött aspektusa a parkourosok számára az egyik legfontosabb tényező. A rugalmasság azért létfontosságú, mert könnyen kerülhetsz veszélyes szituációkba. A hajlékony gerinc, combok és vállak központi szerepet játszanak a sérülések elkerülésében.

Különösen a 30 év feletti sportolóknak kell ügyelniük az izmok és ízületek megfelelő bemelegítésére a gyakorlatok előtt, és nyújtására a gyakorlatok után.

Egyensúly

Mivel egy parkourosnak ritkán adatik meg, hogy a lába huzamosabb ideig a földet éri, az egyensúly fejlesztése is nélkülözhetetlen. Az egyensúlyfejlesztés, lógás, lengés és mászás, és hasonló kargyakorlatok segíthetnek ebben. Ha nincs más, az egyszerű játszótéri kötélpályák és mászórudak is tökéletesen megteszik.

Technikák

Most, hogy a fizikai alapkövetelményekkel már tisztában vagy, vágjunk a közepébe!

A legtöbb atlétikus sporthoz hasonlóan itt is igaz, hogy a teremben végett erő- és kondicionáló edzés fontos az általános fizikai felkészültséghez, de a konkrét képességeket legjobban élesben, a terepen tudod fejleszteni. Izomépítés céljából a focisták és ketrecharcosok is járnak gyúrni, mégis az egyes technikák és kunsztok precíz kigyakorlása teszi őket sikeres, profi atlétákká. A parkour esetében sincs másképp: a gyúrás mindenképpen jó alap, mert a vastag izomtömeg párnaként véd az eséseknél!

>> ERŐSÍTÉS

A parkour-edzés alapjai tehát többé-kevésbé megegyeznek a többi sportéval. A testsúly uralása mellett egy parkourosnak is ismernie kell a súlyzókat és egyéb szerszámokat. A főbb erősítő gyakorlatok, mint a felhúzások, guggolások és vállból nyomások alapvető helyszíne a terem, de a tolódzkodások és húzódzkodások bármilyen alkalmas helyen végezhetők.

Egy átlagos képességfejlesztő parkour-edzésprogram során elegendő 2-3 naponta erősíteni. Akik kevésbé érzik formában magukat, azoknak talán érdemes eleinte egy kicsit többet gyúrniuk, hogy a kötőszövet és az izmok bírják majd a strapát.

>> KONDICIONÁLÁS

Az alapvető parkour skillek, mint például az ugrások és mászások elsajátítása természetes erősítő hatással bír, de az edzés végén sosem árt némi kiegészítő kondicionálás. Ha nincs a közelben edzőterem, sebaj: zárd a napot egy pár egylábas guggolással, fekvőtámasszal vagy felüléssel, akár a közeli parkban. Létezik már kifejezetten parkourra specializálódott edzőterem, ahol mindent egy helyen végezhetsz.

Teljes felkészültség

A parkour egyáltalán nem a sznobok divatja, sokkal inkább a fizikum fejlesztésének egy modern előrelépése, amelynek célja a nem csak esztétikus, de funkcionális izomépítés, és amely a hagyományos izomépítő erőedzést dinamikus elemekkel kombinálva hoz ki a komfortzónádból, miközben egyszerre erősít, szálkásít és izmosít. Persze ettől még nem kell lemondanod megszokott edzéstervedről, mert az is nagyban hozzájárul a parkourhoz szükséges képességek kifejlesztéséhez. 

Ha ebben a szellemben edzel, garantáljuk, hogy rövidesen az utadba gördülő összes akadályt egy lopakodó nindzsagyilkos fesztelen eleganciájával fogod leküzdeni!